TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Şimşek açıkladı: Deprem fonunun etkinleştirilmesi için son aşamaya gelindi.

Deprem fonunun faaliyete geçmesi için son aşamaya gelindiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Afet bölgelerinde, özellikle 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depremlerinin etkilediği alanlarda yeniden imar ve inşa projeleri, kurumlar arası koordinasyonla ve planlı bir şekilde finanse edilecek." açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 10:51
Kaynak: AA
Bakan Şimşek açıkladı: Deprem fonunun etkinleştirilmesi için son aşamaya gelindi.

Geçen yıl yasalaşan kanunla altyapısı oluşturulan Afet Yeniden İmar Fonu'na ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, şunları belirtti:

"AFAD tarafından doğal afetler sonrasında genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmesi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması amacıyla Afet Yeniden İmar Fonu kuruldu. Fon, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olacak.

Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakanı'nın başkanlığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Orman, İçişleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanları ile Strateji ve Bütçe Başkanı'ndan oluşacak."

Fonun kaynakları hakkında bilgi veren Şimşek, "Bu kaynaklar, yurt içi ve dışından gelen her türlü nakdi bağış, yardım, hibe ve krediler ile bütçeden ayrılacak ödeneklerden oluşacak" şeklinde konuştu. Fonun bu kaynakları, kanunda belirtilen amaç doğrultusunda ve yönetim kurulu kararları çerçevesinde ilgili projelere aktaracağını belirten Şimşek, şunları söyledi:

"Fonun yapısı ve işleyişi için hazırlanan Afet Yeniden İmar Fonu Yönetmeliği'nin çalışmaları tamamlandı ve düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından, afet bölgelerinde, özellikle 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremlerinin etkili olduğu alanlardaki yeniden imar ve inşa projeleri, kurumlar arası koordinasyonla ve planlı bir şekilde finanse edilecektir."

Şimşek, "Uygun maliyetli dış finansman imkanlarından yararlanılacak" diyerek, kaynakların verimli, etkin ve şeffaf bir şekilde kullanılacağını vurguladı. Ayrıca, Fon'un bağımsız denetim standartlarına uygun olarak denetleneceğini ve Sayıştay denetimine tabi olacağını belirtti. Bu bağlamda, belirlenen amaçlar doğrultusunda ilgili kurumlarla yakın işbirliği içinde çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.