TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ege’de 9 ayda 573 çocuk hakkı ihlali yaşandı

İHD İzmir Şubesi, Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Ege’de yaşanan çocuk hakları ihlallerine dair detaylar paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2022 10:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ege’de 9 ayda 573 çocuk hakkı ihlali yaşandı

BURAK AKDEMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla dernek binasında basın toplantısı yaptı. Ege Bölgesi’nde yaşanan çocuk hakları ihlalleri verilerinin de paylaşıldığı açıklamada basın metnini İHD İzmir Şubesi Sekteri Ali Aydın okudu. Neredeyse tüm ülkelerin Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi (ÇHS) kabul ettiğini hatırlatan Aydın, bu sözleşmenin ayrımcılık yapmama, çocuğun üstün yararı, çocuğun varlığını ve gelişimini sürdürmesini sağlamak ve katılım olmak üzere 4 ana ilkeyi benimsediğini aktardı. Her çocuğun hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içinde yaşam sürmesi için bunların ısrarla savunulması gerektiğini kaydeden Aydın, “Ancak gerek ülkemizde gerek tüm dünyada çocukların en temel hakları tehlike altındadır. Çocuklar tüm dünyada her gün çocuk işçilik, çocuk mahpusluk, cinsel istismar, erken yaşta evlilik, zorla çalıştırılma, temel besin maddelerine erişememe, bulaşıcı hastalıklardan, savaşlardan etkilenme gibi tehditlerle karşı karşıya kalmaktadırlar” dedi.

YETERSİZ BESLENME

Her 15 saniyede bir çocuğun beslenemediği için öldüğünü söyleyen Aydın, “Hayatta kalabilen milyonlarca çocuk ise yetersiz beslenmenin öğrenme bozuklukları ve fiziksel engeller gibi olumsuz etkilerini yaşıyor. Türkiye, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf olmasına rağmen maalesef bugüne kadar ki uygulamalar ve iç yasal mevzuatta ‘çocuğun üstün yararı’nın korunmasına ilişkin temel politikalar hayata geçirilmemiştir. Çocuğun iyilik halini güçlendirmek ve gözetmek için eğitim, sağlık, sosyal hizmetlerden yararlanma ve adalet sistemine kadar koruyu, önleyici, eşitlikçi, onarıcı ve çocuğun katılımının sağlanacağı bir sistem ile bunu mümkün kılmalıdır” diye belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.