TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya maden sektörü 28’inci kez İzmir’de buluştu

İzmir'de doğan ve alanında dünya markası haline gelen Marble İzmir Fuarı kapılarını 28'inci kez görkemli bir şekilde açtı. Başkan Soyer, “30 milyar dolar hedefinden bahsedildi. Bu hedefe varmak için biz üzerimize düşeni yapacağız, 20 bin metrekare seneye hazır olarak” dedi

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2023 10:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünya maden sektörü 28’inci kez İzmir’de buluştu

NURETTİN BAKİ
İzmir'de doğan ve alanında dünya markası haline gelen Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı 28'inci kez kapılarını açtı. 26 - 29 Nisan tarihleri arasında düzenlenen fuar, T.C. Ticaret Bakanlığı'nın himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından gerçekleşiyor. Fuarın açılışına İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, İzmirli oda borsa başkanları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda sektör paydaşları yer aldı. Fuar açılışında sektörün ortak sıkıntısı olarak maden ve madencilere karşı oluşan olumsuz algı olduğunu belirten sektör paydaşları, “Bu olumsuz algıları, engelleri hep birlikte aşacağız” görüşünde birleşti. 

,KÖŞGER: BÜROKRASİDEN ŞİKAYET ETMEYİN!
Sektör temsilcilerinin bürokraside oluşan ve sürekli değişen maden yasaları ile ilgili şikayetleri üzerine İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Sektörün ihtiyacı olan mevzuat düzenlemeleri yapılacak ve sektörün önü açılacak. Ülke maden sektörü başta olmak üzere ihracatı arttıracak. Hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşılacak. Bürokrasiden şikayet etmeyin, bürokrasinin elini rahatlatın. Yaptığınız işin ülke menfaatleri doğrultusunda olduğunu kamuoyuna anlatın. Size fırsat veren bürokratların da işini kolaylaştırın. Yeni kalkınmış, ilerleyen Türkiye’nin habercisi olmasını diliyorum. Fuarda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

MADENCİLER ORMANLARIMIZI KORUYOR
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu: “Birazdan açılışını yapacağımız bu fuara katılan bütün kardeşlerimiz: 8 bakanlık, 92 yasa, 87 yönetmelik, 8 tüzük, 21den fazla kurum ve kuruluşta en az üç senede alabildikleri, hiçbir güvencesi olmayan işletme ruhsatları ile ve yaptıkları üretimleriyle katılmışlardır. Ayrıca 1985’te yürürlüğe giren, 38 senede 25 defa değişikliğe uğramış maden kanunu ile ülkemize yaklaşık 200 bin kişiye istihdam ve yılda 2 milyar dolar üzerinde ihracat katkısı sağlayan kahramanlardır. Bu kahraman kardeşlerimin emeklerin karşılığında ülkemiz için ödedikleri devlet hakları, orman bedelleri artık ödenmeyecek rakamlar ulaşmıştır. Çevrecilerin haksız ve bilgisiz saldırıları karşısında hedef olarak gösterilen madenciler, ülkemizde bulunan bütün ormanların binde üçünü kullandıkları halde orman Bakanlığının yüzde 50 bütçesini madenciler karşılamaktadır. Madenciler ormanlarımızı ve ülkemizi koruyan önce insan sonra çevre daha sonra maden sloganıyla sürdürülebilir madencilik yapmaya çalışıyor” dedi. 

KALKINAN ÜLKELER MADENLER SAYESİNDE KALKINMIŞTIR
Dünyada kalkınan ülkelerin madenler sayesinde kalkındığını vurgulayan Alimoğlu, “Kalkınmış ülkelerin hepsi madenleri ve yer altı kaynakları sayesinde kalkmışlardır. Maalesef dünyada bulunan 90 çeşit madenin, 80 çeşidi ülkemizde olmasına rağmen üretmiyoruz. 22 milyar dolar ithal ettiğimiz maden karşısında 6 milyar dolar maden ihracı yapıyor ve bu rakamın da yarısı doğal taş olarak yapılıyor. Bizler Tabii Kaynaklar Bakanlığı altında tek bir muhatap olarak, ülkemiz için elimizden geleni yapmaya hazırız bu vatan hepimizin, hep birlikte başaramayacağımız hiçbir şey yoktur” diye konuştu. 

MADEN İHRACATIMIZ 1 MİLYAR DOLARI GEÇTİ
Egeli madencilerin ihracatını 30 yılda 30 milyon dolardan 1 milyar 200 milyon dolar seviyesine taşıdığını belirten Jak Eskinazi ise, “Doğaltaş ihracatında Türkiye’de lider olan Egeli madencilerimiz 30 yılda ihracatını 30 milyon dolardan 1 milyar dolar 200 milyon dolar seviyesine taşıdı. Bizim nihai hedefimiz madencisi, sanayicisi, akademisi, tasarımcısı, mimarı ve iç mimarı ile hep birlikte yeni bir ekonomi yaratarak sektörümüzü yukarı çıkarmak. Mimarlar ve tasarımcılarla sektör arasında bir köprü görevi üstlenen yoğun ilgiyle 4’üncü senesine giren AMORF Doğaltaş Tasarım ve Proje Yarışmamız bunun en güzel örneği. Bu ivmeyi rakamlara dökmek gerekirse; yaklaşık 10 yıl önce Türkiye geneli doğal taş ihracatımızda yüzde 40 olan işlenmiş ürün ihracatını bugün yüzde 65’e ulaştırdık. Doğaltaş sektörüne tasarımı ve estetiği getirerek, katma değerli üretim ile Ege Bölgesi’nde işlenmiş ürün ihracatımızı ise yüzde 80’e yükselttik. Aynı zamanda Ege Maden İhracatçıları Birliğimiz dört tane URGE Projesiyle firmalarımızın ortak hareket etme kümelenme kültürünü kazandırarak muazzam bir dayanışma yaratmıştır. Bu vesileyle Egeli doğaltaş ihracatçılarımızı ayrıca gönülden kutluyorum” ifadelerine yer verdi. 

ESKİNAZİ’DEN KUR VURGUSU
Konuşmasının devamında Eskinazi, “Görüldüğü üzere Türk doğal taşlarının prestijli projeleri süslemesi, daha katma değerli ihraç edilmesi ve dünya genelinde lider konuma gelmesi için biz ihracatçılar olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ancak ihracatımızın sürdürülebilirliği için finansmana erişim, rekabetçi kur, rekabetçi enerji fiyatlarının önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. İhracatçılarımız tasarıma, katma değere emek verip özverili bir şekilde ivme kaydederken rekabetçiliğimizi geri kazanmamız gerekiyor.  Finansmana erişim, rekabetçi kur, rekabetçi enerji fiyatlarıyla en fazla işlenmiş ürün ithalat eden ABD’ye yoğunlaşıp, en büyük pazarlarımızdan birisi Çin’de gücümüzü artırabilir veya İtalya’ya rakip olabiliriz” dedi. 

İZMİR’İN DÜNYA FUARCILIĞANA ARMAĞINI
Marble İzmir Faurı’nın Türkiye ve dünya fuarcılığına İzmir’in dünyaya bir armağanı olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de “İzmir’in fuarlar kenti olmak vizyonunun odak noktalarından biri olan Marble Fuar İzmir’de bulunmaktan son derece mutluluk duyuyorum. Marble İzmir dünyanın en büyük maden ve doğaltaş fuarı. Ve bu nedenle doğlataş sektörünün dünyaya açılan kapısı. Gururla söyleyebilirim ki bu fuar İzmir’de tam 28’inci kez düzenleniyor. Marble İzmir şehrimizin Türkiye ve dünya fuarcılığına bir armağanı. Bu fuarda ülkemizin her bölgesinden firmaları dünya pazarına taşıyor. Bugünden başlayarak 29 Nisan’a İzmir’de doğaltaş sektörünün lider firmalarını dünyadaki alıcılarıyla buluşturacağız” şeklinde konuştu. 

HER ZAMANKİNDEN DAHA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Yaşanan ekonomik dar boğaza dikkat çeken Başkan Soyer, “Ülkemizin ve dünyanın farklı kentlerinden sektör profesyonellerini bir araya getiren Marble İzmir, bu yıl her zamankinden daha önem taşıyor. İçinden geçtiğimiz bu ekonomik dar boğazda dış ticaret hacmimizi artırmak ve bu toprakların bereketini katma değer üretmek zorundayız. Bu noktada doğaltaş sektörü önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Fuarlar şehri olan kentimizde Marble İzmir’e ev sahipliği yapmamızın üç ana nedeni var. Dünyanın bir numarası olduğumuz bu önemli sektörde dünya trendlerini belirlemek, her yıl daha fazla büyüyen doğaltaş sektörüne yön verecek katma değerli ürünleri ve doğal dostu üretimi teşvik etmek. Türkiye’nin ihracatını artırarak şehrimizin ve ülkemizin refahını artırmak” ifadelerine yer verdi.  

DÜNYAYLA BULUŞTURMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Konuşmasının devamında Başkan Soyer, “Marble İzmir’i dünyayla buluşturmaya devam edeceğiz. Dünyanın her kıtasındaki 106 ülkeden ziyaretçilerimizi ağırlayacağımız 28. Marble İzmir Fuarı eminim ki Akdeniz’in kalbi şehrimize çok yakışacak. Bu yıl fuarımızda önceki yıllardan da fazla kişiyi 100 binin üzerindeki ziyaretçiyi ağırlamayı düşünüyoruz. Marbel İzmir doğaltaş sektöründe söz sahibi olmaya tüm yerli ve yabancı sektör paydaşlarını buluşturmaya ve büyük bir ticaret hacmi yaratmaya bu yıl da devam edecek” dedi. 

20 BİN METREKARE SENEYE HAZIR OLACAK
Katılımcılardan alkış isteyeceğini belirterek sözlerini sürdüren Başkan Tunç Soyer, “Türkiye Mermer, Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Şimşek 20 bin metrekare ilave fuar alanı ihtiyacı var dedi. Ben bu sözü vermeye hazırım. Ama onun karşılığında bende sizden bir söz istiyorum. Bu sözü yapacağınız alkışla gücünü duymak istiyorum. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya 30 milyar dolar hedefinden bahsetti. Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi İtalya ile rekabette önüne geçmemizden bahsetti. Bu hedefe varma noktasında var mısınız? Biz üzerimize düşeni yapacağız, 20 bin metrekare seneye hazır olarak” dedi.

100 BİN KİŞİNİN ZİYARET ETMESİ BEKLENİYOR
Yeni alanlara 150 bin metre kareyi aşan, binin üzerinde katılımcının yer aldığı 28’inci Marble İzmir’i 81 ilden ve 100’ün üzerindeki ülkeden 100 bine yakın kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarda, tüm doğal taş firmaları Fuar İzmir’in kapalı hollerinde yer alırken C holünün büyük bir kısmı ile D holünün tamamı makine ve teknoloji firmalarına tahsis edildi. Blok mermer alanının büyüklüğü geçen yıla oranla artırılırken, işlenmiş doğal taş sergi alanı için de geçici bir kapalı alan oluşturuldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.