TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Egeli ihracatçılar, Las Vegas’ta MasterChefler yetiştirecek

ESÜHMİB’in 2022 yılı olağan mali genel kurul toplantısında birliğin yaptığı çalışmalardan bahseden Başkan Bedri Girit, “Las Vegas’da Türk Mutfağı Kürsüsü kurduk. Burada Türk mutfağını bilen MasterChefler yetişecek” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2023 15:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Egeli ihracatçılar, Las Vegas’ta MasterChefler yetiştirecek

NURETTİN BAKİ
Ege İhracatçılar Birliği (EİB) 2022 yılı olağan mali genel kurul toplantılarında üçüncü gün geride kalırken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ESÜHMİB) toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri 7. Kat Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda gelir-gider tablosu sunumundan sonra birliğin denetim ve yönetim kurulları oy birliğiyle ibra edildi. Teşekkür konuşması için kürsüye çıkan ESÜHMİB Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, birliğin çalışmalarını ve son ihracat rakamlarını paylaştı. 

2026 SEKTÖR HEDEFİMİZ 2 MİLYAR DOLAR

2026 yılında Türkiye geneli sektör hedefinin 5 milyar dolar olduğunu belirten Başkan Girit, birlik olarak ise hedeflerinin 2 milyar dolar olduğunun altını çizdi. Başkan Girit, “Türkiye Geneli toplam ihracatımız göreve başladığımız 2021 yılı 221 milyar dolar iken 2022 sonunda 254 milyar dolar ile yılda yüzde 13 artış gerçekleştirdi. EİB geneli toplam ihracatımız ise 2021 yılında 16,3 milyar dolar iken, 2022 yıl sonunda 18,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 1 yılda yüzde 12 artış kaydettik. Türkiye geneli sektör ihracatımız 2022 yılı sonunda 4 milyar 66 milyon dolar olurken, su ürünleri sektörü 1 milyar 637 milyon dolarlık ihracatla en büyük katkıyı sağladı. Su ürünleri sektörünü 1 milyar 492 milyon dolarlık ihracatla kanatlı eti ve yumurta sektörü takip etti. Kanatlı eti 1 milyar 95 milyon dolar ihracat yaparken, yumurta ihracatımız 397 milyon dolar; süt ve süt ürünleri sektörümüz ise 505 milyon dolar ihracat performansı gösterdi. Bal sektörü Türkiye’ye 45 milyon dolar kazandırırken, diğer ürünlerin ihracatından 383 milyon dolar döviz elde edildi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak da 1,6 milyar dolar ihracatla Türkiye Geneli payımızı yüzde 39 olarak gerçekleştirdik.  2026 yılı sektör hedefimiz olan Türkiye geneli 5 milyar dolar, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz olarak da 2 milyar dolar hedefimize adım adım ilerlemekteyiz” ifadelerine yer verdi.

GENEL (1)-11

ABD’DE TÜRK MUTFAĞINI BİLEN MASTERCHEFLER YETİŞECEK
Son bir sene içerisinde hayata geçirdikleri projeleri de anlatan Başkan Girit, ABD’de Türk mutfağını bilecek, mastercheflerin yetişmesini sağlayacak projeye dikkat çekti. Başkan Girit, “Geçen sene yoğun bir şekilde fuarlara katıldık. Çünkü biliyorsunuz pandemi bu konuda önümüzü kesmişti. Bunun yanında tanıtım filmleri yaptık. Bunları yurt dışında da kullanıyoruz. Biz Türk gıda sektörü olarak ABD’nin Las Vegas eyaletinde Las Vegas Üniversitesi Gıda Fakültesi ile bir protokol düzenledik. Burada Türk mutfağı kürsüsü kuruldu ve bu şekilde Türk mutfağını bilen şefler yetişecek. Ayrıca yine bu protokol ile lise düzeyinde aşçılık teknik sanat okulundan çıraklar yetişecek. Bu oldukça önemli bir proje. Onlara da özellikle şunu vurguluyoruz. ‘Ne yaparsanız yapın, nasıl yaparsanız yapın Türk ürünlerini kullanın’ diyoruz. Bunu yapmasaydık, döner ve kebapla sınırlı kalacaktık. Los Angeles’ta projenin tanıtımını yaptık. Mesela burada bir Meksikalı bir masterChefe imambayıldı yemeği yaptırdık. Bu projemiz devam ediyor. İleriye dönük çok önemli bir fuar” dedi. 

ELİMİZDE BİR KUR SARMALI VAR
İhracatçılar olarak yaşadıkları sorunlara da vurgu yapan Başkan Girit, “İhracatın elinde bir kur sarmalı, ve ekonomide genel olarak bir istikrar sorunumuz var. Finansal erişim zorluklarımıza da dikkat çekmek isterim. Dünyada da gıda fiyatları aşağı gidiyor, bu da bizim için ayrı bir sorun” dedi.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.