TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ehliyet nasıl alınır?

Ehliyet harcı 2023 yılında yenilendi. Almak için gerekenler duyuruldu. İşte ehliyete dair tüm detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 08:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Ehliyet nasıl alınır?

Bir kişinin araç kullanımı için gerekli yeterliliğe ve bilgi birikimine sahip olduğunu belgeleyen ehliyet, sürücü belgesi olarak da adlandırılır. Yalnızca bu alanda yetkili kurumlar tarafından verilebilecek ehliyet; karayolu üzerinde seyir halinde bulunan motorlu ya da motorsuz araçların kişiler tarafından kullanılmasını sağlayan bir çeşit kimliktir.

Ehliyet başvuru işlemleri nasıl yapılır?

Belirli bir yaşı dolduran her birey ehliyet alma hakkına sahip olur. İlgili belgeyi almak için kişilerin izlemesi gereken bazı adımlar bulunur. Sürücü belgesi almak için başvuru yapacak olanlar, telefon ya da internet üzerinden randevularını oluşturabilir. Telefon ile 199 numaralı hat aranabilir veya internet üzerinden randevu.nvi.gov.tr adresi kullanılabilir. Söz konusu işlem için geliştirilen bir uygulama da bulunuyor. Dijital ehliyet başvuru işlemi için hazırlanan “NVI Mobil” isimli uygulama, tüm akıllı telefonlara indirilebilir. Ek olarak herhangi bir ilçenin nüfus müdürlüğüne gidilerek, burada bulunan sıramatikten sıra numarası da alınabilir. Alınan bu sıra numarası ile başvuru yapılabilir. Ehliyet randevu alma işlemi bu seçeneklerden herhangi biri araçlığıyla sağlanabilir.

Ehliyet için gerekli evraklar

Ehliyet için gerekli belgeler, başvuru yapılırken teslim edilmesi gereken belgelerdir. Buna göre sürücü belgesi almak isteyen bir kişiden istenen belgeler şu şekildedir:

Kimlik Belgesi

Öğrenim belgesi (İlgili belgenin yurtdışından alınması durumunda noter tasdikli tercüme gerekir)

Sürücü sağlık raporu

Sürücü sertifikası (Elektronik olarak sistem üzerinden kontrol edilir)

Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payı

Adli sicil belgesi (Elektronik olarak sistem üzerinden kontrol edilir)

Biyometrik fotoğraf (1 adet)

Kan grubunun belirtildiği yazılı beyan ya da belge

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler

Ehliyet yenileme için gerekli evraklar eksiksiz bir şekilde toplanmalı ve randevu esnasında ilgili kuruma teslim edilmelidir. Ehliyet yenileme işlemleri burada sorunsuz bir şekilde yapılacaktır. Ehliyet yenileme evrakları şunlardır:

Kimlik belgesi

Mevcut sürücü belgesi (Kayıp ya da çalıntı durumları hariç)

Ehliyet için sağlık raporu (sürücü)

Ehliyet değerli kağıt bedeli, vakıf payı

Biyometrik fotoğraf (1 adet)

Kan grubunun belirtildiği yazılı beyan ya da belge

Adli sicil belgesi (Elektronik olarak sistem üzerinden kontrol edilir)

Ehliyet yenileme ücreti ise yeni tip ehliyetler için (kayıp ve alıntı gibi sürücü belgesinin bulunmaması durumlarında) 769 TL’dir.

*Ehliyet yenileme randevu motor ehliyeti ve diğer tüm ehliyet tipleri için aynı şekilde yapılır.

Ehliyet değiştirme ücreti

Eski tip ehliyeti bulunan kişilerin, ehliyetlerini yeniletmeleri gerekiyor. Son başvuru tarihi olan 31 Aralık 2024’te gerçekleştirilmesi gereken bu işlem için ehliyet değiştirme ücretleri 15 TL’dir.

2023 ehliyet fiyatları

Ehliyet fiyatları 2023 yılı temmuz ayında gelen son zamlarla birlikte güncellendi. Bu durum da yeni sürücü belgesi alacak olanlar tarafından “Ehliyet ne kadar?” sorusunun sorulmasına neden oldu. Yenilenen ücretlere göre tüm ehliyet sınıfları için 2023 ehliyet harcı fiyat bilgisi şu şekildedir:

A sınıfı ehliyet (A1 ehliyet ve A2 ehliyet) fiyatı: 825,70 TL

B sınıfı ehliyet harcı 2023 fiyatı: 2 bin 489,90 TL

C sınıfı ehliyet fiyatı: bin 638,4 TL

F ve H sınıfı ehliyet fiyatı: 825,70 TL

Uluslararası ehliyet fiyatı: bin 658,80 TL

Diğer ehliyet sınıfları için fiyat: 4 bin 154,70 TL’dir.

Ehliyet kursu fiyatları ve sınav süresi

Ehliyet kursu fiyatları, alınacak ehliyet tipi ve gidilen kursa göre farklılık gösterir. Kurs bitiminde yapılan ehliyet sınavı kaç dk sorusunun cevabı, 45 dakika olarak karşımıza çıkar. Ehliyet elektronik sınav (e-sınav) ile merkezi sınav soru sayısı aynıdır. Motor ehliyeti ne kadar, B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir gibi sorularında cevapları ve ortalama olarak bir ehliyet kursunun ücret bilgisi teorik sınav ücreti (280 TL) de dahil olarak şu şekildedir:

A ehliyet fiyatı: 8 bin 922 TL

A1 ehliyet fiyatı: 6 bin 948 TL (A1 ehliyet kaç cc? Silindir hacmi maksimum 125 cc motor ehliyeti olan tekerlekliler için verilir.)

A2 ehliyet fiyatları: 7 bin 774 TL (A2 ehliyet kaç cc? A2 sınıfı ehliyet türünün maksimum motor silindir hacmi 600 cc’dir.)

B ehliyet fiyatları 2023: 10 bin 599 TL (B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? Motosiklet ve iş makinesi kategorisinde bulunmayan tüm araçlar, B sınıfı ehliyet ile kullanılabilir)

B1 ehliyet fiyatı: 12 bin 252 TL (B1 ehliyet nedir? Motor gücü maksimum 15 Kw, ağırlığı da 400 kiloyu geçmeyen 4 tekerlekli araç kullanımı için verilen ehliyettir.)

F ehliyet fiyatı: 7 bin 760 TL

M ehliyet sınavı: 10 bin 278 TL (M ehliyet nedir? Küçük tip motosikletlerin kullanımı için verilen ehliyettir.)

Forklift ehliyeti nedir?

G sınıfı ehliyet grubuna dahil olan forklift ehliyeti sahipleri, sadece iş makinelerini kullanabilir. Bu ehliyeti alacak kişiler; en a 8 sene eğitim görmeli, belge almasında kanun açısından bir sakınca olmamalı ve sağlık kontrolünden geçmiş olmalıdır.

D1 ehliyet nedir?

Minibüs kullanacak kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. D ehliyeti hangi araçları kullanır sorusunu incelediğimizde ise bu kapsama otobüs de eklenir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.