TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ender Yorgancılar: Kamudan da tasarruf bekleriz

Türkiye ekonomisinde uygulanacak sıkılaştırma politikaları sebebiyle sanayicileri zorlu bir sürecin beklediğini belirten Yorgancılar, “Her kesim payına düşeni alacak gibi görünmektedir. Benzer şekilde, kamunun da aynı fedakarlığı göstermesini beklerim” dedi

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2024 18:17
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2024 20:31
Kaynak: HABER MERKEZİ
Ender Yorgancılar: Kamudan da tasarruf bekleriz

KEMAL ÖZKURT- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nın Mart ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Halil İbrahim Gökçüoğlu, idaresinde, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Başkan Yorgancılar, meclis konuşmalarına Rusya’da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenleri anarak başladı. Türkiye ekonomisine yönelik yaptığı değerlendirmelerde geçtiğimiz günlerde açıklanan 500 baz puanlık politika faizi hakkında değerlendirmelerde bulunan Yorgancılar, “Kuşkusuz faizlerin yükselmesinden en çok canı yanan bizleriz. Maliyetlerimizi artıran, karlılığımızı düşüren ve kredi maliyetlerimizi yükselten bu karara normal şartlarda sonuna kadar karşı çıkardık. Bizleri zorlu bir mücadele bekliyor. Benzer şekilde, kamunun da aynı fedakarlığı göstermesini, tasarruf tedbirlerine sıkı sıkıya uyulmasını özellikle belirtmek isterim” şeklinde konuştu. Yorgancılar konuşmasının sonunda EBSO’nun 1 yıl içinde 3 adet binaya kavuşacağının müjdesini de verdi.

ENDER YORGANCILAR: KAMUDAN DA AYNI FEDAKARLIĞI BEKLERİM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye yükseltme kararını değerlendiren Yorgancılar, “Merkez Bankası bant uygulamasını tekrar getirerek aynı zamanda faizi yüzde 53’e yükseltmiş oldu. Kurdaki baskı, rezervlerdeki azalış, enflasyonun hala yüksek gelmesi gibi ana etkenler bu sürpriz karara merkez bankasını zorlamış gibi görünüyor. Kuşkusuz faizlerin yükselmesinden en çok canı yanan bizleriz. Maliyetlerimizi artıran, karlılığımızı düşüren ve kredi maliyetlerimizi yükselten bu karara normal şartlarda sonuna kadar karşı çıkardık. Ancak, ne yazık ki şu an yüzde 67 enflasyonu düşürecek adımları desteklemekten başka bir şansımız yok. Elbette ki, daha öncelerden de ifade ettiğim gibi Merkez Bankası’nın faiz silahı önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Bakınız, gıda enflasyonunda yüzde 71 ile dünyada en ön sıralardayız. Enflasyonu bu denli yükselten bu durum, tarım politikalarının ivedilikle iyileştirilmesini de zorunlu kılmaktadır. Bizleri zorlu bir mücadele bekliyor. Enflasyonu düşürme kararlılığında acı reçete yavaş yavaş belirmeye başladı. Seçim sonrasına ilişkin de yapılan açıklamalar bu yönde. Her kesim payına düşeni alacak gibi görünmektedir. Benzer şekilde, kamunun da aynı fedakarlığı göstermesini, tasarruf tedbirlerine sıkı sıkıya uyulmasını özellikle belirtmek isterim. Sayın Mehmet Şimşek’in "Tasarruf kararları konusunda tereddüt yok. Kamuda harcamaları kısacağız ve enflasyonu aşağıya çekeceğiz.” Sözünün gereğini inşallah pratikte de görebiliriz” diye konuştu.

YORGANCILAR: ALOSBİ’Yİ GENİŞLETME TALEBİMİZİ İLETTİK

Bakanların İzmir ziyaretinde sanayi sektöründe yaşanan sıkıntılara yönelik hazırladıkları raporlar hakkında açıklamalarda bulunan Yorgancılar, “İlettiğimiz konular arasında; Sanayimizin artarak devam eden ara eleman sıkıntısı, mesleki eğitimin teşvik edilmesine ilişkin önerilerimiz, TOBB organizasyonu ve ilgili bakanların katılımı ile Eğitim-Üretim Şurası gerçekleştirilmesi, istihdamın artırılmasına ilişkin önerilerimiz, kamu ve özel sektör arasındaki asgari ücret uçurum, kamuda istihdamın artırılmaması, mavi ve beyaz yaka maaşları arasındaki farkın giderek azalması, İzmir’de büyük çaplı sanayi alanı bulamama sıkıntısı ve Atık İhtisas OSB özelindeki yer arayışımız ve tarıma elverişli olmayan ve mera vasfı taşımayan ancak orman arazisi olarak gözüken uygun alanların sanayi arsası olarak değerlendirilmesi gibi sorunlar vardı. İzmir yapısına baktığımızda sanayi arsası için son derece zor olan bir şehirlerden birinde yaşıyoruz. Sanayi bakanımız ve çevre bakanımız geldiğinde Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin arkasında bulunan arsanın ALOSBİ’ye verilerek oranı genişletilmesiyle ilgili taleplerimiz de ilettik. Bir başka sıkıntı hâlâ tapularda orman arazisi veya mera gözüken ama bugün gittiğimizde ormanlı hiç alakası olmayan meralarda hiç alakası olmayan arazilerin yeni baştan yerinde tespit yapılarak bunların mera olma statüsünden çıkartılması gerektiğini söyledik. Bununla ilgili çalışma yapılacağını ifade ettiler” dedi.

SANAYİSİYLE DAHA GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN...

Daha güçlü sanayi, daha güçlü Türkiye için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’la paylaştıkları önerileri açıklayan Yorgancılar, “Dünyadaki dönüşümü ve sanayimizin ihtiyacını karşılayacak yeni bir eğitim sistemi, ekonomide istikra, öngörülebilirlik ve güven tesisi,  yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye’yi tercih edeceği bir yatırım ortamı, güçlü bir hukuk devleti,  yeşil ve dijital dönüşüm seferberliği gibi konuları bakanımıza ilettik. Yerel seçim öncesinde tüm adaylarımıza eşit bir şekilde davranarak Ticaret Odasında başkan adaylarımızla birlikte toplantılar düzenledik. Yerelde kalkınma adına, İzmir’in ve sanayimizin ihtiyaçlarının doğru analiz edilerek gerçek potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğini, artık dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını vurguladım. İzmir’in depreme karşı dirençli bir kent olmasından, altyapı eksikliklerine, trafik sorunundan, kentsel dönüşüme, sanayi alanları yaratılmasından, marka şehir olmasına kadar birçok konuda somut adımlara ihtiyaç olduğunu ifade ettim. Yerel seçimlerin demokrasi şöleni havasında gerçekleşmesini, ülkemiz ve İzmir için hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.