TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Fed faiz indirimini mart ayı için azalttı

ABD Merkez Bankası (Fed), bu yılın ilk toplantısında para politikasında daha fazla sıkılaşma olasılığını sonlandırırken, faiz indirimlerinin mart ayı gibi erken bir tarihte başlamayacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 11:58
Kaynak: AA
Fed faiz indirimini mart ayı için azalttı

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından politika faizini değiştirmeyerek yüzde 5,25 ile 5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı, bu da 23 yılın en yüksek seviyesini korudu. Banka, para politikası karar metninde bazı değişikliklere gitmiş olup, "ek politika sıkılaştırması" ifadesinin metinden çıkarıldığı gözlendi. Fed'in açıklamasında, ekonomik görünümün "belirsiz" olduğu ve FOMC'nin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam ettiği vurgulanırken, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru indiğine dair daha fazla güven duyulana kadar politika faizinde indirime gitmeyeceği ifade edildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, para politikası kararlarının ardından düzenlediği basın toplantısında, politika faizinin muhtemelen zirvede olduğuna ve ekonominin beklendiği gibi seyretmesi durumunda bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olabileceğine inandıklarını ifade etti. Ancak, mart ayı toplantısına kadar faiz indirimi için gerekli güven düzeyine ulaşılmasının muhtemel olmadığını düşündüğünü belirtti. Powell'ın açıklamalarının ardından, yatırımcıların mart ayında faiz indirimlerinin başlayacağı umutları boşa çıktı ve piyasalarda olumsuz bir seyir izlendi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in politika faizini mart ayında da sabit tutacağına yönelik beklentiler yüzde 64'e yükselirken, faiz indirimi beklentisi yüzde 36'ya geriledi. Oxford Economics Başekonomisti Nancy Vanden Houten, Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarını değerlendirerek şunları söyledi: "Finansal piyasalar, mart ayında faiz indirimlerini fiyatlama konusunda çok agresif davrandı."

Nancy Vanden Houten, "Aralık ayından bu yana finansal piyasaların mart ayında faiz indirimlerini fiyatlama konusunda oldukça agresif davrandığını söylüyoruz. Bizim öngörümüz, ilk faiz indiriminin mayıs ayında gerçekleşeceği yönündeydi ve Powell'ın açıklamalarının da bu öngörüyü desteklediğini düşünüyorum." şeklinde konuştu. Vanden Houten, mayıs ayındaki toplantıya kadar enflasyonla ilgili daha olumlu haberlerin Fed'e faiz indirimine geçmeden önce ekstra güven sağlayabileceğine işaret etti.

American Enterprise Institute (AEI) Kıdemli Uzmanı Desmond Lachman, Fed'in geriye dönük ve verilere bağımlı olarak hareket etmesinin tehlikeli olduğunu belirterek, bankanın resesyonu engellemek için faiz oranlarını düşürmekte geç kalabileceğini ifade etti. İş verenlerin uzaktan çalışmaya izin vermesiyle ofislerin boş kalmasının ticari emlak sektöründe ciddi bir sorun oluşturmaya başladığına dikkat çeken Lachman, bu durumun ticari emlak kredilerine oldukça açık olan bölgesel bankalara da zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Lachman, özellikle Orta Doğu'da toparlanmaya yönelik aşağı yönlü jeopolitik risklerin arttığına dikkat çekti. Bu yılın ilk Fed toplantısından çıkan kararları ve Powell'ın açıklamalarını değerlendiren Lachman, "Fed, yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimlerine kapıyı açarak bugün doğru olanı yaptı. Ancak faiz indirimlerinin yıl ortasına kadar başlamayacağını ima ederek muhtemelen hata yaptı. Faiz indirimine en erken haziran ayında başlanacak gibi görünüyor." şeklinde konuştu.

S&P Global Ratings ABD Başekonomisti Satyam Panday da Fed'in verilere bağlı olarak "bekle-gör" stratejisi izlemeye devam ettiğini belirtti. Artık resmi olarak faiz oranlarındaki bir sonraki hareketin aşağı yönlü olması beklense de, zamanlamasına yönelik hala soru işaretleri bulunduğunu vurgulayan Panday, "Mevcut dezenflasyon ivmesinin bir süre devam ettiğini görmeleri gerekiyor." dedi.

Panday, para politikasındaki ilk gevşeme zamanlamasını haziran olarak korumaya devam ettiklerini ifade etti. "Fed'in faiz indirimi konusunda acelesi yok gibi görünüyor" diye ekledi.

Öte yandan ING ekonomistleri James Knightley, Padhraic Garvey ve Chris Turner tarafından Fed toplantısının ardından yayımlanan analizde, Fed'in sıkılaştırma eğilimini ortadan kaldırdığı belirtilerek, "Fed'in faiz indirimi konusunda acelesi yok gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulunuldu. Analizde, politika gevşemesinin mart yerine mayıs ayında daha muhtemel bir başlangıç noktası olduğunun düşünüldüğü ifade edildi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.