TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyada 2021'de 1,6 milyon kişi verem nedeniyle yaşamını kaybetti

Dünya genelinde 2021'de 10,6 milyon yeni verem hastası tespit edilirken, 1,6 milyon kişi verem nedeniyle yaşamını yitirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2023 13:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünyada 2021'de 1,6 milyon kişi verem nedeniyle yaşamını kaybetti

Türkiye'de her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan haftada toplumun tüberküloz (verem) hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesi amacıyla "Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası" etkinlikleri düzenleniyor.

AA muhabirinin hafta dolayısıyla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü çalışmalarından derlediği bilgilere göre, toplumda "verem" olarak bilinen tüberküloz, hava yoluyla bulaşan, başta akciğerler olmak üzere kemik, deri, göz gibi tüm doku ve organları tutabilen bulaşıcı bir hastalık.

Çoklu ilaçların düzenli kullanılması halinde yüzde 95-99 oranında iyileşme sağlanan hastalığın tedavi süresi ise 6-24 ay arasında değişebiliyor.

Verem hastayı, ailesini ve çevresini etkilemesinin yanı sıra uzun tedavi süreci ve bu süreçte ortaya çıkan maliyetler sebebiyle "biyopsikososyal" bir hastalık olarak da kabul ediliyor.

Verem, ölüm sebepleri arasında Kovid-19'dan sonra ikinci sırada

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) tahminlerine göre, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri tüberküloz basili ile enfekte olurken, bunların yüzde 5-10'unda aktif hastalık gelişiyor.

En güncel verilerin ait olduğu 2021'de dünya genelinde yaklaşık 10,6 milyon yeni verem hastası ortaya çıkarken, 1,6 milyon insan verem sebebiyle hayatını kaybetti.

Verem, dünyada bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm sebepleri arasında Kovid-19'dan sonra ikinci sırada yer aldı.

Ölümlerin yüzde 90 oranında azaltılması hedefleniyor

Birleşmiş Milletler (BM), veremle küresel düzeyde mücadele edebilmek amacıyla sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden birini "2030'a kadar tüberküloz hastalığını sona erdirmek" olarak belirledi. DSÖ ise Küresel Tüberkülozu Bitirme (End TB) Stratejisi çerçevesinde "DSÖ Avrupa Bölgesi Tüberküloz Eylem Planı 2023-2030"u uygulamaya koydu.

Bu eylem planıyla Türkiye'nin de içinde bulunduğu DSÖ Avrupa Bölgesi'nde 2015 yılı verileri temel alınarak tüberküloz sıklığının yüzde 80, tüberküloz ölümlerinin ise yüzde 90 oranında azaltılması hedefleniyor.

Türkiye'de tüm tanı ve tedavi süreçleri ücretsiz

İlaçların düzenli kullanılması halinde tedavi edilebilen tüberküloza yönelik tanı ve tedavi hizmetleri, Türkiye'de tüm sağlık kuruluşları tarafından ücretsiz sunuluyor.

Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar da Sağlık Bakanlığınca temin edilip vatandaşlara ulaştırılıyor.

"Veremsiz Türkiye" için bebeklere BCG aşısı zamanında yaptırılmalı

Ayrıca Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında, tedavi ve kontrollerini düzenli yaptıran, ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarına aylık şartlı nakdi sosyal yardım yapılıyor.

Bakanlık öncülüğünde sürdürülen "Veremsiz bir Türkiye" hedefine ulaşılabilmesi için bebeklere BCG aşısının zamanında yaptırılması, bireysel ve toplumsal hijyen kurallarına uyulması, uzun süreli öksürük ya da tüberküloz hastası ile temas edilmesi durumunda, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması, tüberküloz hastası ve temaslılarının ilaçlarını, sağlık personelinin gözetiminde ve düzenli bir şekilde kullanmaları büyük önem taşıyor. AA

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.