TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni Zelanda'daki cami saldırılarının faili ile ilgili yeni gelişme

Yeni Zelanda'da 2019 yılında Nur ve Linwood camilerine düzenlenen terör saldırısının ardından, saldırının faillerinden birinin, olaydan dört yıl önce ibadethaneler ve okullar gibi yerlere saldırmak istediğine dair paylaşımları ortaya çıktı. Saldırı, 51 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2024 20:38
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2024 20:38
Kaynak: AA
Yeni Zelanda'daki cami saldırılarının faili ile ilgili yeni gelişme

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde 2019'da Nur ve Linwood camilerine düzenlenen ve 51 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının failinin, saldırıdan yaklaşık 4 yıl önce ibadethaneler ve okullar gibi "önemli yerlere saldırmak istediğine" dair paylaşımları ortaya çıktı.

"The Conversation" adlı yayın kuruluşu, saldırının faili Brenton Tarrant'ın, "4chan" adlı çevrim içi forumdaki gönderilerinin incelendiği bir rapor yayımladı. Araştırmacılar, çevrim içi ortamların "tek başına hareket eden teröristlerin radikalleşmesindeki" rolünün Tarrant'a etkisini değerlendirdi.

Raporda, Tarrant'ın 2019'daki Christchurch saldırılarından yaklaşık 4 yıl önceki paylaşımlarında, ibadet alanları, okullar gibi "önemli yerlerde" farklı ırklardan kişilere "saldırmak istediğini" belirttiği ortaya konuldu. Ayrıca, Mart ve Ağustos 2018'de yaptığı paylaşımlarda da Müslüman topluma olan "nefretine" ve "bir tür saldırı düzenleme" niyetinin arttığına ilişkin ifadelerin yer aldığı belirtildi. Teröristin, küçük yerleşim yerlerindeki camilere ve buralarda ibadet edenlere ilişkin "şiddet eylemlerini" değerlendirdiği kaydedildi.

Raporda, bir camiye saldırı tehdidi içeren bir paylaşıma, Tarrant'ın "Yakında." yanıtını verdiği aktarıldı. Tarrant'ın çevrim içi forumdaki anonim paylaşımlarında kimliğinin tespiti için gönderilerin tarih, saat ve konumunun incelendiği ifade edildi.

Yeni Zelanda Kraliyet Komisyonunun, 2020'de yayımlanan raporunda, Tarrant'ın "aşırı sağcı tartışma sitelerini" kullanmadığını ifade ettiği belirtilmişti. Ancak aynı raporda, saldırganın, "aşırı sağcı" tartışmaların yer aldığı "4chan ve 8chan" adlı forumları kullandığı vurgulanmıştı.

Yaklaşık 5 yıl önce gerçekleşen saldırılar, Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019'da Brenton Tarrant adlı saldırgan tarafından cuma namazında terör saldırısı düzenlenmesiyle gerçekleşti.

Saldırı öncesinde Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde kiraladığı eve yerleşen ve buradaki poligonlarda atış talimi yaptığı belirlenen Avustralyalı terörist Tarrant, iki camide namaz kılan Müslümanlara otomatik silahlarla saldırmıştı.

Saldırıda kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere 51 kişi hayatını kaybetmiş, 2'si Türk vatandaşı 49 kişi ise yaralanmıştı.

Sosyal medya hesabından saldırıyı canlı yayınlayan ve "beyaz ırkın üstünlüğünü" savunan aşırı sağcı terörist, saldırıdan hemen sonra polis tarafından yakalanmıştı.

Tarrant, 2020'de çıktığı Christchurch Yüksek Mahkemesinde, 51 cinayet, 40 ayrı cinayete teşebbüs ve bir terör suçundan suçlu bulunarak şartlı tahliye olmaksızın müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Terör saldırısına sert tepki gösteren ve teröristin ismini hiç kullanmayan eski Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırıyı "Bugün Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri" sözleriyle tanımlamıştı.

Ardern liderliğindeki İşçi Partisi hükümeti, ülkede yarı otomatik askeri silahların yasaklanmasını sağlayan yasa çıkartarak bir sonraki cuma namazı ezanının devlet televizyonundan canlı olarak okunmasını sağlamıştı, bu da ülkedeki Müslümanlara destek verilmesini sağlamıştı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.