TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Brüt rezervi nedir? Türkiye brüt döviz rezervlerinde son durum...

Ekonomi ile ilgilenen kişiler Türkiye brüt döviz rezervlerini merak ediyor ve araştırıyor. Biz de sizin için detaylı araştırma yaptık. Peki Türkiye brüt döviz rezervlerinde son durum ne? İşte merak edilen tüm detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 15:27
Kaynak: HABER MERKEZİ
Brüt rezervi nedir? Türkiye brüt döviz rezervlerinde son durum...

Ekonomistler ve ekonomiyle ilgilenen kişilerin gözü bugün açıklanacak Türkiye brüt döviz rezervlerinde. Biz de sizin için konu hakkında detaylı araştırma yaptık. Peki Türkiye brüt döviz rezervlerinde son durum ne oldu? Detaylar için haberimize göz atabilirsiniz…

Türkiye brüt döviz rezervleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini paylaştı. Buna göre, 3 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri, önceki haftaya kıyasla 4 milyar 181 milyon dolarlık artışla 69 milyar 148 milyon dolara yükseldi. Önceki hafta brüt döviz rezervleri 64 milyar 967 milyon dolar seviyesindeydi.

Bu dönemde altın rezervleri, 1 milyar 406 milyon dolarlık bir azalışla 59 milyar 113 milyon dolardan 57 milyar 707 milyon dolara geriledi. Böylece, Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 3 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 775 milyon dolarlık bir artışla 124 milyar 80 milyon dolardan 126 milyar 855 milyon dolara yükseldi.

Brüt ve net döviz rezervi nedir?

Ekonomist Mahfi Eğilmez, brüt ve net döviz rezervi arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor:

Merkez Bankası, döviz rezervlerinin tamamının sahibi değil. TCMB'nin rezervlerinin bir kısmı, bankaların Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda olduğu zorunlu karşılıklardan oluşuyor. Bu durumu bir çeşit emanet dövizi olarak görmek mümkün.

Son yıllarda, TCMB'nin rezerv opsiyon mekanizması aracılığıyla, TL mevduatları karşılığında alması gereken zorunlu karşılıkları döviz cinsinden yatırma esnekliği tanıması, bu emanet döviz rezervlerinde bir artışa neden oldu.

Döviz rezervlerinin bir kısmının emanet olması nedeniyle, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin toplamı brüt döviz rezervlerini göstermektedir. Merkez Bankası'nda emanet olarak bulunan miktarlar çıkarıldığında ise net döviz rezervine ulaşılır.

döviz

Net döviz rezervi nasıl hesaplanıyor?

Net döviz rezervi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinde aktif kısımda bulunan dış varlıklardan, pasif kısımda yer alan toplam döviz yükümlülüklerinin çıkarılmasıyla elde edilen rakamın o günün döviz kuruyla bölünmesiyle hesaplanmaktadır.

Formül şu şekildedir:

Net Rezerv = (Dış Varlıklar - Toplam Döviz Yükümlülükleri) / Dolar-Kur Türk Lirası-Kuru

döviz 3

Uluslararası rezerv nedir?

TCMB'nin tanımına göre uluslararası rezervler; ülkelerin para otoriteleri tarafından kontrol edilen, kullanıma hazır, birbirlerine çevrilebilme özelliği bulunan ve uluslararası ödeme aracı olarak kabul edilen varlıklardır.

Uluslararası rezerv olarak kabul edilen varlıklar şunlardır:

Konvertibl (birbirlerine dönüştürülebilir) döviz varlıkları (euro, ABD doları, İngiliz sterlini vb.)

Uluslararası standartlara uygun altın

Özel Çekme Hakları

Uluslararası Para Fonu (IMF) Rezerv Pozisyonu

döviz 2

Rezervler nasıl saklanıyor?

Merkez Bankası, uluslararası rezervlerin yönetiminde ülke menfaatini öncelikli olarak gözetmektedir. Bu amaçla, rezervler, anaparanın korunması ve gerekli likiditenin sağlanması için düşük riskli yatırım araçlarında değerlendirilmektedir.

Rezerv yönetimi sürecinde, Merkez Bankası, karşılaşılabilecek riskleri belirlemekte, değerlendirmekte ve kabul edilebilir sınırlar içinde tutabilmek için risk yönetim stratejileri uygulamaktadır. Ayrıca, rezerv seviyelerini düzenli aralıklarla internet sitesinde kamuoyuyla paylaşmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.