TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Altına değil eriğe yatırım yapın

Türkiye’de hasadına ilkbahar aylarında başlanan ve özellikle hamile kadınların tercih ettiği yaz meyvelerinden biri olan erik, yurtdışından ithal gelerek tezgahlarda yerini aldı fakat 4 bin TL’lik fiyatıyla görenleri şaşırttı

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2024 08:46
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2024 08:46
Kaynak: HABER MERKEZİ
Altına değil eriğe yatırım yapın

KEMAL ÖZKURT/ÖZEL HABER

İzmir’de özellikle hamile kadınlar tarafından tercih edilen yaz meyveleri arasındaki erik ve kirazın kilogram fiyatı görenleri hayrete düşürdü. İzmir’de yaklaşık 350 çeşit taze ve dondurulmuş meyve sebzeyle tezgahını renklendiren 50 yaşındaki manav Nizami Buran, Türkiye’de ilkbahar aylarında hasadına başlanması beklenen yaz meyvelerini yurtdışından ithal olarak getirterek herkesten önce satışa sundu. Nisan aylarında hasadına başlanan erik, yurtdışından ithal edildikten sonra paketler halinde satışa hazır hale getirilerek, içinde 3 adet bulunan paketi 200 TL kilogram fiyatı ise 4 bin TL’den alıcı buluyor. Erikten sonra ise Güney Amerika ülkesi Şili’den gelen kirazın 200 gramının 500 TL’den sattıklarını söyleyen Buran, “Türkiye genelinde bu ürünlerin temin edilmesi zor oluyor. Bu yüzden de biz de yurt dışından temin ediyoruz. Yurt dışından gelen ürünler de normal döneminden gelenlere göre daha pahalı ama bizim fiyatlarımız piyasaya göre daha uygun” diye konuştu.

KİLOYLA DEĞİL TANEYLE SATILIYOR

İnsanların eriğe istedikleri zaman ulaşabilmelerini sağlamak için ithal ettiklerini aktaran Nizami Buran, “Şu an erik, piyasanın en pahalı ürünü olarak tezgahlarda yerini almış durumda. 50 gram paketi 200 TL’ye satılıyor. İçinde 3 adet erik var. Kilosu ise yaklaşık 3-4 bin TL arasında değişiyor. İnsanlar ihtiyacı kadar almayı tercih ediyor. Şu an daha çok paket bazında satışlarımız mevcut. Kilo olarak pahalı olduğu için mevsimi geldiği zaman kilo satışları da başlayacak. Türkiye genelinde bu ürünlerin temin edilmesi zor oluyor. Bu yüzden de biz de yurt dışından temin ediyoruz. Yurt dışından gelen ürünler de normal döneminden gelenlere göre daha pahalı oluyor. Tüm ürünlerde yaşanan artış, kış aylarında zor bulunan yaz meyvelerinde de artışa neden oldu. O yüzden fiyatlar, normal ürünlere göre farklı oluyor” diye belirtti.

HAVALAR ISINDIKÇA FİYATI DÜŞER

Kilogramı yaklaşık 4 bin TL’den satılan eriğin fiyatı, ülke genelinde ortalama 3 bin 350 liradan alıcı buluyor. Kilogram fiyatıyla çeyrek altınla yarışan eriği doyumluk değil daha çok tadımlık olarak tercih edildiğini söyleyen Buran, “Eriklerin bir kısmı serada üretilen ürünler bir kısmı da yurt dışından ithal ürünlerdir. Daha çok aşeren hamile kadınlar ya da çocuğunun canı çektiği için aileler alıyor. Alanlarda kilogram yerine paket halinde bulunan tane erikleri tercih ediyor. Şu an mevsimi olmadığı için fiyatının çok yüksek olduğunu biliyoruz fakat ilerleyen zamanlarda havalar ısınınca eriğin oranı yükselir fiyatı ise düşüşe geçmeye başlar” şeklinde konuştu.

ERİKTEN SONRA EN PAHALI ÜRÜN KİRAZ

Her çeşit ürünün tezgahlarında yer aldığını belirten Nizami Buran, “Aşerenler için meyve temini yapıyoruz. Mevsim dışı meyveler için hamile eşleri, günün her saati arıyor. Aşeren kadınlar, genellikle kayısı, kiraz, erik, çilek gibi kış mevsiminde bulamadıkları birçok ürünü buradan alabiliyor. Eriğimiz, kirazımız, nektarimiz, şeftalimiz, kayısımız var. Erikten sonra yükselişte olan ürün ise kiraz. Güney Amerika ülkesi Şili’den geliyor. Paket bazında satılıyor. 200 gram kiraz 500 TL, 275 gram kayısı 300 TL ve 265 gram nektari 200 TL’den satılıyor. Piyasaya göre fiyatlarımız uygun. Ürünler ithal geldiği ve mevsimsiz olduğu için fiyatlarda biraz yükseklik mevcut” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.