TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erişen’den ‘iyi gün’ uyarısı: Yangın kış aylarında düşecek

İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Erişen, zamların pazara henüz tam olarak yansımadığını belirterek, tarih verdi

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2023 10:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Erişen’den ‘iyi gün’ uyarısı: Yangın kış aylarında düşecek

TENZİLE AŞÇI/ÖZEL HABER

Türkiye, Mayıs genel seçimlerinden sonra zam fırtınasıyla kavrulurken geçtiğimiz hafta yapılan son zamlar vatandaşın belini bükerken milyonlardan tepki sesleri yükselmeye başladı.

Asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan zammın düşük olmasının ardından doğalgaz zammı ve akaryakıttaki ÖTV’nin 6 lira artırılmasıyla birlikte vatandaşın maaş hevesi kursağında kaldı.  Art arda gelen zamlar, yoksullukla mücadele eden milyonlarca vatandaşın sırtına yük olurken akaryakıttaki ÖTV zammı da kendini iğneden ipliğe tüm ürünlerde hissettirmeye başladı.

Akaryakıt zamlarından en çok etkilenenlerin başında pazar ürünler gelirken İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdi Erişen, mutfaklardaki esas yangının kış aylarında kendini hissettireceğini söyledi.

hamdierisen_ilkses

25 BİN LİRAYA GELİYORSA 40 BİN LİRA OLDU

Yapılan zamların kendini pazarda hissettirmeye başladığını belirten Erişen, “Akaryakıt zammını etkisi tabii ki de olacak. Tüm alanlarda olduğu gibi bizi de etkiler ve etkilemeye başladı da. Belki bugün Ege’de domates, biber patlıcan gibi yerli ürünler çıktığı için iyi gibi görünüyor. Ama öyle bir şey yok. Düne kadar Mersin ya da Antalya’dan bir araba 25 bin liraya geliyorsa şimdi 40 bin liradan aşağıya gelmez. Araç sahipleri de haklı. Onların şoförü, vergisi var. Araçların bandrolü ödendi bir kez daha ödenecek. Vergiler, ÖTV ve KDV’ler arttı. Her şey arttı ve bu bize de yansıdı” dedi.

pazar_ilkses-1

AVM’LERDE PLASTİK GEÇİYOR

Zamların Pazar esnafına yansıyan bir başka olumsuz etkisinin de ürün satışının azalması olduğunu söyleyen Erişen, “Bize yansıyan bir diğer yanı da var. Mesela hale gidip 20 kasa domates alırken artık 10 kasa alır olduk. Çünkü satamıyoruz. Kimsede canlı para yok. Niye AVM’ye gidilip pazara gelinmiyor? Çünkü pazarda nakit para gerekir. AVM’ler pazardan daha pahalı ama mecbur, çünkü orada plastik para geçiyor. Durumlar kötü” diye konuştu.

pazar1_ilkses

KIŞIN İŞİMİZ DAHA ZOR

Mevsim ürünlerinin İzmir bölgesinde çıkması nedeniyle zamların kendini henüz tamamen hissettirmediğini ifade eden Erişen, büyük artışlar için kış aylarını işaret ederek şunları söyledi. “Artışlar fiyatlara yansıyor, yansımaya da devam edecek. Son yapılan zamlarla birlikte bizim masrafımız yüzde 25 kadar arttı. Diyelim ki ürünler Antalya’dan sebze haline geliyor, hal esnafı da üstüne biraz komisyon koyuyor. Bizim bir araba alıp pazara getirmemiz en azından bin 500 lira. Domates, biber patlıcan şimdi çıkıyor. Evet fiyatlara şimdiden yansımaya başladı ama kışın işimiz daha zor. Şu an bir karpuzun kilosu bile 8 lira civarında. Keşke bizim elimizde olsa. Zamlar gelecek. Özellikle Aralık ayından sonra hissedilecek. Bunlar iyi günlerimiz gibi gözüküyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.