TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Düzenli Egzersiz Ve Sağlıklı Beslenme

Yazının Giriş Tarihi: 02.10.2021 09:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.10.2021 09:16

Son yıllarda, sağlıklı yaşam için düzenli egzersiz alışkanlığının öneminin fark edilmesiyle birlikte egzersiz yapan bireylerin sağlıklı beslenmeleri konusunda çok çeşitli bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Düzenli egzersiz ve sporu bir yaşam biçimi olarak günlük hayatlarına taşıyan bireylerin, beslenmelerini de yapmakta oldukları bu fiziksel aktivitelerin yoğunluğu ve şiddetine göre düzenlemelerinin önemi her geçen gün daha net anlaşılmaktadır.

 Düzenli egzersiz alışkanlığını bir hayat boyu sürdürebilmek beraberinde sağlıklı beslenmeyi de gerekli kılmaktadır Birey egzersiz esnasında enerji tüketirken, bu kaybettiği enerjiyi sağlayabilecek nitelikte belirli bir beslenme tarzına ihtiyaç duyar. Özellikle fiziksel aktiviteler söz konusu olduğunda vücudun enerji ihtiyacı artacağı için, metabolik dengenin korunması için; beslenme tarzı da sağlıklı ve doğal besinlerle desteklenmelidir.

 Spor gibi yoğun fiziksel aktiviteler sırasında, sportif performansın korunması için yeterli oranda enerji alımı şarttır. Tüm spor türleri farklı seviyelerde enerji harcamasına neden olduğu gibi spor yapan bireylerin de fizyolojik ve metabolik özellikleri farklılık göstermektedir. Bu nedenle, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı olan bireyler için doğal ve sağlıklı beslenme alışkanlığı önemlidir. Sağlıklı beslenme, insan vücudunun düzgün çalışması için gerekli olan karbonhidrat, lipidler (yağlar), proteinler, vitaminler, mineraller ve tabii ki su gibi tüm yaşamsal besin öğelerinin tam ve eksiksiz olarak tüketilmesiyle mümkün olmaktadır. Bu nedenle, sportif performansın korunması ve geliştirilmesi için vazgeçilmez unsurlardan biri de doğru beslenmedir.

 Aktif bir spor hayatı için, protein açısından zengin beslenmenin açısından sağladığı metabolik katkılar çok çeşitli bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. Proteinden zengin beslenmenin sportif performans üzerindeki olumlu katkılarını konu alan klinik çalışmaları inceleyen Nuriye Bayar’ın yaptığı araştırmalarda, düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını kazanan bireylerin kas gelişimi ve yapılan egzersizin şiddetine bağlı olarak ortaya çıkabilecek olası kas hasarlarının onarımı için proteinden zengin beslenmenin önemi vurgulanmaktadır. Bu alanda yapılan klinik araştırmalarda, özellikle yoğun antrenmanlardan sonra proteinden zengin beslenme tarzının, kas gücünün artmasını sağladığı ve vücut kompozisyonu oldukça olumlu etkilediği belirtilmektedir.

 Her ne kadar, yapılan araştırmalarda, protein alımının spor branşına ve sporcunun kişisel özelliklerine göre ayarlanması gerektiğini öne sürülmüş olsa da, genel olarak atletik performans ve sportif adaptasyon gibi kavramlar, proteinden zengin beslenme tarzından oldukça olumlu etkilenir. Bu nedenle, düzenli olarak sporla uğraşan bireyler için günlük ideal protein tüketiminin 1.5–2.0 g/kg (kilogram başına 1.5–2.0 g ) olması önerilmektedir.

 Düzenli egzersiz alışkanlığı olan bireylerin sağlıklı bir vücut kompozisyonu, fiziksel yapılanma, metabolik parametrelere sahip olması için yeterli, dengeli, doğal bir beslenme alışkanlığı büyük önem taşımaktadır. Ve özellikle bireyin enzim ve hormon sisteminin sağlıklı çalışması, hücre onarımı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi vb. için proteinden zengin beslenme tarzı sporcu sağlığı adına vazgeçilmez bir gereksinimdir.   

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.