TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CDS risk primi nedir? CDS primi nasıl hesaplanır?

Bakan Şimşek'in açıklamalarından sonra en çok merak edilen konular arasında "CDS Prim Riski Puanı nedir?" oldu. Bizde sizler için "CDS Prim Riski nedir?", "CDS primi nasıl hesaplanır?" ve "Türkiye CDS puanı en yüksek kaçı gördü" sorularının cevabını hazırladık.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2023 09:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
CDS risk primi nedir? CDS primi nasıl hesaplanır?

Bakan Şimşek'in açıklamasında yer verdiği CDS Kredi Riski Puanı hakkında klavuz olması, ülkemizin kredi Kredi Prim Riski puanı ve neden önemli olduğu konusunda bilgi edinmeniz amacıyla bu haberi hazırladık. işte haberimizin detayları...

CDS nedir? CDS Kredi Risli Puanı Nerelerde Kullanılır? CDS neden önemlidir?

CDS, Credit Default Swap teriminin kısaltması olarak kullanılıyor. CDS risk primi borç alacak ilişkisinde borcun ödenmeme riskini hesaplamak için kullanılan bir finansal orandır. İki ülke arasında yapılacak olan anlaşmalarda borcun ödenmeme riskine karşı alacaklı tarafın sigortalama bedeli olarak borca yansır. CDS primi yüksek olan ülkelerde kredi maliyeti de yüksek olur.  Dış piyasalarda tahvil ve bono alım ve satım işlemlerinde de CDS primi kullanılır. Temel amaç ülkenin alacağını tahsil edememe riskine karşı önlem almasıdır. 

Kredi Risk Primi yüksek olması ne demektir? CDS risk primi nasıl hesaplanır?

 CDS Kredi Risk Primi yüksek olması demek, ülkenin finansal kriz ile iflas riskinin göz önünde bulundurulması gereken bir düzeyde olduğu demektir. CDS primi yüksek olan ülkelerde kredi maliyeti de yüksek olur. CDS priminde; her 100 puanda yüzde 1 oranındaki sigorta maliyetinden söz edilebilir. Örneğin; bir ülkenin CDS puanı 100 ise söz konusu ülkeye yatırım yapmak isteyen bir kurum parasını sigortalarken faiz düzeyi yüzde 1 oranında kabul edilmektedir.

Türkiye CDS’de en yüksek kaçı gördü? CDS neden yükselir?

Türkiye'nin CDS primi 23 Ağustos 2022 itibarıyla 815,58 olarak belirlenmiştir.  CDS, iç ve dış nedenlerden dolayı yükselir. Bu nedenler şu şekildedir:

Ülkede yaşanan durumlar CDS puanında etkili olur. Ülke ekonomisine ait göstergeler, ülkenin yürüttüğü para politikaları ve ulusal ve uluslararası siyasi gelişmeler o ülkenin CDS primini etkiler. Bu durumlar; ülkede enflasyonun yükselmesi, dış borçların artması, kurların yükselmesi, sosyal çalkantılar ve doğal afetler olarak sıralanabilir. 

Ukrayna İşgali Sonrası Rusya’nın CDS Primi 10.195 Oldu

Türkiye’nin CDS risk puanı diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında, Rusya’nın CDS risk primi en son 1 Haziran 2022 tarihinde güncellenmiş. Buna göre, Rusya'nın CDS risk primi 10 bin 195. Rusya’nın Ukrayna topraklarına müdahalesinden önce Şubat 2022’de Rusya’nın CDS risk primi 200 puanda seyrediyordu. Alınan verilere göre Arjantin CDS risk primi 2068,75 seviyelerinde seyrediyor. Seçili ülkeler arasında Brezilya’nın risk primi 289,06 puanda seyrederken Hollanda’nın puanı 13’lerde seyrediyor. HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.