TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükelçi Schulz açıkladı: Türkiye ile Almanya hidrojenin geliştirilmesi noktasında uygun iki ortak

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türkiye-Almanya ikili ilişkilerinde enerji sektörünün kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, "Türkiye ile Almanya, hidrojenin geliştirilmesi konusunda uygun iki ortak." açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2024 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2024 15:54
Kaynak: AA
Büyükelçi Schulz açıkladı: Türkiye ile Almanya hidrojenin geliştirilmesi noktasında uygun iki ortak

Schulz, Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck'in geçen yıl ekim ayında enerji sektörü temsilcileriyle birlikte Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Ankara'da düzenlenen 5. Türk-Alman Enerji Forumu'nda Alman yatırımcıları Türkiye'ye davet etmesinin Alman heyeti tarafından olumlu karşılandığını belirten Schulz, şunları söyledi:

"Birkaç yıldır Türk-Alman enerji forumu ülkelerimizde düzenleniyor. Bu foruma enerji sektöründen kamu ve özel sektör temsilcileri katılarak işbirliği olanakları üzerinde görüşmeler yapıyor. Forumun son derece yapıcı ve verimli olduğunu vurgulayabilirim. Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve yeşil enerji dönüşümünde önemli hedefleri var. Ülkede yenilenebilir enerji kaynakları ve tedarik zinciri alanlarında önemli yatırım imkanları bulunuyor. Ayrıca iklim değişikliği ile mücadele, sanayinin karbonsuzlaşması ve yeşil enerji dönüşümü konularında çok yoğun işbirliği alanları ve imkanları mevcut."

Schulz, Türkiye'de bulunan Alman şirketlerin operasyonlarından oldukça memnun olduklarını ve olumlu deneyimler elde ettiklerini belirtti. Ancak, yeni yatırımcıları çekmenin farklı bir konu olduğunu ifade etti. Bazı şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmaktan çekindiklerini bildiklerini aktaran Schulz, yatırım koşullarının cazip olması gerektiğini vurguladı. Bu koşullar arasında yasal güvenceler, planlama güvenliği ve finansman konularında kolaylıkların bulunması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlığının, yeni üretim merkezi ve tedarik zinciri oluşturma açısından büyük bir avantaj olduğunu belirten Schulz, şirketlerin Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası güvenilir piyasa arayışına girdiğini ve Türkiye'nin coğrafi konumu ve potansiyeli açısından önemli bir ülke olduğunu vurguladı.

Schulz, Türkiye'nin stratejik bir konumda olduğunu vurgulayarak, "Ben kesinlikle Türkiye’nin bu konuda önemli bir konumda olduğunu düşünüyorum. Hem Kovid-19 salgını açısından hem de savaş açısından şirketler daha güvenilir piyasalara yönelmek zorunda hissettiler kendilerini. Piyasalar açısından ellerindeki imkanları çeşitlendirmeye doğru yöneldiler. Tabii ki Türkiye de bu açıdan önemli bir konumda çünkü coğrafi olarak yakın, kültürel olarak yakın ve aynı zamanda iki ülke birbirini iyi tanıyor. Yani birbirine yabancı değil." dedi.

Schulz, Türkiye'de güneş panelleri üretimi alanında çok önemli şirketler bulunduğunu ve kapsamlı bir üretimin yapıldığını belirtti. Almanya'nın Kovid-19 salgını öncesinde ve Ukrayna'daki savaş öncesinde de yenilenebilir enerji konusunda yoğun bir çalışma içinde olduğunu ifade etti ve bu çalışmanın Türkiye ile daha da yoğunlaşacağını söyledi. Türkiye'nin bu noktada mutlaka önemli bir rol oynayacağını dile getirdi.

Hidrojenin geliştirilmesi konusunda Türkiye ve Almanya'nın önemli adımlar attığını belirten Schulz, hidrojen ile ilgili iki ülkenin yakın dönemde mutabakat zaptı imzaladığını ve bazı şirketlerin Türkiye'de hidrojen ile ilgili ortak bir yatırım gerçekleştirdiğini aktardı. Yeşil hidrojenin stratejik açıdan gelecek vadeden önemli bir kaynak olduğunu vurgulayan Schulz, Almanya'da bu kaynağın sanayide kullanıldığını ancak gelecekte daha büyük bir ihtiyacın olacağını ifade etti. Türkiye'nin büyük miktarda hidrojen üretme potansiyeline sahip olduğunu düşündüklerini belirten Schulz, Türkiye ile bu alanda işbirliği içinde olmaktan memnuniyet duyacaklarını sözlerine ekledi.Schulz, söz konusu mutabakat zaptının bazı unsurlarının şimdiden uygulandığını vurgulayarak, "Örneğin bir görev gücü oluşturuldu, uzmanlar bir araya gelip şimdiden bu alanda neler yapılabileceğini görüşüyorlar. Aynı zamanda ortak yatırımlar konusunda neler yapılabilecekleri konusu irdeleniyor. Hatta bildiğim kadarıyla Türkiye'de bir ortak yatırım gerçekleşti bile." şeklinde konuştu. Hidrojenin geleceğe yönelik stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Schulz, Türkiye ile Almanya'nın hidrojenin geliştirilmesi noktasında uygun iki partner olduğunu belirtti. Ayrıca ülkelerin, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ortak hareket etme kararı aldığını ve düzenli olarak üst düzey görüşmelerin gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığını ifade etti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.