TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Blinken: İsrail'in Batı Şeria'daki planı uluslararası hukuka aykırı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yeni yerleşim yerlerinin planlanmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2024 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2024 14:12
Kaynak: İHA
Blinken: İsrail'in Batı Şeria'daki planı uluslararası hukuka aykırı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Arjantin ziyareti sırasında mevkidaşı Diana Mondino ile yaptığı ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "savaş sonrası Gazze" planı ve İsrail'in yasa dışı yerleşim bölgelerini genişletme planı hakkında sorulan sorulara cevap veren Blinken, “Savaş sonrası Gazze planını henüz görmedim, bu yüzden ayrıntıları görene kadar fikrimi saklı tutmak istiyorum. Ancak, daha önce ortaya koyduğumuz ve Gazze'nin geleceği açısından önemli gördüğümüz bazı temel ilkeler olduğunu belirtmek isterim. Bu ilkeler arasında, Gazze'nin 'terör platformu' olamayacağı ve İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmemesi gerektiği bulunmaktadır. Gazze topraklarının küçültülmemesi de önemlidir. Dolayısıyla, herhangi bir planın bu ilkelerle uyumlu olduğundan emin olmalıyız. Elbette, diğer ilkelere de önem veriyoruz, ancak bunlar en önemlileri arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.

"Yeni yerleşim planıyla hayal kırıklığına uğradık"

İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşim planını ele alan Blinken, "Yerleşimlerle ilgili raporları inceledik ve duyurudan dolayı hayal kırıklığına uğradık. Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat ABD yönetimleri, uzun bir süredir yeni yerleşimlerin kalıcı bir barışa ulaşma sürecini engellediği kanısında. Ayrıca, uluslararası hukuka da aykırıdır. Yönetimimiz, yerleşimlerin genişletilmesine kesin bir şekilde karşı çıkıyor. İsrail'in güvenliğini güçlendirmediğine, aksine zayıflattığına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Yeni Yerleşim Planı

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, işgal altındaki Batı Şeria'nın Beytüllahim kenti yakınındaki Maale Adumim Yahudi yerleşim birimine 2,350, Kedar'da 300 ve Efrat'ta ise 694 konut inşasını onaylamayı planladıklarını duyurdu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.