TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Efsane ‘hayat karartan’ kampanyalar

2023’e bir ay kala ülke genelinde birçok mağaza, firma, market ve özellikle internet siteleri büyük indirim kampanyaları yapmaya başladıklarını duyururken; TÜKODER İzmir Şubesi Başkanı Binici, indirime giren ürünlerin önceden takibinin önemine dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2022 07:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Efsane ‘hayat karartan’ kampanyalar

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

2022’in son ayına girerken neredeyse bütün firmalar, şirketler, AVM’ler, marketler ve özellikle internet siteleri ‘efsane günler, efsane indirim, şahane Cuma’ şeklinde amansız bir indirim kampanyası gerçekleştirmeye devam ediyor. Ülkenin her kentinin her sokak ve caddesi indirim afişleriyle dolu. Birçok mağazada izdiham görüntülerine de şahit olduk. Ülkede yaşanan yüksek enflasyonla birlikte insanların ciddi bir şekilde kafa karışıklığı yaşadığına dikkat çeken Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi Başkanı Kurtuluş Binici, insanlar bu çılgınca tuzağa düşmemesi konusunda uyardı. Efsane günlerin tipik bir pazarlama taktiğinden ibaret olduğunu aktaran Binici, kampanya adı altında sözde indirim günleri denilerek insanların manipüle edildiğini vurguladı. Tüketicilere “Efsane Cuma ile hayatınızı karartmayın” diye seslenen Binici, bu çılgın ve vahşi alışveriş tuzağına düşen bireylerin kredi kartlarıyla borçlandığı, sonucunda da ailelerinin parçalandığı, boşanmalara varan olumsuz sonuçları doğurduğunu söyledi.

İşin en can yakıcı tarafının ise insanların cebinde parası olmadan bu tuzağa düştüğünü söyleyen Binici, “İnsanlar cebinde parası olmadan bu sanal ve gerçek olmayan alışveriş tuzağına düşüyor. Kredi kartlarıyla ya da diğer başka bir şekilde borçlanarak alışveriş yapan insanlar sonrasında ciddi sıkıntılar yaşıyor. Aileleri parçalanıyor, gelecek ile ilgili planları suya düşüyor” dedi. İnsanların bilinçlenmesi gerektiğini dile getiren Binici, toplumun her kesiminden bilim insanından STK’lara, öğretmenlerden aile büyüklerine kadar herkesin kafa kafaya verip insanlarda bu tüketim tuzağına karşı farkındalık oluşturması gerektiğini belirtti.

PAZARLAMA TAKTİĞİ

Büyük indirim günlerini bir pazarlama taktiği olarak değerlendiren Binici, taktiği Türkiye ve bütün dünyayı kasıp kavuran başarılı bir taktik olarak yorumladı. Binici, “TÜKODER İzmir Şubesi olarak bu konuya kafa yoruyoruz. Onların efsane Cuma dediği günü biz Kara Cuma olarak adlandırıyoruz. Bu sözde indirim, alışveriş günü olarak değerlendiriliyor. Bu şekilde görünebilir ya da tüketicilere nefes aldırsın amaçlı bir organizasyon veya biraz daha uygun fiyatlarla tüketicilere yönelik bir çalışma olarak da görünebilir. Ancak bunun böyle olmadığını düşünüyoruz. Bu soruya cevap verebilmek için sistemi kısaca tanımlamak gerekiyor. Organizasyonda tipik bir pazarlama taktiği uygulanıyor. Bu pazarlama taktiği ile nelerin amaçlandığını anlatmam gerekirse; bu teknik ve başarılı bir teknik sadece Türkiye’yi değil bütün dünyayı kasıp kavuruyor. İnsanları alışveriş algısı yaratılarak tüketime zorluyor” diye konuştu.

BU İNDİRİMLER MASUM DEĞİL

Dernek olarak tüketicilere yol göstermek anlamında görevlerinin de olduğunu bildiren Binici, yılın son ayına girerken yapılan bu indirimlerin gerçek anlamda indirim olmadığını savundu. Sistemin vahşi kapitalizm sistemi olduğunu dile getiren Binici, “Yılın son ayına girerken böyle efsane indirimlerin masum ve faydalı bir faaliyet olduğuna inanmıyoruz. Geniş halk yığınlarının da bizim gibi düşündüğünü biliyoruz. Bunu daha ziyade kapitalist sistemin sinsi ve kurnaz bir planı olarak görüyoruz. Buradan hareketle kar etmek ama ne pahasına olursa olsun kar etmek gibi düşünen bir satıcı veya üreten ve bu üretmiş olduğu ürünü piyasaya süren bir kesim var. Bunların amacı ne olursa olsun kar etmek. Bu sistem acımasız bir sistem, vahşi kapitalizm şeklinde isimlendiriyoruz. Bu vahşi kapitalizmin getirmiş olduğu kar etmek için yok etmek, yöntemi ise üretip ve ürettiğini tüketiciye acımasız yöntemlerle satabilmek” dedi.

HAYATINIZ KARARMASIN!

Pervasızca yapılan tuzaklara, insanların da çılgınca ortak olması sonucunda kaybeden tarafın müşteri konumundaki insanlar olduğunu belirten Binici, sonuç olarak bu tür alışverişleri gerçekleştiren bireylerin olumsuz etkilendiğini söyledi. Binici, “Bu çılgınca ve pervasızca yapılan alışverişlerde insanların cebinde parası olmadan yapılıyor. Karşılığı olmadan tüketime koşuyoruz. İşin en kötü tarafı da bu. İnsanların parası yok. Sonuçta kredi kartlarıyla ya da değişik yöntemlerle borçlanıyoruz, sonrasında da önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Tüketiciler birçok olumsuz sonuç yaşıyor. İnsanların cebinde 5 kuruş para olmadan, kredi kartlarıyla, borçlanarak bu tuzağa düşüyor ve sonrasında intiharlara kadar varan vahim sonuçları oluyor. Aileler parçalanıyor, gelecek planları bozuluyor. Bu yüzden diyoruz ki tüketiciler bu konuda bilinçli ve donanımlı olmalı. Bunun için tüketicileri derneğimizde bilinçlendirmek, bu konuda eğitim seminerleri düzenlemek gibi yöntemlerle insanların bu tarz tuzaklara inanmamaları ve dikkatli olmalarını istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.