TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Japonya’nın H3 roketi başarıyla fırlatıldı

Japonya Uzay Araştırma Ajansı, H3 roketinin ikinci fırlatma denemesinin başarıyla tamamlandığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2024 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2024 11:05
Kaynak: İHA
Japonya’nın H3 roketi başarıyla fırlatıldı

JAXA, Mitsubishi ile ortaklaşa geliştirilen H3 roketinin, geçtiğimiz yıl yapılan başarısız ilk denemenin ardından ikinci denemede başarılı bir şekilde fırlatıldığını açıkladı. Roketin, yerel saatle 09.22'de Kagoshima eyaletindeki Tanegashima Uzay Merkezi'nden havalandığı belirtildi. Geliştirilmiş ateşleme sistemine sahip olan H3 roketinin, yörüngeye bir yapay uydu ile iki işlevsel mikro uydu taşıdığı kaydedildi.

İlk etapta 2020'de uzaya gönderilmesi planlanan ancak motor tasarımındaki bir değişiklik nedeniyle fırlatılması geciken H3 roketi, Japonya'nın önceki amiral gemisi taşıyıcı roketi H2A'nın yerini alması için geliştirildi. H3, uzaya yaklaşık 1.3 kat daha fazla yük taşıyabilme kapasitesine sahip olarak tasarlandı ve fırlatma maliyetlerini yarı yarıya düşürmesi bekleniyor. Ayrıca, H3'ün denizaşırı kuruluşlar için uydu fırlatma gibi çeşitli ticari talepleri karşılayacak geniş bir yelpazede kullanılabileceği öngörülüyor. Uzay taşımacılığında uluslararası alanda rekabet edebilmek amacıyla geliştirilen H3, son teknoloji sıvı yakıt teknolojisinden güç alıyor.

H3 roketinin ikinci kez fırlatılması Perşembe günü planlanmış ancak kötü hava koşulları nedeniyle bu tarih ertelenmişti. İlk fırlatma denemesi 7 Mart 2023 tarihinde Kagoshima eyaletindeki Tanegashima Uzay Merkezi'nde gerçekleştirilmişti. Ancak, fırlatılan roketin ikinci aşama motorunun çalışmadığı belirlenmiş ve rokete kendini imha etme talimatı verilmişti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.