TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

EMİB’den ilk çeyrekte 218 milyon dolarlık ihracat

2024 yılının Ocak-Mart döneminde en çok ihracat yapılan ilk 10 ülkeye ihracatın yüzde 35’lik artışla 162 milyon dolardan 218 milyon dolara çıktığını belirten EMİB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, 2024 yılı sonu için belirlenen hedefe emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2024 18:19
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2024 19:18
Kaynak: HABER MERKEZİ
EMİB’den ilk çeyrekte 218 milyon dolarlık ihracat

KEMAL ÖZKURT- Ege Maden İhracatçıları Birliği Genel Kurulu 2023 Yılı Mali Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri binasında Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörlerinden maden sektörü 2023 yılında kaybettiği pazarları, 2024 yılında geri kazanıyor. Türk madencilik sektörü 2024 yılının ilk çeyreğinde ihracatını yüzde 6,3’lük artışla 1 milyar 317 milyon dolardan 1 milyar 400 milyon dolara çıktı. Dilek ve temenniler kısmında söz alan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu 2024 yılının ilk çeyreğinde toplam ihracatlarını yüzde 16 artırmalarına karşın, aynı zaman aralığında en çok ihracat yaptıkları ilk 10 ülkeye daha başarılı bir grafik ortaya koyduklarını belirterek, Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılının ilk çeyreğindeki 298 milyon dolarlık ihracatında aslan payını 159 milyon dolarlık tutarla doğal taş ihracatı aldığını ve 2024 yılı sonu için belirlenen 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.

İBRAHİM ALİMOĞLU: 2024 HEDEFİMİZE EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ

2024 yılının ilk çeyreğinde toplam ihracatlarını yüzde 16 artırmalarına karşın, aynı zaman aralığında en çok ihracat yaptıkları ilk 10 ülkeye daha başarılı bir grafik ortaya koyduklarını dile getiren Alimoğlu, “2024 yılının Ocak-Mart döneminde en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülkeye ihracatımızı yüzde 35’lik artışla 162 milyon dolardan 218 milyon dolara çıkardık. Türk madencilik sektörü 2024 yılının ilk çeyreğinde ihracatını yüzde 6,3’lük artışla 1 milyar 317 milyon dolardan 1 milyar 400 milyon dolara çıktı. Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılının ilk çeyreğindeki 298 milyon dolarlık ihracatında aslan payını 159 milyon dolarlık tutarla doğal taş ihracatı aldı. Metalik cevherler ihracatı 126 milyon dolar, feldspat ihracatı 46,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Doğal taş ihracatı 159 milyon dolar oldu. 2024 yılı sonu için belirlediğimiz 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

ALİMOĞLU: ÇİN’E 70 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Çin’e ihracatta rekor artışa ulaştıklarını belirten Alimoğlu, “Ege Maden İhracatçıları Birliği üyeleri 2024 yılının geride kalan 3 aylık döneminde 131 ülkeye ihracat yaparken, Çin’e yaptıkları ihracat yüzde 227’lik artışla 21,5 milyon dolardan 70,3 milyon dolara çıktı. Çin bu rekor artışla en çok ihracat yaptığımız ülke konumuna geldi. EMİB’in Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracatı yüzde 15’lik artışla 44 milyon dolardan 51 milyon dolara ilerledi. EMİB üyeleri İspanya’ya yüzde 23’lük artışla 23,7 milyon dolarlık maden ürünleri ihraç etti. Bu ülkeleri 23 milyon dolarlık ihracatla İtalya, 12 milyon dolarla Fransa takip etti. Almanya’ya 10,5 milyon dolarlık dış satıma imza atan EMİB üyeleri, geçtiğimiz yıllarda sektörel ticaret heyeti yaptıkları Avustralya’ya da ihracatlarını yüzde 54’lük artışla 5,7 milyon dolardan 8,8 milyon dolara ilerletti. Suudi Arabistan, Irak ve BAE ilk 10’daki diğer ülkeler oldu. EMİB’in en çok ihracat yaptığı 10 ülkenin 7’sinde önemli ihracat artışları yakalandı” diye konuştu.

FAİK TOKATLIOĞLU: BİRLİK AİDATLARI ARTTIRILAMLI

Birlik aidatlarını artırarak birlik üye firmalarında ihracatta yaşanan sorunları atlatmada destek olunacağını ifade eden EMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Tokatlıoğlu, “Daha önceki yıllarda genellikle gıda, barınma gibi hizmetlerde ucuz diye tabir edilen ülkeydik fakat geldiğimiz noktada bu ucuzluk artık ortadan kalkmaya başladı. Bugün herhangi bir yere gittiğin zaman ödediğimiz bedeller daha fazla kazanan yerlere göre çok pahalı. Biz firmalarda da aynı şeyi yaşıyoruz. Giderler ve ücretler daha önce cirodan aldığımız yüzdeye göre bu sene tam iki misline katlandı.  Bu ne kadar sürdürülebilir bilmiyorum. Birliğimizde de ihracatımız Ocak-Mart ayında artmış ancak giderlerle karşılaşılan kur artışlarıyla yapılan ihracat karşılığı elimize geçen Türk lirası karşılıkları bu giderleri karşılamakta zorluklar yaratacak. Acıkçası buna hazırlıklı olmalıyız. Bunun en kestirme yolu birlik aidatlarını arttırmaktan geçiyor. Biz şu anda binde bir ile tavandayız. Her 1 milyon dolarlık ihracatımızda bin dolar bir para ödüyoruz. Bu sürdürülebilir değil” şeklinde konuştu.

TAŞPINAR: VİZE UYGULAMASI ZARAR VERİYOR

Hasar gören makinelerinde çalıştırılmak üzere İtalya’dan gelecek olan teknikere vize uygulamasının kendilerine zarar verdiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Ahmet Taşpınar, “Birçok firma İtalyan menşeli makinalarla üretim yapıyor. Bizimde İtalyan menşeli bir köprü kesme makinamızda sorun çıktı. Bir buçuk aylık bir süreyle eksik malzeme elimize ulaştı. Parça takıldı. Dışardan bağlantı yaptılar makinamıza. Teknisyen gelmesinin gerektiğini söylediler. İtalyan vatandaşının Türkiye’ye gelmesi için normal şartlarda bir vizeye ihtiyacı yok. Fakat uygulamaya göre teknisyen Türkiye’de herhangi bir çalışmaya giriyorsa konsolosluğumuzdan vize alması gerekiyor. Biz bunu Sanayi Odası başkanımızdan rica ettik. Kendisi Milano konsolosluğunu aradı. Konsolosluk bize misillemeye yapıyor. Ay başında müracaat ettiğimiz halde 22 Nisan’a randevu verdiler.  Buradaki zaman kaybı çok fazla. Böyle bir düzen olamaz. Bu bizim işlerimize zarar veriyor. Bu konunun gündeme getirilerek çözülmesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.