TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BM Genel Kurulu'ndan tarihi karar: 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü kabul edildi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, insanlık tarihinde kara bir leke olarak yerini alan Srebrenitsa Soykırımı'nı anmak için tarihi bir karara imza attı. 11 Temmuz'un "Uluslararası 1995 Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma ve Düşünme Günü" olarak ilan edilmesini talep eden karar tasarısı, 84 lehte oy kullanılarak kabul edildi

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 20:13
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 20:13
Kaynak: İHA
BM Genel Kurulu'ndan tarihi karar: 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü kabul edildi

1995 yılında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentinde gerçekleşen soykırımın uluslararası bir anma günü olarak belirlenmesi için yapılan çağrı, BM Genel Kurulu'nda yankı buldu. Karar tasarısına 84 ülkenin desteğiyle onay verilirken, 19 ülke karşı çıktı. 68 ülke ise çekimser kalarak bu tarihi kararda tarafsız kaldı.

Soykırımın yıldönümü olan 11 Temmuz, bundan sonra tüm dünyada, insanlık adına yaşanan acıyı hatırlamak, anlamak ve ders çıkarmak için anma ve düşünme günü olarak anılacak.

11 TEMMUZ SREBRENİTSA SOYKIRIMI’NI ANMA GÜNÜ İLAN EDİLDİ

Bosna Hersek, Almanya ve Ruanda tarafından sunulan tasarının oylamasında aleyhte oy kullanan ülkeler arasında Sırbistan’ın yanı sıra Çin, Rusya, Suriye, Kuzey Kore, Macaristan ve Belarus da yer aldı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, BM Genel Kurulu’nda oylama öncesinde temsilcileri kararın aleyhinde oy kullanmaya davet etti. Vucic, bu kararın “Pandora’nın kutusunu açacağını” savundu. Srebrenitsa tasarısından sonra BM Genel Kurulu’nun bunun gibi onlarca tasarıyı değerlendirmek zorunda kalacağını ileri süren Sırp lider, tasarının barışa katkı sağlamayacağını söyledi.

11 Temmuz’u “Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü” ilan eden karar, aynı zamanda Srebrenitsa soykırımını inkarı kayıtsız şartsız kınıyor ve üye devletleri soykırımın inkarını ve çarpıtılmasını önlemeye davet ediyor. Karar metninde, ayrıca BM Genel Sekreteri de soykırımın 30. yıldönümü anma faaliyetlerine başlamaya ve “Srebrenitsa’da Soykırım ve BM” adlı bir bilgilendirme programı oluşturmaya çağrılıyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.