TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2024’te dolar ve altını bekleyen senaryo

2024 yılına yükselişle başlayan altın ve döviz kuruyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, doların yerel seçimlerin ardından 40 TL olacağını, altın fiyatında ise seçimlere kalmadan spekülatif artış yaşanacağını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2024 08:32
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2024 08:32
Kaynak: HABER MERKEZİ
2024’te dolar ve altını bekleyen senaryo

KEMAL ÖZKURT – ÖZEL HABER- Altın ve dolar fiyatları, küresel ve yerel gelişmelere bağlı olarak değişkenlik göstermeye devam ediyor. 2023 yılının Aralık ayı ortalarında altının ons fiyatı 2 bin dolar seviyelerini geçti. Gram altın 2 bin lira seviyesindeyken, çeyrek altın ise Ocak ayında 3 bin 280 liraları gördü. Döviz kurlarında da manzara değişmedi. Dolar 2024 yılı başından itibaren yata yönlü hareketini sürdürerek 30 TL barajını aşarken, Euro ise 33 TL’ye dayanmış durumda. Global çapta devam eden savaşlar, Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunlar ve yaklaşan yerle seçimler öncesi vatandaşlar döviz kurunun ve altın fiyatlarının ne yönde hareketini sürdüreceğini merak ediyor. Döviz kuruyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Dr. Ayhan Bülent Toptaş, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nin ardından doların hızla yükselişe geçerek 40 TL seviyelerine yükseleceğini belirtti. Daha önce yaptığı tahminlerin doğruluğuyla bilinen İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu ise altının ons fiyatının olması gereken seviyelerin çok altında olduğunu ve enflasyon rakamlarıyla eşgüdümlü gitmiş olsa şu an normal olması gereken fiyatın 3 bin lira olması gerektiğini belirtti. Altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketini sürdüreceğini dile getiren Buyrukçu, yerel seçimlere kalmadan altın fiyatında spekülatif bir artışla olması gereken fiyatlara yükseleceğini söyledi.

ALTINDA SPEKÜLATİF ARTIŞLAR OLACAK

Başkan Buyrukçu, 2023 yılının sonlarına doğru altının ons fiyatının 2 bin doları bulacağını söylemiş ve bu öngörüsünde haklı çıkmıştı. 2024 yılı için değerlendirmelerde bulunan Buyrukçu, altının olması gereken rakamın çok altında olduğunu belirterek, yerel seçimlere kalmadan spekülatif artışlar yaşanabileceğini belirtti. Türkiye’de devam eden zorlu ekonomik şartlara göre altın fiyatının çok aşağılarda kaldığını söyleyen Buyrukçu, “Bütün emtialar enflasyon artışına maruz kaldı. Maaşlar geçen yıla oranla 3 katına çıktı, kiralar 4 katına çıktı ama altın tam manasıyla 1 kat bile yükselmedi. Altın tarihin hiçbir zamanında bu kadar geride kalmamıştı. Ben altının son 20 yıldaki çıkış trendine bakarak bir yorum yapıyorum. Altın enflasyon rakamlarıyla eşgüdümlü dahi gitmiş olsa şu an normal olması gereken fiyatı 3 bin liraydı. Fakat altının ons fiyatındaki baskılama ve faizlerin yüksek olması doları ve beraberinde altını baskılıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Diğer reel rakamlara baktığımız her şeyin artışta olduğu bir dönemde altının yerinde sayıyor olması üzerinde bir piyasa baskısının olacağını gösteriyor. Bu baskı ve direnç kırıldığı anda altının normal olması gereken rakamlara hızlı bir şekilde çıkacağını düşünüyorum. Yıl içerisinde spekülatif artışlar görebiliriz. Altın fiyatı dünya ekonomisiyle alakalı bir durum. Dolayısıyla seçimlere kalmadan bile altın fiyatlarında spekülatif bir artış görebiliriz” açıklamasında bulundu.

DOLAR 40 TL OLACAK

Döviz kurlarının enflasyonla aynı oranda artmadığını ve üzerinde yine baskı kurulduğunu belirten Toptaş, doların 31 Mart yerel seçimlerinin ardından hızla 40 TL seviyelerine çıkacağını söyledi. Hükümetin 2019 seçimleri öncesi yaşanan ekonomik krizin benzerini yaşamamak için döviz kurunun yerel seçimlere kadar spekülatif bir artış yaşanmayacağını dile getiren Ekonomist Toptaş, “Bizim döviz kurundaki beklentimiz enflasyon kadar dövizin de artması yönündedir. Çünkü dışarıya satış yapanların maliyetleri yüzde 2 artmışsa döviz de aynı oranda artar ki ihracatçı zarar etmesin. Serbest piyasa ekonomisinde öyle olması gerekiyor. Kurun baskılanması doğru değil. Her şeyin birbiriyle uyumlu olması gerekiyor. Fakat dolar serbest kalırsa enflasyonun yükselmesine sebep olacaktı. Enflasyon yükselirse de mevcut hükümet içine seçimler tehlikeye girecektir. 2019 seçimlerinin hemen öncesinde 2018 Ağustos krizi oldu. O süreçte dolarda çok önemli bir sıçrama yaşandı. Bu da enflasyonun ciddi oranda artmasına sebep oldu. Bu durumdan özellikle büyükşehirlerde yaşayan insanlar çok etkilendi ve bu durum sandıklara da yansıdı. Önümüzde ki yerel seçimlerde bu tür bir durumun olmasını istemiyorlar. O yüzden dolar seçimlere kadar aynı fiyatta gidecektir. Böyle bir ekonomide tahminde bulunmak çok zor ama mart ayından sonra 1 – 2 ay içerisinde doların 40 lirayı bulabileceğini düşünüyorum. Çünkü mayısta yıllık enflasyon yüzde 70’in üzerine çıkacak diye bekleniyor. Enflasyon varsa kur artışı da var. Bu ikisi birbiriyle yan yana gider. Doların yükselişi yeni bir enflasyon dalgasına sebep olacak çünkü biz üretkenlikten çok uzak parasal oyunlarla ekonomiyi düzene sokmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

ALTININ FİYATI SAVAŞLARA BAĞLI

Altının ons fiyatının ocak ayında çok fazla değişikliğe uğramadığını ilerleyen süreçte ise global çapta yaşanan savaşların bu şekilde devam etmesi durumunda en fazla 2 bin 100 fiyatını görebileceğini ifade eden Toptaş, “Altının ons fiyatı 3 Ocak’ta 2 bin 41 dolarken, şubat ayının başlarında ise 2 bin 31 dolar seviyelerine geriledi. Neredeyse ay başıyla ay sonu rakamları aynı. Fakat gündelik değişimlerine baktığımızda fiyat farklarının yaşandığını görebiliyoruz. En düşük 2 bin 6’yı, en yüksek ise 2 bin 54 doları görmüş. Yani spekülatif bir yükselişten bahsetmek gerçekçi olmaz. Altının fiyatı dünya ekonomisine göre belli olan bir şey. Şu anda da dünyada 3 bölgede sıcak savaş devam ediyor. Bunların seyrine göre altın fiyatı değişecektir. Altının fiyatını tahmin etmekten ziyade gerginliğin ne yönde seyredeceğini öngörmek gerekiyor. O da şu anda çok zor. Dünya genelinde yaşanan gerilim bu şekilde devam ederse eğer altının ons fiyatının en fazla 2 bin 100 doları göreceğini tahmin ediyorum” diye belirtti. 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.