TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dolar kurunu şakkadanak dibe çekecek tahmin! Doların kaç TL olacağını açıkladı

Ekonomist Necmettin Batırel, Türkiye ekonomisi ile birlikte dolar kuruna ilişkin önemli tahminlerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2024 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2024 15:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
Dolar kurunu şakkadanak dibe çekecek tahmin! Doların kaç TL olacağını açıkladı

Ekonomist Necmettin Batırel sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye ekonomisi ile birlikte dolar kuruna ilişkin “Hani kriz çıkacaktı!” başlığıyla şunları yazdı:

“Türkiye’de seçimsiz bir dönem başladı ve 1 Nisan’dan sonra ekonomik kriz beklentisi boşa çıktı. Yayınlanan rakamlar bizi rahatlatıyor.

Türkiye’nin 5 yıllık risk primi ise 300 puana düştü. Mart ayı içinde dış ticaret açığı ,3 düşüşle 7,5 milyar dolar rakamına geriledi. İhracat 22,6 milyar dolara, ithalat ise 30,1 milyar dolara ulaştı. Üç aylık dış ticaret açığı %41,2 daralarak 20,5 milyar dolara geriledi. Yıllık dış ticaret açığında meydana gelen iyileşme 2024 yılının ilk çeyreğinde 14,3 milyar dolara çıktı. İhracat döviz kazancı, ithalat ise döviz harcaması anlamına geliyor. Harcama ile gelir arasındaki farka “dış ticaret açığı” diyoruz.

Dış ticaret açığı ise döviz açığımızı (cari açık) yaratan temel faktördür. Dış ticaret açığı (döviz açığı) azaldıkça cari açık daralacaktır. Yurt dışına ödediğimiz döviz miktarının azalması Türk lirasının değerinin artmasına ve Merkez Bankası rezervlerinin artmasına neden olacaktır.

necmettin batırel

Yerli yatırımcıların piyasada döviz talebi önemli ölçüde azaldı. Merkez Bankası bu kez piyasadan döviz satın alarak, ihracatçıyı destekleyerek ve rezervleri artırarak aşırı kur gevşemesinin önüne geçti.

Yaz aylarında güçlü olması beklenen turizm sezonunun etkisiyle dolar/TL’deki zayıflama hızlanacak. Merkez Bankası devalüasyon sürecini yavaşlatacak ve doların TL’ye dönüşüm tedbirlerini artıracak. Bunun sonucunda maliyetler düşecek ve enflasyon kalıcı olarak düşecek. Nitekim Mart ayında enflasyon piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Ne için? Çünkü döviz kurlarındaki düşüş TÜFE endeksinin düşmesinde önemli rol oynuyor.

Bu durum Merkez Bankası’nın da kendini güvende hissetmesini sağlıyor ve faiz artırımına gerek kalmıyor. Seçim sonrasında beklenen artış olmayınca insanlar döviz satışına başladı. Deutsche Bank, Goldman Sachs ve Wells Fargo gibi üç büyük uluslararası bankanın Türk lirasının güçleneceği yönündeki raporlarının ardından fon girişleri hızla arttı.

dolar

Yabancı yatırımcılar seçim öncesinde net 266 milyon dolarlık hisse satın aldı. İki haftalık satın alma toplamı 696 milyon dolardı. Kelimenin tam anlamıyla banka hisselerini ele geçirmek için çabalıyorlar. Hisse senedi fiyatı 34 milyar dolara ulaştı ve bu rakamın 2024 yılının ilk yarısı sonunda ise 40 milyar dolara çıkması bekleniyor. Borsa tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Ülkede kriz olsa yabancılar bu kadar alır mıydı?

Yerli yatırımcıların seçim haftasında alımları 305 milyon dolarla sınırlıydı. Ancak şirketler temkinli davranarak 3 milyar dolarlık coin satarak kâr elde etti.

Seçim öncesinde dolar 32,45 TL seviyesinde bulunuyordu. Bugün 31,90 TL’ye düştü. Hatta merkez bankasının piyasada alıcısı olmazsa döviz kuru kısa sürede 30 liraya kadar düşecek.

Doların aşırı zayıf olması ithal malların çekiciliğini artıracağı için buna izin verilmiyor. Merkez bankası rezervlerinin çöküşü yavaşladı. Toplam rezervler 700 milyon dolar azalarak 123,8 milyar dolara geriledi. Net rezervler 300 milyon dolar artarak 15,5 milyar dolara yükseldi. Yeni hedefler: Düşük cari açık, düşük maliyetler, düşük enflasyon..”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.