TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Dünyanın en pahalı tabutuna para veren insanlarız”

Vatandaşların deprem riski yüksek olan binaları, milyonlar vererek satın aldığını söyleyen Başkan Akgün, “Bir sarsıntıda o milyonluk evler vatandaşın tabutu oluyor. Dünyanın en pahalı tabutuna paran veren insanlarız” cümlelerine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2023 06:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Dünyanın en pahalı tabutuna para veren insanlarız”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin ardından başta İzmir ve İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde deprem riski konuşulmaya başlandı. Yaklaşık 13 milyonun etkilendiği deprem sahasından diğer şehirlere göç meydana gelirken, deprem yönetmeliği uygulanmadan önce inşa edilen mülklerin sahipleri arafta kaldı. 10 şehirde meydana gelen enkaz dolayısıyla bazı ev sahiplerinin telaşa kapılıp, kiralık evlerini elden çıkarmaya çalıştığı ön plana çıkarken, İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, “Deprem yönetmeliği öncesi yapılan evlerin sahiplerinin zihninde birçok soru işareti var. ‘Satalım mı, satmayalım mı?’, ‘Piyasa değerine gider mi, gitmez mi?’ aşamasında ikilemde kalıyorlar.

Öte yandan, depremzedelerin farklı şehirlere göç etmesiyle birlikte birçok şehirde kiralık ve satılık konut anlamında talep patlaması yaşanacağını ve bunun fiyatlara da yansıyacağını ileri süren Akgün, “Vatandaşımız deprem riski yüksek olan binaları, 1 ya da 3 milyona, bile isteye satın alıyorlar ve bir sarsıntıda o milyonluk evler vatandaşın tabutu oluyor. Kısacası dünyanın en pahalı tabutuna paran veren insanlarız” çıkışında bulundu.

NASILSA SORUN YAŞIYORUM DEYİP…

Akgün, konuşmasına şöyle başladı: “Emlak sektörünün içerisinde olduğumuz için depremden sonra piyasadaki gelişmeleri de an ve an yakından takip edebiliyoruz. Eski binaların mülk sahipleri o daireleri depremi fırsat bilip satışa çıkarır mı, çıkarmaz mı bizler de analiz yapıyoruz. Kiracısı ile sorun yaşayan ev sahiplerinin ‘artık daha rahat evimi satarım’ dediğini gözlemliyoruz. Önceden evini satmayı düşünmeyenlerin, evi kiralayarak bir ticari gelir elde edenlerin depremi ve ‘nasılsa sorun yaşıyorum’ dediği kiracıyı fırsat bilip evini tamamen satışa çıkardığını biliyoruz. Bu da depremin psikolojik riskinin de alt metnini oluşturuyor.” 

MÜLK SAHİPLERİ İKİLEMDE KALDI

Başkan Akgün, “Şu sorularda sıklıkla sorulmaya, tartışılmaya başlandı; ‘Benim evim dayanıklı mı, değil mi? Satayım mı, daha dayanıklı, deprem yönetmeliğine uygun bir ev alayım mı?’ Tüm bu düşünceler şu an birçok mülk sahibinde hakim ancak eyleme yansımadı. Çünkü ileride ne olacağını öngöremiyorlar. Ev sahiplerinin kafası inanılmaz karışık. Deprem yönetmeliği öncesi yapılan evlerin sahiplerinin zihninde birçok soru işareti var. ‘Satalım mı, satmayalım mı?’, ‘Piyasa değerine gider mi, gitmez mi?’ aşamasında ikilemde kalıyorlar” bilgisini paylaştı.

“Yaklaşık 13 milyonun etkilendiği deprem bölgelerinden, Türkiye’nin birçok şehrine göç eden yüz binler ya da milyonlardan bahsediyoruz” ifadelerini kullanan Akgün, “‘Şimdi evimi satarsam, yarın ciddi bir talep artışı olursa, fiyatlar yükselirse ben evimi ucuza satmış olur muyum? Satacağım ama ucuz gider.’ telaşı şu an mülk sahiplerinin kafasını karıştırıyor. Talep patlamasından endişeliler. Belki ilerleyen günlerde bir misli daha artacak. Mülk sahipleri bunu öngöremedikleri için uygun şartların hazırlanmasını bekliyor” dedi. 

İZMİR’DE KİRALIK EV KALMADI

İzmir’de kiralık ev kalmadığını da aktaran Akgün, sözlerine şöyle devam etti: “Konut ihtiyacı olan insanlar aylarca dolaşıyor. Hatta belki de bir yıla yakın kiralık ev bulmaya çalışan insanlar topluluğu mevcut. Depremzedelerin de zaman içerisinde başta İzmir olmak üzere büyükşehirlere kaymasıyla birlikte daralma daha da hızlanacak. Olmayan kiralıkları arasanız da bulamayacaksınız. Böyle olunca da fiyat artışları elbette ki kaçınılmaz olacak. Bunun önüne geçmek, engellemek mümkün değil. Gayrimenkul fiyatlarında muhakkak ki artış olacaktır. Eski yapılarda olacak, yeni yapılarda ise daha fazla olacak.”

MÜLK SAHİPLERİ İNSAFLI OLMALI

Mülk sahiplerinin insaflı olması gerektiğini söyleyen Başkan Akgün, “Fakat o insafı şu an olduğu gibi ileride de göremeyeceğiz gibi. Fırsatçı mantığıyla, günlük, ekonomik değerlendirmeler yapıyorlar. ‘Yandaki daire 5 milyona satıldıysa, benim neyim eksik’ diyen fırsatçı gruplar zaten vardı, önümüzdeki günlerde daha da çoğalacaklar. Buna hazırlıklı olalım… Dünyanın en pahalı tabutları Türkiye’de satılıyor. Yani vatandaşımız deprem riski yüksek olan binaları, 1 ya da 3 milyona, bile isteye satın alıyorlar ve bir sarsıntıda o milyonluk evler vatandaşın tabutu oluyor. Dünyanın en pahalı tabutuna paran veren insanlarız” cümlelerine dikkat çekti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.