TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evlenen kadınlara müjde! Hesaplarına patır patır ödeme yatırılıyor

Evlilik hazırlığı içinde olan kadınlar için çeyiz desteği alma yolları, başvuru süreçleri ve yaş sınırlamaları gibi konular büyük önem taşımaktadır. Evlilikle birlikte, çeyiz yardımının yanı sıra, tazminat ve evlilik yardımı gibi ek finansal destekler de sunulmaktadır. Ayrıca, hesap açarak bu desteklerden yararlanma imkanı da bulunuyor. İşte evlenen kadınlara sağlanan mali yardımların detayları...

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 12:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Evlenen kadınlara müjde! Hesaplarına patır patır ödeme yatırılıyor

Evlilik yolunda ilerleyen kadınlara yönelik mali destekler, çeyiz yardımı olarak 24 aylık maaş ve 150 bin TL’lik evlilik desteği şeklinde sunuluyor. Ayrıca, hesap açılışı yapanlara ek finansal destekler ve tazminat hakları da tanınıyor. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem tarafından açıklanan çeyiz yardımı ve evlenme teşvikine nasıl başvurulacağı, kimlerin bu imkanlardan yararlanabileceği konusunda ayrıntılar haberimizde…

Yeni Evleneceklere Çeyiz Desteği

Babalarını yitirmiş yetim kızlarımız için, evlilikleri sırasında sunulan mali bir destek var: 24 aylık maaş tutarında bir çeyiz yardımı. Bu yardımın miktarı, kızların her ay aldıkları maaşa göre hesaplanıyor ve başvuru yapmak gerekiyor. Yaş sınırı olmaksızın, evlenme gerçekleştiği ve maaş ödenmekte olduğu sürece bu yardımdan faydalanmak mümkün.

Nikah işlemi tamamlandıktan sonra ödeme yapılıyor, bu nedenle nikah öncesi bir başvuru söz konusu değil. Ödeme miktarı, yetim kızların her ay aldıkları maaşa endeksli. Mesela, aylık 3 bin lira yetim maaşı alan bir kızımız için, çeyiz yardımı toplamda 72 bin lira olarak belirlenmiş oluyor.

Çeyiz yardımı, alınan maaşların toplamı üzerinden hesaplanan 24 aylık gelirin birikimiyle sağlanıyor. Herhangi bir ek ödeme varsa, bu yardım hesaplamasına dahil edilmiyor. Çeyiz yardımından yararlanabilmek için belirlenen 5 yıllık süre zarfında başvuru yapılması gerekiyor; aksi takdirde bu haktan mahrum kalınabiliyor. Bu nedenle, hak kaybına uğramamak adına zamanında başvurmak büyük önem taşıyor. Tek seferlik verilen çeyiz parası için başvurular, Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

çeyiz yardımı

Evlenme Ödeneğine Nasıl Başvuru Yapılır?

Evlenme ödeneği almak isteyenler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hazırladığı Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi’ni doldurarak;

           4(a) (SSK) veya 4(b) (BAĞ-KUR) sigortalıları için, sigortalının kaydının tutulduğu Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüklerine,           5510 Sayılı Kanun kapsamındaki kamu görevlileri (4/c) ve 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamındaki sigortalıların hak sahipleri için ise, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na, Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhiye/ANKARA adresine dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Deprem bölgelerindeki evlilik yapacak çiftlere yönelik bir destek programı olarak, 150 bin lira tutarında faizsiz kredi imkanı sunulmaktadır. Bu kredi, ilk iki yıl geri ödemesiz olup, toplamda 48 ay vade ile geri ödenmektedir. Krediden faydalanabilmek için evlilik tarihinden en az iki ay öncesinde başvuru yapılması ve 30 yaş sınırını aşmamış olmak gerekmektedir. Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapılmaktadır.

çeyiz yardımı

Ayrıca, 27 yaş altında ilk evliliğini gerçekleştiren Türk vatandaşlarına, evlenmeden önce açtıkları çeyiz hesapları için devlet tarafından %25 oranında katkı sağlanıyor. Bu katkının üst limiti her yıl belirlenen yeniden değerleme oranıyla artırılıyor ve şu an için maksimum 58 bin lira olarak uygulanıyor. Çiftlerin her biri ayrı hesap açtığında ise toplam destek miktarı 116 bin liraya ulaşabiliyor. Babalar, 18 yaş altı kız çocukları adına da bu hesabı açma hakkına sahiptir.

Evlilik, çalışan kadınlar için ek bir yarar sağlıyor. Evlenen kadınlar, evliliklerinin ardından bir yıl içerisinde başvuruda bulunarak, çalıştıkları yerden istifa yoluyla birikmiş tazminatlarını talep edebiliyorlar. Genelde istifa durumunda tazminat ödenmezken, evlilik sebebiyle bu hak tanınmaktadır. Başvuru yapılırken, evlilik cüzdanı fotokopisi gerekmekte ve tazminat alabilmek için en son çalışılan iş yerinde minimum bir yıl süreyle istihdam edilmiş olmak şarttır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.