TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2 Milyon TL’ye konutunuz hazır! Kira derdinden kurtuluyorsunuz

Bir ev satın almak için büyük miktarda kredi çekerseniz, aynı zamanda iki eve de faiz ödemek zorunda kalırsınız. Peki kredi faiz oranları nedir? Faiz oranları yükselmeye devam edecek mi? İşte detaylar..

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2024 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 19:00
Kaynak: HABER MERKEZİ
2 Milyon TL’ye konutunuz hazır! Kira derdinden kurtuluyorsunuz

Türkiye genelinde Mart ayı gayrimenkul satış istatistikleri kamuoyuna duyuruldu. Mart ayında konut satışlarının sayısı geçen yılın aynı ayına göre %0,1 düşüşle 105.394 oldu. Ocak-Mart döneminde satılan konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %1,3 düşüşle 279.604 oldu. Mart ayında ipotek satışlarında bir önceki yıla göre %49’luk düşüş özellikle dikkat çekiciydi.

Merkez bankalarının aldığı kısıtlayıcı para politikası tedbirleri kredi faizlerini doğrudan etkilemekte. Son dönemde banka tüketici kredileri, ticari krediler, bireysel krediler, konut kredileri ve taşıt kredilerinde faiz oranlarında önemli artışlar yaşandı. Özellikle konut kredisi çeken kişiler faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle kredi çekmekten kaçınmaktadır. Yüksek ipotek faiz oranları ev satmanın önündeki en büyük engeldir. Şu anda Türkiye’de ortalama konut fiyatı yaklaşık 3 milyon TL. Bu değer İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde oldukça yüksektir. Bir vatandaş 1 milyon TL peşinat kullanarak 2 milyon TL kredi çekmek isterse 120 ayda geri ödeme tutarı 8 ila 9 milyon TL olacak. Yani kredi çeken bir kişinin ortalama değeri 3 milyon TL ise iki eve de faiz ödeyecek.

KREDİ FAİZ ORANLARI

“Yüksek faize rağmen krediler çekiliyor”

Kredi faiz oranları hakkında bir açıklama yapan gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, emlak piyasasına ilişkin tüm merak edilenleri de şöyle değerlendirdi:

“Şubat ayı içinde 93 bin 902 konut satıldı, Mart ayında ise 105 bin 394. Yani geçen ayki konut satışlarına göre bir değerlendirme aslında geçtiğimiz yılın aynı ay verilerine göre daha doğru. Ocak, Şubat ve Mart aylarında artış eğilimi var. Ocak-Mart dönemi geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında konut satışları yüzde 1,3 oranında azaldı. Ocak ayında ipotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı %7,4 oldu. Mortgage satış oranı Şubat ayında %9,4’e yükseldi. Mart ayında ipotekli satış işlemlerinin konut satışları içindeki payı ,2 oldu. Konut kredisi satışları çok ciddi düştü. Ocak-Mart döneme baktığımızda geçtiğimiz yılın aynı dönem verilerine göre yüzde 53 oranı bir düşüş görüyoruz. Faiz oranları yüksek olsa bile insanların borç almaya devam ettiğini görüyoruz. Bu durum haftalık BDDK raporlarına da yansıyor. 5 Nisan itibarıyla konut kredisi hacmine baktığımızda ise 445 milyar TL’ye yaklaştığını görüyoruz. 9 Şubat’ta faiz 437 milyar TL civarındaydı.Faizler çok yüksek olmasına rağmen insanlar hâlâ borçlanıyor.”

AYLIK 2 MİLYON TL KONUT KREDİSİ NE KADAR?
PARA

Şu anda banka faiz oranı %3’tür. Ortalama faiz oranının %3,25 olduğunu söyleyebiliriz. 2 milyon TL 120 ay vadeli kredinin aylık ödeme tutarı 66 bin 430 TL diyebiliriz. Toplam iade tutarı 7 milyon 971 bin TL olacak. Yıllık faiz maliyetleri %46’ya kadar çıkmaktadır. Bu dönemde faiz oranları önemli ölçüde artmaya devam etti. Türkiye’de ev fiyatlarına ilişkin elimizde iki veri var. Endişelerden biri Merkez Bankası’nın Ocak ayı verileri. Ocak ayında Türkiye’de ortalama konut fiyatı metrekare başına 30.900 TL civarındaydı. Reklam söz konusu olduğunda bu rakamlar daha da düşüyor. Metrekareleri doğru beyan edilmedi ve bazı evler krediye uygun değildi. Türkiye’de ilan edilen konutların ortalama fiyatı 27.000 TL’dir. Türkiye’de 100 metrekarelik bir dairenin ortalama fiyatı 2 milyon 700 bin TL’den 3 milyon 100 bin TL’ye kadar çıkıyor. 3 milyonluk ev için aslında 1 milyon TL’si olan bir kişinin 2 milyon TL borç alması durumunda ayda 66 bin 430 TL ödeme yapması gerekiyor. Mevcut tüketiciler için bu mümkün değildir.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ ARTACAK MI?

Genel olarak bakıldığında en yüksek kredi faiz oranlarına sahip olduğumuz değerlendirilmektedir. Konut kredilerinin daha fazla artacağını düşünmüyorum. Faiz oranları artarsa ​​nakdin gücü artar. Bu süre zarfında insanlar mümkün olduğunca bu parayı mevduat şeklinde kullanmayı ve kiralık bir dairede yaşamayı tercih ediyor. Kiralık daire bulunamadığı dönemde daire kiralama fiyatlarındaki artışın piyasayı etkilediği söylenebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.