Kentteki cadde ve sokaklar denize dik olarak dizayn edilmeli

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) tarafından düzenlenen 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katılan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İklim, Tarım, Afetler ve Teknoloji” konulu ilk ders konuşmasını gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2024 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2024 15:00
Kaynak: İHA
Kentteki cadde ve sokaklar denize dik olarak dizayn edilmeli

Kadıoğlu, ülkemizi etkisi altına alan sıcak hava dalgası ve İzmir’de alınması gereken önlemlerle ilgili önemli bilgiler paylaştı. “Sıcak hava dalgası, sessiz bir afettir. Dünyanın birçok yerinde serin asfalt ve yeşil çatı uygulamaları tercih ediliyor. Los Angeles ve Kaliforniya'da yollar beyaza boyanıyor. Biz de tedbirler almalıyız. İzmir’de binaların beyaza boyanması ve rüzgar geçişlerinin sağlanabilmesi için caddelerin denize dik olarak tasarlanması gerekiyor” dedi.

Ege Bölgesi’nin ilk vakıf üniversitesi olan İzmir Ekonomi Üniversitesi, eğitimdeki başarılı yolculuğuna 24 yıl boyunca devam ederek yaklaşık 12 bin öğrenci ile 2024-2025 Akademik Yılı’na ‘merhaba’ dedi. İEÜ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış törenine İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu, önceki dönem rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, akademisyenler, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı. Törende onur konuğu olarak yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Rektör Abacıoğlu, törenin sonunda Prof. Dr. Kadıoğlu'na teşekkür ederek bir plaket takdim etti.


Şehirlerimizi, sıcak hava dalgasını düşünerek planlamalıyız


Sıcak hava dalgası ve kuraklığın gelecek yıllarda da devam edeceğine dikkat çeken Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, bu konuda alınması gereken önlemler üzerine uyarılarda bulundu. Kadıoğlu, “Küresel ısınma, sadece bizi değil tüm dünyayı etkiliyor. Ülkemizde, kıyıdan iç kesimlere doğru gittiğimizde, sıcaklığın 2100 yılına doğru 4-7 derece arasında artabileceğini öngörüyoruz. Bu, çok ciddi bir rakam. Isınmanın getireceği avantaj ve dezavantajlara uyum sağlamamız, bu noktada aksiyon almamız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Los Angeles ve Kaliforniya’da yollar beyaza boyanıyor. İzmir de bunu yapmalı. Binalar beyaza boyanmalı, meltem rüzgarlarının rahat geçmesi için kentteki cadde ve sokaklar denize dik olarak dizayn edilmeli. Şehirlerimizi, sıcak hava dalgasını düşünerek planlamalıyız. Dünyanın birçok yerinde serin asfalt ve yeşil çatı uygulamasına geçildi. Kuraklığı önemsemeliyiz” dedi.


 

Rakamlar ortada, şu anda su stresinde bir ülkeyiz


Prof. Dr. Kadıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Sıcak hava dalgası ve kuraklık, ciddi bir afettir. Günümüzde meydana gelen birçok ölümün kök nedeni de sıcak hava dalgası. Tedbir almalıyız, bu problem gittikçe artacak. Denize karşı Çin Seddi gibi binalar yapıyoruz. Bu yanlış. Rüzgar geçişi olmuyor. Bunun yanı sıra su ısınarak genleşiyor ve bunun sonucunda da deniz su seviyesi yükseliyor. Türkiye’de de dünyada da durum aynı. Deniz su seviyesindeki yükselmenin dünya ortalaması 60 santimetre. Bu da ‘Denizden 60 metre uzak durmalıyız’ demek. Biz, tam tersini yapıyor, kıyılara hücum ediyoruz. Yağış konusu da problem. Ege ve Akdeniz’de yağışlar, yüzde 50’ye yakın azalabilir. Birçok bölgede ve İzmir’de kar yağmaması da bizim için çok büyük sıkıntı. Kar ve kış kuraklığı en büyük kuraklıktır. Ülke olarak su stresi yaşıyoruz. Devlet Su İşleri’ne (DSİ) göre 112 milyar metreküp suyumuz var. Kişi başına yaklaşık bin 300 metreküp su düşüyor. Bin metreküpün altı, zaten su fakirliği demek. Rakamlar ortada, şu anda su stresinde bir ülkeyiz.”

Bana umut veriyor


İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ise, ‘sürdürülebilir bir yaşam için yaratıcı ve dönüştürücü çözümler oluşturmak’ misyonuyla hareket ettiklerini belirterek, “Sürdürülebilirliğin farklı boyutları var ama bunlar arasında belki de en önemlisi afetlere karşı dirençli ekosistemler, kentler, ekonomiler ve toplumlar oluşturabilmek. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, iklim değişikliği ve afetlere yönelik yaptığı çalışmalar ile bilim dünyasına çok değerli katkılar sunan ve toplumu bilgilendirmek, farkındalık oluşturmak için emeğini esirgemeyen özel bir bilim insanı. Davetimizi kırmayıp törenimize katıldığı için kendisine çok teşekkür ediyorum. Dünya da üniversiteler de değişiyor. Bu değişimin yönü, bizlerin tercihlerine ve kararlarına bağlı olacak. Doğru tercihleri yapmak sadece bir görev değil aynı zamanda yaşanabilir bir dünya oluşturmak için de ahlaki bir sorumluluk. Üniversitemizin bu sorumluluğa sahip olduğunu biliyorum ve bu bana umut veriyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.