TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Algoritma nedir, ne işe yarar? Algoritma nasıl çalışır? İşte önemli algoritma türleri!

Dijital dünyada her an milyonlarca veri akışı meydana geliyor. Peki, bu veriler nasıl düzenleniyor ve işleniyor? Tam da bu esnada algoritmalar devreye giriyor. Günlük hayatımızda algoritmalar her yerdeler. Bu konunun meraklısı olanlar için; ‘’Algoritma nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır?’’ sorularının cevaplarını araştırdık. Detaylar haberimizde!

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 00:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Algoritma nedir, ne işe yarar? Algoritma nasıl çalışır? İşte önemli algoritma türleri!

Algoritmalar, dijital çağın vazgeçilmez unsurlarındandır. Algoritmalar, belirli bir problemi çözmek veya bir görevi gerçekleştirmek için tasarlanmış talimat dizileridir. İşlem otomasyonu ve veri analizi olmak üzere iki farklı temel işlevleri vardır. Peki ‘’Algoritma nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır?’’ Sizler için araştırdık.

ALGORTİMA NEDİR?

Algoritma, adım adım bir problemi çözmek veya belirli bir görevi gerçekleştirmek için tasarlanmış talimatların sıralamasına denir. Diğer bir ifadeyle algoritma, belli bir problemi çözmek, bir amaca ulaşmak için izlenen yoldur.  Temelde, belirli bir girdiyi alır, onu işler ve istenen sonucu elde etmek için adımları takip eder. Algoritmaların çalışma süreci genellikle üç aşamada gerçekleşir: girdi alma, işleme ve çıktı üretme.   Algoritmayı bir tarif olarak düşünebilirsiniz. Malzemeler (girdi) eklenir, belirli bir sıra ve yöntemle pişirilir (işleme), lezzetli bir yemek ortaya çıkar(çıktı). Böyle kodlayarak algoritmanın işleyişini daha iyi anlayabilirsiniz.

ALGORİTMA NE İŞE YARAR?

Algoritmaları hayatımızın birçok alanında kullanırız. İster istemez hemen hemen her alanda algoritmalara başvururuz. Algoritmaların birçok işlevi bulunur. Genel olarak ise iki temel işlevi vardır, bunlar işlem otomasyonu ve veri analizi ve yorumlamadır.  Bu iki temel işlev şöyle açıklanabilir.

İşlem Otomasyonu

Algoritmalar, tekrar eden görevleri otomatikleştirmek için kullanılır. Örneğin, bir şirketin mali işlemleri her ay benzer adımları içerir. Bir algoritma oluşturarak, bu adımlar otomatik olarak gerçekleştirilebilir, böylece zaman ve güç tasarrufu sağlanır.

Veri Analizi ve Yorumlama

 Algoritmalar, verileri analiz edebilir, desenleri tanımlayabilir ve anlamlı sonuçlar çıkarabilir. Örneğin, pazarlama uzmanları, müşteri davranışlarını anlamak ve trendleri belirlemek için algoritmaları kullanır.

ÖNEMLİ ALGORİTMA TÜRLERİ NELERDİR?

·         Arama algoritmaları

·         Bellek yönetimi algoritmaları

·         Bilgisayar grafiği algoritmaları

·         Birleşimsel algoritmalar

·         Çizge algoritmaları

·         Evrimsel algoritmalar

·         Genetik algoritmalar

·         Kripto algoritmaları veya kriptografik algoritmalar

·         Kök bulma algoritmaları

·         Optimizasyon algoritmaları

·         Sıralama algoritmaları

·         Veri sıkıştırma algoritmaları

ALGORİTMA NASIL ÇALIŞIR?
Bir algoritma bir üç adımdan oluşur: girdi, hesaplama ve çıktı.

Girdi (Input) Nedir?

Her algoritma, belirli bir girdi setiyle başlar. Bu girdi, algoritmanın işlemesi için gereken verilerdir. Örneğin, bir sıralama algoritmasıysa, girdi olarak sıralanacak sayıları alır.

İşleme- hesaplama (Processing) Aşaması Nedir?

Hesaplama süreci daha sonra aritmetik, karar verme ve tekrarı uygulayarak “x ise, o zaman y” denklemlerini oluşturarak çıktıya yalnızca uygun verilerle beslenmesini sağlar. Birçok algoritma, hesaplamalı karar vermede geçmiş bilgileri kullanmak için makine öğrenimini kullanır.

Çıktı (Output) Alma Nedir?

Çıktı süreci, algoritmanın sonucunun ifade eder. Bu, bir kullanıcıya görüntülenen bilgi biçiminde veya daha yaygın olarak, bir bilgisayarın gerçek zamanlı olarak karmaşık kararlar almasını sağlayan bir dizi işlemde başka bir algoritmanın girdisi haline gelen daha fazla veri olarak olabilir.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.