TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliğine AKPM'den onay

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi, Kosova'nın Avrupa Konseyi üyeliğine davet edilmesini tavsiye eden raporu onayladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 00:29
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 00:29
Kaynak: İHA
Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliğine AKPM'den onay

Paris'te düzenlenen toplantıda, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi'nde Kosova Raportörü olarak görev yapan Dora Bakoyanni tarafından hazırlanan rapor, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne tam üye olarak davet edilmesi gerektiğini önerdi. Bu rapor, oy çokluğuyla kabul edildi.

AKPM tarafından yapılan açıklamada, Komitenin kararının ardından Kosova'nın üyeliği konusunda bir sonraki adımın 18 Nisan'da AKPM'de gerçekleştirilecek oturum ve oylama olduğu belirtildi. Sırbistan'ın AKPM Delegasyonu Başkanı Biljana Pantic Pilja, Komitenin 31 lehte, 4 aleyhte ve 1 çekimser oyla raporu kabul ettiğini açıkladı.

Kosova medyasında yer alan haberlere göre, Pilja, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Karadağ temsilcilerinin karşı oy kullandıklarını, Yunanistan temsilcisi Aleksis Çipras'ın ise çekimser oy kullandığını belirtti. Pilja, Komitedeki kararın Sırbistan'ın itirazlarına rağmen kabul edildiğini ve bu durumun uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu.

"Bu karar, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne herhangi bir ek ön şart olmaksızın üye olmasını öngörmektedir" diyen Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Kresnik Ahmeti, AKPM Siyasi İşler Komitesi'nin bu kararını Kosova için bir başarı olarak nitelendirdi. Ahmeti, "Bu karar, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne herhangi bir ek ön şart olmaksızın üye olmasını öngörmektedir. Kosova'nın üyelik öncesinde yerine getirmesi ve üstlenmesi gereken herhangi bir yükümlülüğü bulunmuyor" şeklinde konuştu. Ahmeti, komite üyelerinin çoğunluğu tarafından reddedilen yeni ön koşulların belirlenmesi önerisine de dikkat çekerek, Kosova'nın bu yıl Mayıs ayında üyeliğe kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ise, Kosova'nın Avrupa Konseyi üyeliğine kabul edilmesini tavsiye eden kararın bir skandal ve utanç verici olduğunu savundu. Dacic, bu kararın uluslararası hukuku ve Sırbistan'ın toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini öne sürdü.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne kabul edilmesi durumunda ülkesinin üyelikten çekileceği tehdidinde bulunmuştu. Vucic, Kosova'nın konseye kabul edilmesinin bölgenin jeopolitiğinde ciddi sonuçlar doğuracağını savunmuştu. Daha sonra yaptığı açıklamada ise, Sırbistan'ın zor günlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Vucic, "Zor olacak, şimdiye kadar yaşadığımız en zorlu dönem olacak. Ancak mücadele edeceğiz ve Sırbistan kazanacak" ifadelerini kullandı. Avrupa Konseyi, 46 üyeden oluşmakta olup 27 AB üyesi ülke ile birlikte bölge ülkelerini de kapsamaktadır.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.