TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Borsada devre kesici! Eğer devre kesici varsa dikkat...

Devre kesici, birçok yatırımcının yaşadığı bir olay olarak bilinir. Devre Kesicinin birçok yolu ve yöntemi de bulunur. Devre kesici, Borsa İstanbul yatırımcılarına uygulanan bir yöntemdir.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 11:34
Kaynak: HABER MERKEZİ
Borsada devre kesici! Eğer devre kesici varsa dikkat...

Devre kesici Borsa İstanbul'da yatırım yapan kişilere uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde yatırımcıların belirli aralıkları aşan fiyat değişimlerinden olumsuz etkilenmemesi sağlanır. Bu uygulama sayesinde piyasa kısa süreliğine durur. Duran bu süreçte yatırımcıların piyasayı gözlenmesine de olanak sağlanır. Panik satışlar, spekülatif ataklar ya da anormal dalgalanmalarında önüne geçilmiş olur. Peki, borsada devre kesici ne anlama gelir? Devre kesici nedir? Devre kesici kaç aşamadan oluşur?

borsa devre kesici

Borsada devre kesici ne anlama gelir? Devre kesici nedir?

Devre kesici, Borsa İstanbul'da yatırım yapan yatırımcılar İçin uygulanır. Devre kesici, piyasada gerçekleşen aşırı dalgalanmaları önlemek içinde kullanılır. Hisse Senedi piyasaları, endeksler ya da belli bir hisse senedinin kısa bir süre içerisinde çok yükselmesi ya da çok düşmesi durumunda devreye giren bir sistemdir. Bu sistemin bir diğer amacı ise, piyasadaki bazı durumları kontrol altında tutmaktır. Ve bu şekilde de yatırımcılara düşünmek için zaman tanınmaktadır. Devre kesici işlemi devreye girdiği andan itibaren hisse senedi ya da diğer işlemler geçici olarak durdurulur. Durdurma süresi ise net olarak belli olmamaktadır. Bu süre piyasa koşulları ya da uygulanan kurallara göre belirlenir. Devre kesici, yatırımcının panik yapmasını engeller, bilgi akışı sağlar ve dengeli bir piyasa ortamı oluşturur.

borsa devre kesici

Devre kesici kaç aşamadan oluşur?

Devre kesici, yatırımcıya yardımcı olmak ve yatırımcının piyasayı daha iyi gözlemlemesi için Borsa İstanbul tarafından uygulanan Bir sistemdir. Bu sistem sayesinde yatırımcı piyasayı daha iyi analiz ederek yatırımlarını gerçekleştirmektedir. Devre kesici yöntemi 3 aşamadan oluşur. İlk aşamada, bir endeks belirlenen seviyeden düşerse, piyasa durdurulur. Bu süre içerisinde işlem yapılması da engellenmiş Olur. İkinci aşamada, piyasa Açıldığında ve tekrar bir düşme gerçekleştiğinde piyasalar ikinci kez durdurulur. Üçüncü aşamada ise, açılan piyasa üçüncü kez yüzde düşüş seviyesine ulaşırsa piyasa gün sonuna kadar durdurulabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.