TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ege Bölgesi’nden tarım ürünleri ihracatı 10 milyar dolara koşuyor

Türkiye’de tarım ürünleri ihracatında lider konumda olan Ege İhracatçı Birlikleri, tarım ürünleri ihracatını son 1 yıllık dönemde 7 milyar 98 milyon dolara taşıyarak başarı zincirine yeni bir halka ekledi

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2023 07:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ege Bölgesi’nden tarım ürünleri ihracatı 10 milyar dolara koşuyor

Türkiye geçtiğimiz 1 yıllık dönemde 34,5 milyar dolar ihracat yaparken, Egeli ihracatçılar Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 21’ine imza attı.
Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan 7 tarım birliğinin 6 tanesi son 1 yıllık dönemde ihracatlarını artırmayı başarırken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ihracat rakamını koruyan bir performans ortaya koydu.
İhracatın lideri su ürünleri ve hayvansal mamuller oldu
Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Türkiye’nin ihracatının yüzde 40’ına imza atan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 1 milyar 625 milyon dolarlık ihracatla EİB çatısı altında tarım sektörleri arasında ihracat liderliğini sürdürdü.
Yaş meyve sebze ve mamullerinde hedef 1,5 milyar dolar 
Meyve Sebze Mamulleri İhracatında Türkiye lideri olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) ihracatını yüzde 7’lik artışla 1 milyar 216 milyon dolardan, 1 milyar 296 milyon dolara taşıdı. EYMSİB 2023 yılının ilk çeyreğinde de ihracatını yüzde 36’lık artışla 272 milyon dolardan, 322 milyon dolara taşıdı. EYMSİB bu temposunu koruyarak 2023 yılı sonunda 1,5 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandırmayı hedefliyor.
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde tarım sektörlerinde 1 milyar dolar barajını aşan bir diğer birlik Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği oldu. Son bir yılda ihracatını yüzde 41 artırmayı başaran Egeli hububat bakliyat ve yağlı tohumlar ihracatçıları 765 milyon dolardan 1 milyar 81 milyon dolara sıçradılar.
Türkiye’deki tüm tütün ihracatçılarını çatısı altında toplayan Ege Tütün İhracatçıları Birliği geçtiğimiz 1 yıllık dönemde ihracatını yüzde 10’luk artışla 798 milyon dolardan 877 milyon dolara taşıdı.
Türkiye’nin ihracatında dünya lideri olduğu kekik ve defne başta olmak üzere pek çok odundışı orman ürünleri ihracatında Türkiye lideri olan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 871 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koydu. EMKOİB 2023 yılı sonunda 1 milyar dolar barajını aşmayı hedefliyor.
Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatının domine ettiği ve Türkiye’de kuru meyve ihracatının lideri konumundaki Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 870 milyon dolarlık ihracata imza atarken geçtiğimiz yılki ihracat rakamını korumayı başardı.


Zeytin ve zeytinyağı ihracatı 1 milyar dolara koşuyor
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, 2022-2023 sezonundaki yüksek rekolteyi dövize dönüştürme konusunda her ay yeni bir başarı hikayesine imza atıyor. 2023 yılının ilk çeyreğinde ihracatını yüzde 215’lik artışla 75 milyon dolardan 238 milyon dolara çıkaran EZZİB, geçen 1 yıllık dönemde de ihracatını yüzde 121’lik yükselişle 225 milyon dolardan 498 milyon dolara ilerletti. Zeytin ve zeytinyağı sektörü Türkiye genelinde 675 milyon dolarlık ihracat seviyesine ulaştı. Altın sıvı ve sofralık zeytin ihracatında 2023 yılı sonunda hedef 1 milyar doları geçmek olarak belirlendi.


Eskinazi; “Tarıma Dayalı İhtisas OSB’ler ihracatta 10 milyar doları getirecek”
Su ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, meyve sebze mamulleri, kuru meyve, tütün, odundışı orman ürünleri, yağlı tohumlar sektörlerinde dünyanın en büyük tedarikçisi olduklarını aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir’de kurulmakta olan 4 tane tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleriyle seracılık, tıbbi aromatik bitkisel, süs bitkileri ve süt ürünleri sektörlerinde yeni bir ivme kazanacaklarını TDİOSB’ler sayesinde Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatının 10 milyar dolar hedefine önümüzdeki 3 yıllık dönemde ulaşacağını öngördüklerini dile getirdi.
Uçak; “Üretici-İhracatçı iş birliği başarıyı getiriyor”
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki tüm tarım sektörlerinin çiftçilerle yoğun bir iş birliği içinde olduğuna temas eden EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, bu iş birliğinin ihracatta başarıyı getirdiğini, son 1 yıllık dönemde Ege Bölgesi’nin ihracat rakamını 1 milyar doların üzerinde artırmanın altında bu iş birliğinin yattığını ifade etti. Uçak, yaş meyve sebze ihracatında 2023 yılının ilk çeyreğinde yakaladıkları yüzde 18’lik artış hızını koruyarak 2023 yılı sonunda 1,5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini sözlerine ekledi.


Işık; “Tarım ürünlerindeki ihracat başarısı sürdürülebilirliğin göstergesi”
Tarım sektöründe ihracatın anahtarının alıcı ülkelerin ve zincir marketlerin taleplerine uygun kalıntısız üretim yapmak olduğunun altını çizen Ege İhracatçı Birlikleri Organik ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatında yakaladığı başarının altında sürdürülebilirlik eksenli üretim yapmasının yattığını, bu konudaki başarının kalıcı olması için ihracatçılar, üniversiteler, üreticiler, kamu, kontrol kuruluşları, araştırma enstitüleri ve zincirin tüm halkalarıyla güçlü bir iletişim halinde olduklarını, ihracattaki başırıyı daha ileri taşımak için çalıştıklarını belirtti.
Girit; “Dünya’nın protein ihtiyacını karşılamayı sürdüreceğiz”
Su ürünleri, kanatlı eti, yumurta, süt ürünleri, bal ve diğer ürünleriyle dünyanın protein ihtiyacını karşıladıkları bilgisini veren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, 2022 yılında 1,6 milyar dolarlık ihracatla Ege Bölgesi’nde tarım sektöründe ihracat lideri olduklarını, 2023 yılında da ihracatlarını 1,83 milyar dolara çıkarmak için yol haritalarını belirlediklerini, fuarlar, ticaret heyetleri ve TURQUALİTY projeleriyle tanıtım yaparak dünyanın protein ihtiyacını karşılamayı sürdüreceklerini kaydetti.
Öztürk; “1,3 milyar dolar ihracat hedefliyoruz”
Hububat bakliyat yağlı tohumlar sektörünün gıda sektörü ihracatında lider konumda olduğuna vurgu yapan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Ege Bölgesi’nden sektörün yaptığı ihracatın 2022 yılı sonunda ilk kez 1 milyar doları aştığını, 2023 yılının ilk çeyreğinde de ihracatlarını yüzde 36 artırma başarısı gösterdiklerini, 2023 yılı sonunda Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatına 1,3 milyar dolarlık katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.
Umur; “İhracatta hedefimiz 1 milyar dolara ulaşmak”
2014 yılında 1 milyar 45 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşan ancak sonraki yıllarda bu ihracat rakamının gerisinde kalan Ege Tütün İhracatçıları Birliği 2023 yılında ihracatta ibreyi yukarı yönlü çevirdi. Geçtiğimiz 1 yıllık dönemde yüzde 11’lik artışla ihracatlarını 746 milyon dolardan, 826 milyon dolara taşıdıkları bilgisini veren Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Ömer Celal Umur, sürdürülebilirlik eksenli projelerle 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 34’lük ihracat artış hızıyla ihracatlarını 159 milyon dolardan, 212 milyon dolara çıkardıklarını, 2023 yılı sonunda ihracatta 1 milyar doları geçmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Er; “Zeytin ve zeytinyağı ihracatında tarihi rekorlara imza atıyoruz”
Türkiye 2002 sonrasında zeytincilik sektörüne büyük yatırımlar yaptı. 90 milyon zeytin ağacı varlığını 192 milyona çıkardı. Türkiye’de son 20 yılda dikilen zeytin ağaçlarının üretime katıldıklarını ve sayede 2023 yılında 421 bin ton zeytinyağı ve 735 bin ton sofralık zeytin rekoltesine ulaşıldığının altını çizen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, rekolte artışının ihracatı tetiklediğini, 2023 yılının ilk çeyreğinde ihracatlarını yüzde 215’lik artışla 75 milyon dolardan 238 milyon dolara taşıdıklarını, 2012/13 yılındaki 92 bin tonluk zeytinyağı ihracat rekorunu 2023 yılında ikiye katlayacak potansiyele ulaştıklarını sektörün 2023 yılında tarihinde ilk kez 1 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandırabilecek konumda olduğunu kaydetti.
Gürle; “Odundışı orman ürünleri ihracatında lideriz”
Defne, kekik, adaçayı başta olmak üzere odundışı orman ürünleri ihracatında Türkiye’nin ihracatının yüzde 55’ini gerçekleştirerek 116 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdıkları bilgisini veren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, odundışı orman ürünleri sektöründe üretimin ve ihracatın artması için Tarım ve Orman Bakanlığı’yla ortak projeler geliştirmek için temaslarının sürdüğünü, bir yandan da fuarlar, ticaret heyetleri, URGE projeleri ve TURQUALİTY projeleriyle pazarlamaya ağırlık verdiklerine değindi. HABER MERKEZİ

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.