TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Görevden alınan Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov kimdir?

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, Vladimir Zelenskiy tarafından görevden alınıd. Peki, Görevden alınan Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov kimdir? İşte detaylar...

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2024 20:50
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2024 21:13
Kaynak: İHA
Görevden alınan Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov kimdir?

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov'u görevden aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bir üst düzey yetkili daha değişikliğe giderek, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov'u görevden aldı. Peki, görevden alınan Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov kimdir? Detaylar haberimizde...

Yerine Oleh Ivanovich atandı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı olarak atanan Oleksandr Lytvynenko'dan boşalan göreve başka bir kararname ile Oleh Ivanovich Ivashchenko'nun atandığını duyurdu.

Oleksiy Danilov kimdir?

Ukraynalı politikacı Oleksiy Miacheslavovych Danilov, 7 Eylül 1962'de doğmuştur. Danilov, 3 Ekim 2019'dan 26 Mart 2024'e kadar Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri olarak görev yapmıştır. Görevinden ayrılmasının ardından yerine Dış İstihbarat Teşkilatı eski başkanı Oleksandr Lytvynenko atanmıştır.

Danilov 1981 yılında Starobilsk Devlet Çiftliği Teknik Okulu'ndan veterinerlik diplomasıyla mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra 1981 yılında Voroshilovgrad'daki (şu anda Luhansk) bir çiftlikte veteriner olarak çalışmaya başlamıştır. 1983 ile 1987 yılları arasında Voroshilovgrad'ın "1 Mayıs" parkında veteriner olarak görev yapmıştır. Ardından 1987-1991 yılları arasında özel veteriner olarak çalışmıştır. 1991-1994 yılları arasında ise özel girişimcilikle uğraşmıştır.

1994 ile 1997 yılları arasında Luhansk Belediye Başkanı olarak görev yapan Danilov, o dönemde 31 yaşındaydı ve Luhansk'ın en genç belediye başkanı unvanını taşıyordu.

1998'de Ukrayna parlamento seçimlerinde bağımsız aday olarak 103. seçim bölgesinde yarışan Danilov, maalesef başarısız oldu.

Danilov, 1999'da Luhansk Üniversitesi'nden lisans derecesi alarak tarih öğretmeni olarak mezun oldu. Yönetim alanında yüksek lisans derecesi için 2000'de Doğu Ukrayna Volodymyr Dahl Ulusal Üniversitesi'ne devam etti ve aynı yıl Luhansk Devlet İçişleri Üniversitesi'nden hukuk diplomasını aldı.

Erken 2000'lerde Danilov, Yabluko partisine üye olarak siyasete atıldı ve 2002 Ukrayna parlamento seçimlerinde parti listesinden milletvekili adayı oldu ancak seçilemedi.

2000'de Sanayi Politikası ve Girişimcilik parlamento Komitesi'nin danışmanı olan Danilov, aynı yılda Luhansk Girişimi'ni kurdu ve başkanlığını üstlendi. Ayrıca Avrupa Entegrasyon ve Kalkınma Enstitüsü'nde (IEID) müdür yardımcısı olarak görev aldı.

2005'te Luhansk Oblastı Valisi olarak atanmasıyla önemli bir göreve getirilen Danilov, 2006'da Yulia Timoşenko Bloğu adına Verkhovna Rada'ya seçildi. Ancak 2007 Ukrayna parlamento seçimlerinde Özgür Demokratlar Partisi adına yeniden seçilmeye çalışsa da başarılı olamadı ve parlamentodan ayrıldıktan sonra IEID'deki müdür yardımcılığı görevine geri döndü.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nde 2019'a kadar Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra, Ekim 2019'dan itibaren bu kurulun Sekreteri oldu. Zelenskyy'nin Ukrayna Cumhurbaşkanı olmasının ardından, Danilov ulusal ve uluslararası arenada tanınan bir figür haline geldi.

2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından, Danilov sık sık uluslararası medyanın dikkatini çeken açıklamalarda bulundu. Ayrıca, Batı'nın Ukrayna'ya yardımı ve Rusya'nın saldırgan politikaları hakkında önemli görüşler paylaştı.

Danilov'un savaşın mevcut durumu ve Ukrayna'nın geleceği hakkındaki analizleri, uluslararası toplumda büyük yankı bulmuştur.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.