TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fitch, Türkiye’nin Kredi notu ile ilgili son dakika gelişmeleri aktardı!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan “Fitch Ratings”, Türkiye’nin kredi notunu yeniden değerlendirerek, “B” teyit etmesi ile birlikte not görünümünü 2 yıl gibi süre sonrasında negatiften durağana çevirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2023 18:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Fitch, Türkiye’nin Kredi notu ile ilgili son dakika gelişmeleri aktardı!

En son 13 Ağustos 2021’de Türkiye’nin kredi notu BB olurken, kredi görünümü durağana çevrilmişti. 2023 yılında tekrar kredi görünümün negatiften durağana çevrilmesi merak konusu olurken, konu ile ilişkili detaylar haberimizin devamında sizlerle birlikte...

Türkiye’nin kredi görünümünün revizesi merak konusu oldu!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan “Fitch Ratings”, Türkiye’nin kredi notunu yeniden değerlendirerek, “B” teyit etmesi ile birlikte not görünümünü 2 yıl gibi süre sonrasında negatiften durağana çevirdi. Kurtuluş tarafından yapılan açıklamaya göre kredi notu görünümün durağan şeklinde revize edilmesinin kısa vadeli makrofinansal istikrar risklerini azaltan aynı zamanda da ödemeler dengesi baskılarını azaltan daha geleneksel ve tutarlı bir politika bileşimine dönüşü yansıttığına dikkat çekildi.

Bu kapsamda da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haziran ayından bu yana politika faizini 1650 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkardığı vurgulanarak yapılan açıklamaya göre de, Banka’nın politika faizini 2023 yılı sonuna kadar yüzde 35’e çıkaracağı aynı zamanda da 2024’te de bu seviye üzerinden tutacağının tahmin edilirken, para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda yüksek düzeyde belirsizlik olduğu konusunda tahminler söz konusu, Ayrıca brüt uluslararası rezervlerin mayıs ortasından bu yana gözle görülür şekilde toparlandığı vurgulanan açıklamada, rezervlerin 2023 sonuna kadar 115 milyar dolara ulaşacağı dikkat çekerken, 2024’te biraz daha istikrarlı kalacağının öngörüldüğü kaydedildi.

Yapılan açıklama dahilinde, enflasyon tahminlerine de yer verilerek, 2023’te ortalama enflasyonun yüzde 51,9 olacağı ve yıl sonu enflasyonun ise yüzde 65 olacağının tahmin edildiği kaydedildi.

Fitch Ratings açıklama yaptı!

Fitch Ratings açıklamasında, ekonomik büyümenin 2023’te % 4,3’e ulaşacağının öngördüğü dikkat çekerken, 2024 yılında ise  % 3 seviyesinde gerçekleşmesinin tahmin ediliyor. Bu çerçevede de, Fitch’in olası not yükselmesini sağlayabilecek faktörlere konusunda açıklama yapıldı. Bu durumda da, mevcut politika normalleştirme ve yeniden dengelenme eylemleri sürdürülebilirliğine olan güvenin artması ve  bunun sonucunda da enflasyonda sürekli bir düşüş de olması aynı zamanda da makroekonomik istikrarın iyileşmesinin pozitif etki yaratabileceği vurgulandı. Cari işlemler açığının ise sürekli daralması, sermaye girişlerinin artmasının uluslararası rezervler düzeyinde aynı zamanda da bileşiminde iyileşmeler ve dolarizasyonun azalması sebebiyle dış kırılganlıklardaki azalmanın olası not artırımına neden olabileceği bilgisi verildi.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Eylül ayı yaşlı ve engelli aylıkları yatırıldı

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.