TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Körükmez: Fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler

ÖSYM tarafından üniversite giriş sınavı ücretlerine yapılan yüzde 156 zamma ilişkin açıklamalarda bulunan Körükmez, “Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler” dedi

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2024 08:48
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2024 08:48
Kaynak: HABER MERKEZİ
Körükmez: Fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler

AYSELİN UZUN-ÖZEL HABER- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretlerine yüzde 156 zam yaparak, sınav ücretini 295 TL’ye yükseltti. Bu durumu başta eğitimci ve öğrenci olmak üzere birçok kesim tarafından eleştirdi. Yapılan fahiş zamların eğitime ulaşılabilirliği zorlaştırdığını belirten Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, “Biz sendika olarak yıllardır eğitimin ücretsiz olması ve herkes için ulaşılabilir olmasını savunuyoruz. Sınav ücretlerine yapılan zamlar eğitime erişim önünde engeldir. Başvuru ücretlerinin yüksek oluşu elbette ki başvuru yapan öğrencilerin ikinci kere düşünmesine sebep olur. Özellikle ülkemizde yaşanan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle kötü şartlar altında yaşarken bu fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler” şeklinde konuştu.

EĞİTİME ERİŞİM ÖNÜNDE ENGELDİR

Sınav ücretlerinde ya da eğitimle alakalı herhangi bir alanda yaşanacak en ufak fiyat artışı öğrencileri, ailelerini doğrudan etkileyeceğini belirten Başkan Lülüfer Körükmez, bu durumun uzun vadede ülke kalkınmasını da olumsuz yöne sokacağını çünkü eğitim düzeyinin, karşılanamayan eğitim ücretleri sebebiyle düşeceğini belirtti. Körükmez, “Biz sendika olarak yıllardır eğitimin ücretsiz olması ve herkes için ulaşılabilir olmasını savunuyoruz. Ancak bu sadece eğitimin öğretim döneminde devam eden şeylerde değil. Erişim dediğimiz şey aynı zamanda sınava başvuru ücretlerini ve sınava hazırlık dönemlerinde okul dışında bir destek atamamayı de kapsıyor. Dolayısıyla sınav ücretlerine yapılan zamlar eğitime erişim önünde engeldir. Başvuru ücretlerinin yüksek oluşu elbette ki başvuru yapan öğrencilerin ikinci kere düşünmesine sebep olur. Özellikle ülkemizde yaşanan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle kötü şartlar altında yaşarken bu fahiş fiyat artışları öğrenciyi doğrudan etkiler” dedi.

EĞİTİM HERKES İÇİN EŞİR OLMALI

Körükmez, Türkiye’de çok uzun zamandır eğitim sistemin olması gereken kalitede olmadığını ve buna rağmen eğitim masraflarının ve sınav ücretlerinin fahiş bir şekilde arttığını söyledi. Öte yandan sınav ücretlerini bile ödemekte zorluk çeken öğrencilerin mevcut ekonomik krizde okula başladıklarında eğitim masraflarını karşılamakta da zorlanacaklarını vurgulayarak “Bu gibi durumlar öğrencilerin başvurudan vazgeçmesine ya da sınava borçlanarak başvuru yapmasına sebebiyet verir. Bu kapsamda öğrenciler daha başvuru sürecinde bu denli zorlanırken eğitime nasıl devam edeceğini düşünüyor. Eğitimin her aşamada ve her haliyle eşit ve herkes için ulaşılabilir olması gerektiğini düşünüyorum. Bu talebimiz yönünde eğitimin yeniden organize edilmesi ve kaliteli bir seviyeye çekilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.