TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Moskova’da silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var

Rusya'nın başkenti Moskova'daki bir konser salonuna silahlı saldırı düzenlendiği bildirildi. Saldırı sonucunda en az 40 kişini öldüğü ve 100'den fazla kişinin yaralandığı bildirildi

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2024 20:59
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2024 00:59
Kaynak: AA
Moskova’da silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var

Rusya'nın başkenti Moskova'da, "Crocus City Hall" adlı konser salonuna silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda, en az 3 kişi olduğu belirtilen silahlı saldırganlar, saldırıda etrafa ateş açtılar. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, saldırı sonucunda ölü ve yaralılar olduğu görülüyor. Olayın ardından binada yangın çıktı ve bölgeye çok sayıda güvenlik gücü sevk edildi.

Moskova'da katliam: En az 40 ölü

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından yapılan açıklamaya göre, en az 40 kişinin hayatını kaybettiği ve 100'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi. Saldırıda en az 3 maskeli saldırganın yer aldığı bildirildi. Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, saldırının ardından hastaneye kaldırılan 4 kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Olay yerinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, konser salonundaki 100 kişinin tahliyesi tamamlandı. Ayrıca, saldırının ardından çıkan yangına müdahale edilmekte olduğu ifade edildi.

Rusya’dan ABD’ye bilgi paylaşımı çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Crocus City Hall'deki saldırıya dair açıklamalarda bulundu. Zaharova, dünyanın dört bir yanındaki vatandaşların bakanlığa telefon ederek başsağlığı dileğinde bulunduğunu ve saldırıyı güçlü bir şekilde kınadıklarını ifade etti. Ayrıca, saldırıda hayatını kaybedenlerin kurtarılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Zaharova, tüm dünya toplumunun bu korkunç suçu kınaması gerektiğini vurguladı.

Zaharova, "Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır." ifadesini kullanarak, Beyaz Saray'ın Moskova'daki terör saldırısında Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların parmağı olduğuna dair bir bulguya rastlanmadığı açıklamasına dikkati çekti.

Zaharova, ABD'nin elinde güvenilir veriler varsa bunların Rusya'ya teslim edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ABD yetkililerini bilgi paylaşımı konusunda davet ederek, olaya karışan herkesin tespit edileceğini belirtti.

Moskova'da halka açık tüm etkinlikler iptal edildi

Başkent Moskova'da Crocus City Hall'deki saldırı sonrasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Olay yerine 50'den fazla ambulans ekibi ve acil servis görevlisi sevk edilirken, Moskova'daki havalimanlarında da güvenlik tedbirleri artırıldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, hafta sonu tüm halka açık etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu.

Acil Durumlar Bakanlığı Genel Müdürlüğü, yangını kontrol altına almak için Moskova Havacılık Merkezi'nden helikopterlerin olay yerine gönderildiğini bildirdi. Yangınla mücadele çalışmalarına 320'den fazla kişi ve 130'dan fazla araç katılırken, üç helikopterden yanan binanın üzerine su atıldığı görüldü. Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, terör saldırısını ele almak için bir görev gücü kurduklarını açıkladı.Terör saldırısının ardından Moskova metrosunda da güvenlik önlemleri artırıldı ve yolcular sıkı güvenlik aramalarından geçirilmeye başlandı.

Moskova’da saldırı sonrası görev gücü kuruldu

Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, başkentte konser salonuna yapılan terör saldırısını ele almak için bir görev gücü kurduklarını duyurdu.

Moskova’daki silahlı saldırganların bulunması için operasyon sürüyor

Rusya Federal Ulusal Muhafız Servisi (Rosgvardiya), Moskova’daki konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunması için operasyonların devam ettiğini duyurdu. Rosgvardiya'ya bağlı özel birliklerin, terör saldırısının gerçekleştiği bölgede çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi ve "Suçlular aranıyor ve vatandaşlar binadan tahliye ediliyor." açıklaması yapıldı. Ayrıca, itfaiye ekiplerinin saldırının ardından çıkan yangını söndürmek için çalışmalarına devam ettiği ifade edildi.

Güvenlik güçlerinin, polis helikopterlerinin de desteklediği şekilde binanın etrafındaki vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya çalıştığı belirtildi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Medvedev'den açıklama

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, saldırıyla ilgili olarak Telegram hesabından bir açıklama yaptı. Medvedev, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi ve kurbanların sevdiklerine güç verdi. Ayrıca, teröristlerin sadece misilleme amaçlı terörü anladığını belirterek, "Şiddete güçle karşılık verilmediği, teröristlerin toplu infazlarına ve ailelerine yönelik baskılara ölümlerle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır." dedi.

Medvedev ayrıca şunları kaydetti:

"Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse onlara ve ideolojik ilham verenlere karşı başka türlü davranmak imkansızdır. Hepsi terörist olarak bulunup acımasızca yok edilmelidir. Böyle vahşeti gerçekleştiren devletin yetkilileri de dahil. Ölüme ölüm."

ABD: Moskova'daki saldırıda Ukrayna'nın dahli olduğuna ilişkin emare yok

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Moskova'daki silahlı saldırıyı "korkunç" olarak nitelendirerek, "Şu anda bu saldırıya Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların dahli olduğuna ilişkin bir emare yok." dedi. Günlük basın brifinginde konuşan Kirby, olayın kurbanlarına başsağlığı dilediklerini ancak olayla ilgili bir değerlendirme yapabilmek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Saldırının Ukrayna ile bağlantısının olup olmadığı sorusuna ise, "Şu anda bu saldırıya Ukrayna'nın ya da Ukraynalıların dahli olduğuna ilişkin bir emare yok, ancak haberler henüz çok yeni. Buna bakacağız, ancak daha ilk saatte bu Ukrayna ile bağlantılı gibi yanlış bir düşünceye kapılmayın." şeklinde yanıt verdi. Kirby ayrıca, saldırının siyasi bir motivasyonla ilişkilendirilebilecek bir emare olmadığını da ifade etti. ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin güvenlik uyarısı yayımlamasına ilişkin bir soruya ise, Kirby, bu uyarının saldırıyla spesifik bir bağlantısının olmadığını belirtti.

Rusya: Beyaz Saray bu sonuçlara neye dayanarak varıyor?

Rus Dışişleri tarafından yapılan açıklamada ,“Beyaz Saray, Moskova'daki terör saldırısına Ukraynalıların karıştığına dair herhangi bir belirti görmediğini söyledi. Bu sonuçlara neye dayanarak varıyor?" denildi.

Ukrayna: Moskova'daki saldırıyla Ukrayna'nın ilgisi yok

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna yönelik terör saldırısıyla Ukrayna'nın ilgisinin olmadığını belirtti.

Podolyak, Telegram hesabından Moskova'daki "Crocus City Hall" adlı konser salonuna yapılan terör saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Söz konusu saldırıyla Ukrayna'nın "hiçbir ilgisi olmadığını" kaydeden Podolyak, "Bu olaylar, saldırgan ülke liderliğinin kendi halkına karşı uyguladığı terörün emarelerini taşıyor." ifadesini kullandı.

ABD, İngiltere, Kanada dahil bazı ülkeler Rusya'daki vatandaşlarını uyarmıştı

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, 8 Mart'ta başkent Moskova'daki vatandaşlarına kalabalıktan uzak durma uyarısında bulunmuştu.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinden 8 Mart'ta yapılan yazılı açıklamada, ABD vatandaşlarından 48 saat boyunca Moskova'da kalabalık alanlardan uzak durmaları istenerek, "aşırılık yanlılarının" buraları hedef alma planları olduğu kaydedilmişti.

ABD'nin ardından İngiltere, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore'nin Moskova büyükelçilikleri Rusya'daki vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarının Rusya'ya seyahat etmemelerini "şiddetle" tavsiye etmişti.

İsveç, bölgedeki güvenlik durumunun kötüleştiğini savunarak, Rusya'daki vatandaşlarının uluslararası medya ve büyükelçiliklerden gelen haberleri izlemelerini tavsiyesinde bulunmuştu.

Çekya'nın Moskova Büyükelçiliği de "aşırılıkçı grupların olası saldırılarına ilişkin ortaya çıkan raporlar nedeniyle" Rusya'daki vatandaşlarının dikkatli olmasını istemişti.

Türkiye'den Moskova'daki saldırıya kınama

Türkiye, Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Moskova'daki saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğunun üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Masum sivilleri hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Rus halkına ve Rusya hükümetine en derin taziyelerimizi sunuyoruz."

Söz konusu terör saldırısında ilk belirlemelere göre 40 kişi hayatını kaybetmiş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen terör saldırısını lanetledi.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı terör saldırısını en güçlü şekilde lanetliyorum. Dünyanın neresinde olursa olsun, kim yaparsa yapsın, masum insanları hedef alan terör bir insanlık suçudur. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Rus halkına başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüşerek Moskova'daki terör saldırısı sebebiyle başsağlığı diledi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Fidan, Rus mevkidaşı ile telefonda görüştü.

Fidan, Lavrov'a Türkiye'nin Moskova'daki terör saldırısını kınadığını belirterek, Rus halkı ve hükümetine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk halkının başsağlığı dileklerini iletti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Rusya'nın başkenti Moskova'daki konser salonunda sivilleri hedef alan terör saldırısını kınadı.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonunda sivilleri hedef alan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Ölenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Rus halkının acısını paylaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.