TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsrail'den Şifa Hastanesi yakınlarındaki evlere saldırı: Ölü ve yaralılar var

Gazze kentindeki Şifa Hastanesi çevresinde yer alan evlerin İsrail ordusu tarafından hedef alınması sonucu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralılar olduğu bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2024 19:07
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2024 19:07
Kaynak: AA
İsrail'den Şifa Hastanesi yakınlarındaki evlere saldırı: Ölü ve yaralılar var

Görgü tanıklarının aktardığı bilgilere göre, İsrail tankları, Gazze kentinde bulunan Şifa Hastanesi'nin çevresindeki Rimal mahallesinde Filistinlilere ait evleri vurdu.

Saldırıda çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. İsrail askerleri, binaların çatılarına yerleşmiş "quadcopter" tipi insansız hava araçlarıyla (İHA) evleri hedef aldı.

İsrail ayrıca Rimal mahallesinde Gazze'nin çeşitli bölgelerinden yerlerinden edilmiş onlarca Filistinli ailenin kaldığı Emel Yetim Enstitüsü yakınlarındaki evleri de bombaladı. Buna ek olarak, ambulanslar ve sivil savunma araçları, İsrail askerlerinin hedefi haline geldikleri için bölgeye giremiyor.

Ayrıca, Şifa Hastanesi çevresindeki Filistinliler dört gündür İsrail tarafından kuşatma altında tutuluyor, evlerinden çıkamıyorlar ve su ile yiyecek sıkıntısı yaşıyorlar. Şifa Hastanesi çevresi, daha önce birçok kez İsrail ordusunun baskınına uğramıştı ve son dört gündür yoğun saldırılara maruz kalıyor.

18 Mart'ta İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'ne baskın düzenlemiş ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı yerleşkeyi kuşatmıştı. Filistin basını, İsrail ordusunun bu sabah Şifa Hastanesi'nde bir binayı patlayıcılarla havaya uçurduğunu duyurmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, haftalık basın toplantısında Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne erişimin artık imkansız olduğunu açıkladı. Gazze'nin kuzeyinde 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 16'sının yetersiz beslendiğini belirten Ghebreyesus, bu oranın savaştan önce yüzde 1'den daha az olduğunu ifade etti. Ayrıca, neredeyse tüm ailelerin yetersiz beslendiğini ve yetişkinlerin çocukların yiyebilmesi için öğünlerini azalttığını söyledi.

Gazze'de çocukların yetersiz beslenme ve hastalıkların yanı sıra su ve sanitasyon eksikliğinin ortak etkileri nedeniyle öldüğünü kaydeden Ghebreyesus, "Bütün bir neslin geleceği ciddi tehlike altında" dedi. Gazze'ye son dönemde hava ve deniz yoluyla gıda yardımlarının ulaştırılmasının memnuniyetle karşılandığını belirten Ghebreyesus, ancak sadece karadan geçişlerin genişletilmesinin, kıtlığın önlenmesi için büyük ölçekli teslimatlara olanak sağlayacağını vurguladı.

"Gazze'nin sağlık sistemi zarar görmeye devam ediyor"

Gazze'nin sağlık sisteminin zarar görmeye devam ettiğini hatırlatan Ghebreyesus, "DSÖ ve ortakları, sağlık çalışanlarına ve hastalara ilaç, yakıt ve yiyecek ulaştırmak için yüksek riskli görevler yürütüyor. Ancak yardım teslimatı taleplerimiz sıklıkla engelleniyor veya reddediliyor." diye konuştu.

Ghebreyesus, Şifa Hastanesi ve çevresindeki saldırılardan endişe duyduklarını, Şifa Hastanesine artık erişimin imkansız hale geldiğini söyledi.

Şifa Hastanesindeki sağlık çalışanlarının gözaltına alındığı haberlerine de işaret eden Ghebreyesus, DSÖ'nün bugün Şifa Hastanesine yönelik gerçekleştirmeyi planladığı bir yardım misyonunu güvenlik gerekçesiyle iptal ettiğini dile getirdi.

Ghebreyesus, İsrail'e, Gazze'ye daha fazla geçiş kapısı açmasının yanı sıra su, gıda, tıbbi malzeme ve diğer insani yardımların girişini ve dağıtımını hızlandırması çağrısında bulundu.

İsrail ordusunun bugün Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaklaşık 30 bin yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Şifa Hastanesinin boşaltılmasını istediği bildirilmişti.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.