TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gazze'de "acil insani ateşkes" çağrısı yapan önerge İngiltere Parlamentosu'ndan geçti

İngiltere Parlamentosu'nda Gazze'de acil bir insani ateşkes çağrısı yapan bir önerge kabul edildi. Görüşmeler sırasında binlerce kişi parlamento binası önünde ateşkes çağrısı yaparak eylemde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2024 00:17
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2024 00:17
Kaynak: AA
Gazze'de "acil insani ateşkes" çağrısı yapan önerge İngiltere Parlamentosu'ndan geçti

İskoçya Ulusal Partisi (SNP) tarafından ateşkes çağrısı yapılması için sunulan ikinci önergenin görüşülmesi sırasında binlerce kişi İngiltere Parlamentosu önünde toplandı. Görüşmeler öncesinde yüzlerce kişi, kendi bölgelerinin milletvekilleriyle görüşüp evet oyu kullanmalarını talep etmek amacıyla parlamento binasına girdi. Milletvekilleriyle görüşmek isteyen vatandaşlar, bina önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Görüşmeler sırasında yapılan eylemde toplanan protestoculara seslenen Güney Afrikalı eski Yahudi milletvekili Andrew Feinstein, Filistin meselesinin bir ahlak sorunu olduğunu vurguladı. "Seçtiğiniz ve maaşını ödediğiniz insanlar bunu unutuyor." diyen Feinstein, İngiliz silah üreticilerinin "Gazze'deki soykırımın işbirlikçisi olduğunu" ifade etti.

Feinstein, İngiliz halkının 7 Ekim 2023'ten beri ateşkes istediğini vurgulayarak, "Bugün, yarın ve Filistin özgür olana kadar hepimizin Filistinli olduğunu hatırlatmaya devam etmeliyiz." dedi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın karşısında milletvekili adayı olacağı açıklanan Feinstein, Mandela'nın Filistin özgür olana kadar Güney Afrikalıların özgür olamayacağı sözünü de hatırlattı.

Savaşı Durdur Koalisyonu'ndan Andew Murray, konuşmasında "Bugün İngiliz siyaseti için utanç günüdür." diyerek, 7 Ekim'den beri meclise önerge sunmayan Muhafazakar Parti ve İşçi Partisi'ni eleştirdi. SNP'nin ateşkes önergesi sunduğu gün iki farklı önerge sunarak meclisi yavaşlattıklarını belirten Murray, parlamentonun en büyük iki partisini halkın sesini duymamakla suçladı. "Prens William bile çağrı yaptı çünkü sesimiz Buckingham Sarayı'nın duvarlarını salladı." dedi.

Murray, "Orta Doğu'da barış, bölgedeki askeri müdahaleleri durdurmak, çatışmalara son vermek, ABD ve İngiltere emperyalizmini bölgeden çıkarmakla olur." şeklinde konuştu. Bu yıl gerçekleşmesi beklenen genel seçimlere işaret eden Murray, seçmenlerin Gazze'de yaşananları göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı.

Eylem sırasında, İngiltere'nin sembollerinden Big Ben'e (Elizabeth Kulesi) "Şimdi ateşkes" ve "Bombardımanı Durdur" yazıları yansıtıldı.

Eylem devam ederken yapılan görüşmelerde Meclis Başkanı Lindsay Hoyle, Muhafazakar Parti ve İşçi Partisinin SNP önergesinde yaptığı değişikliklerin de görüşüleceğini açıkladı. Önergenin yapılan değişikliklerle görüşülecek olmasına tüm partiler farklı nedenlerle tepki gösterdi.

İktidardaki Muhafazakar Parti, "Muhalefet Günü" adı verilen günde sadece iktidarın yaptığı değişikliklerin ele alınması gerektiğini savunurken, SNP ise ilk oylamanın SNP önergesinde yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Meclis Başkanı Hoyle'un, ilk oylamanın İşçi Partisi'nin değişiklik yaptığı SNP önergesi üzerinde gerçekleştirileceğini açıklaması üzerine Muhafazakar Parti ve SNP milletvekilleri Avam Kamarası'nı terk etti. Muhafazakar Parti'nin gizli oylama talebi ise oylamayla reddedildi. Hoyle, yaşanan tepkilerin ardından meclisten özür diledi.

SNP'nin önergesi, İşçi Partisinin yaptığı değişiklikle oylanarak kabul edildi. Oylama, milletvekillerinin "evet" ve "hayır" şeklinde bağırmalarıyla gerçekleşti. İşçi Partisinin yaptığı değişiklikle önergede, "acil ateşkes" ifadesi yerine "acil insani ateşkes" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.