TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Borsada gün yükselişle bitti

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,07 oranında değer kazanarak 9.140,70 puandan tamamladı.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2024 19:13
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2024 19:13
Kaynak: AA
Borsada gün yükselişle bitti

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 185,58 puan artarak günü tamamladı ve toplam işlem hacmi 139,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 4,99, holding endeksi ise yüzde 1,84 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında iletişim yüzde 6,93 kazançla en yüksek artışı yaşarken, tekstil deri endeksi yüzde 3,40 düşüşle en çok gerileyen oldu.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dünkü toplantısında, beklentilerin üzerindeki enflasyon verilerine rağmen yıl sonuna kadar 3 faiz indirimi yapabileceği tahminini korumasıyla pozitif bir seyir izlenirken, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının etkisiyle BIST 100 endeksinde yükselişler hız kazandı.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı.

Karar metninde yer alan, "Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiştir." ifadesi dikkat çekti.

Analistler, bu kararın, merkez bankasının piyasayı gerektiğinde bir hafta vadeli repo ihale faizinin 300 baz puan üzerinden fonlayarak ek sıkılaştırma yapabileceği anlamına geldiğini belirtti. Karar öncesinde gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 150 baz puanlık bir marj ile belirlendiği hatırlatıldı.

Yarın yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Japonya'da enflasyon ve Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi takip edilecek. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 seviyesinin direnç, 9.000 ve 8.900 puanın destek konumunda olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.