TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vaughan Gething Galler’in yeni Başbakanı oldu

Galler'de Başbakan Mark Drakeford'un görevden çekilmesinin ardından parlamentoda yapılan oylama sonucunda Galler İşçi Partisi Lideri Vaughan Gething, ülkenin yeni başbakanı olarak seçildi. Gething, Avrupa'daki ilk siyahi lider olarak tarihe geçti.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2024 20:20
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2024 20:20
Kaynak: İHA
Vaughan Gething Galler’in yeni Başbakanı oldu

Galler'de Başbakan Mark Drakeford'un 5 yıllık görev süresinin dolmasının ardından dün görevden çekilmesiyle parlamentoda yeni bir başbakanın seçilmesi için oylama yapıldı. 60 sandalyeli parlamentoda yapılan oylama sonucunda, 27 oy alarak zafer kazanan 50 yaşındaki Galler İşçi Partisi Lideri Vaughan Gething, ülkenin yeni başbakanı oldu.

Avrupa'daki ilk siyahi lider olarak kayıtlara geçen Gething'in ataması, onay için İngiltere Kralı III. Charles'a gönderilecek. Kral Charles'ın onayının ardından Gething, yemin edecek ve kabinesini oluşturmaya başlayacaktır.

Gething, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, Drakeford'a Galler için yaptıkları için teşekkür ederek, "Bugün, sosyal medyada taciz edici bir modelin ortaya çıkmasını bekleyebiliriz: kibar bir dil ile gizlenmiş ırkçı ima. İnsanlar gerekçelerimi sorguluyorlar ve evet, hala milliyetimi sorgulayacaklar ya da inkar edecekler, diğerleri ise neden 'ırk kartını oynadığımı' sorguluyor. Bu insanlara bir kez daha söylüyorum, kendi kimliğiniz hiç sorgulanmamış veya geride kalmamıza neden olmamışsa, başkalarının kimliklerini umursamamak çok kolaydır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Birleşik Krallık'ta şu anda görev yapan 4 başbakandan 3’ü göçmen kökenliyken, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Hindistan, İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf Pakistan, ve Gething Zambiya kökenlidir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.