TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dış ticarette birim azaldı miktar arttı

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Eylül ayı Dış Ticaret Endeksleri verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre; ihracat ve ithalatta birim değer endeksi azalırken miktar endeksi arttı

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2023 10:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dış ticarette birim azaldı miktar arttı

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Eylül ayı Dış Ticaret Endeksleri verilerini paylaştı.

TÜİK verilerine göre Eylül ayında hem ihracat hem de ithalatta birim değer endeksi azalırken miktar endeksi arttı.

BİRİMDE AZALMA MİKTARDA ARTMA

Verilere göre; ihracat birim değer endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 oranında azaldı. Verilere göre; gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,7, yakıt hariç ham maddelerde yüzde 12,4, yakıtlarda yüzde 11,2 azalırken, gıda, içecek, tütün hariç imalat sanayinde ise yüzde 0,3 oranında arttı.

TÜİK verilerine göre; ihracat miktar endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre artış gösterdi. Verilere göre; ihracat miktar endeksi yüzde 0,7 arttı.

Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,6, yakıt hariç ham maddelerde yüzde 14,1, yakıtlarda yüzde 13,5 artarken gıda, içecek, tütün hariç imalat sanayinde ise yüzde 4,2 azaldı.

İTHALATTA YÜZDE 17 AZALMA

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; ithalat birim değer endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,4, yakıtlarda yüzde 43,4 azaldı, yakıt hariç ham maddelerde yüzde 18,0 ve gıda, içecek, tütün hariç imalat sanayinde yüzde 5,6 azaldı.

İthalat miktar endeksi ise Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 arttı.

Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 11,2, yakıt hariç ham maddelerde yüzde 15,4 azaldı, yakıtlarda yüzde 12,3 ve gıda, içecek, tütün hariç imalat sanayinde yüzde 7,7 arttı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.