TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2024 Nisan ayı faiz kararı… Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2024 Nisan ayının Merkez Bankası faiz kararı toplantısı hangi gün? Faiz beklentisi ne yönde?

Merkez Bankası'nın faiz kararı toplantısının tarihi belli oldu ve 2024 Nisan ayında gerçekleştirilecek. Yaklaşan bu toplantı için geri sayım başladı ve yatırımcılar faiz kararı öncesinde tedbir almaya başladı. Peki, Merkez Bankası nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? İşte 2024 Nisan ayının Merkez Bankası faiz kararı toplantısına dair merak edilen bilgiler…

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 16:07
Kaynak: HABER MERKEZİ
2024 Nisan ayı faiz kararı… Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2024 Nisan ayının Merkez Bankası faiz kararı toplantısı hangi gün? Faiz beklentisi ne yönde?

Yılbaşında fiyatların artması ve Türk Lirası'nın değer kaybıyla birlikte, Ocak ve Şubat aylarında beklenenden yüksek seyreden enflasyonun, Mayıs ayında zirveye ulaşması bekleniyor. Ancak yıl sonuna doğru enflasyonun düşmeye başlaması öngörülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu düşüşün yıl sonunda enflasyonu yüzde 36'ya çekeceğini belirtmiş olsa da piyasa beklentileri daha ılımlı bir düşüş öngörüyor. Peki, Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? 2024 Nisan ayının Merkez Bankası faiz kararı toplantısı hangi gün?

merkez bankası faiz kararı

2024 NİSAN AYI MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

TCMB Para Politikası Kurulu'nun Nisan ayı faiz kararı için açıklayacağı takvim belirlendi. Karar, 25 Nisan 2024 Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BEKLENTİSİ NE, EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ NE YÖNE?

Reuters'ın anketine katılan 14 ekonomistin neredeyse tamamı, bu ay politika faizinin sabit tutulacağı konusunda görüş birliğine vardı. Ancak bir ekonomist, politika faizinin 500 baz puan artırılacağına inanırken, diğer bir ekonomist ise faizin 250 baz puan artırılacağına inanıyor. Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından, Haziran ayından beri Cumhurbaşkanı'nın desteklediği sıkılaştırma politikası sonucunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini 3,650 baz puan artırdı.

merkez bankası faiz kararı

Ocak ayında politika faizinin %45'e çıkmasıyla birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeterli sıkılığa ulaştığını ifade etti. Ancak Mart ayında, enflasyon görünümündeki kötüleşme nedeniyle TCMB, politika faizini %50'ye yükseltti ve sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar devam edeceğini belirtti. Böylece toplam sıkılaştırma miktarı 4,150 baz puana ulaştı. Bu hafta yaptığı bir konuşmada TCMB Başkanı Fatih Karahan, faiz artış döngüsünün sonuna gelindiğini ve enflasyonun yılsonunda %36 seviyesine doğru ilerleyeceğini belirtirken, gerektiğinde yeni adımlar atmaya hazır olduklarını da vurguladı.

merkez bankası faiz kararı

Reuters anketine katılan sekiz ekonomistten beşi, yılın geri kalanında faiz artışı beklemiyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantıları sırasında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve para politikasının tamamen işlevsel olduğunu ifade ederken, politika bileşiminin etkilerini görmek ve halkı bu sonuçlara ikna etmek için daha fazla zaman gerektiğini belirtti. Reuters anketine göre, politika faizi yıl sonunda %45 seviyesinde bekleniyor. Ankete katılan dokuz kurumun tahminleri ise %35 ila %52.5 arasında değişiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.