TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türkiye ile Irak karşılıklı ofis açacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türkiye ve Irak yetkililerinin Kalkınma Yolu Projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Uraloğlu, "Kalkınma Yolu Projesi'nin izlenmesi amacıyla iki ülke arasında karşılıklı ofislerin açılması konusunda anlaşmaya varıldı." şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2024 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2024 11:39
Kaynak: AA
Bakan Uraloğlu açıkladı: Türkiye ile Irak karşılıklı ofis açacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı görüşmede, Türkiye ile Irak arasındaki ulaştırma alanındaki ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınması için çalışmaların hızlandığını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, kısa bir süre önce Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muheybes es-Sadavi ve beraberindeki heyetle bir araya geldiklerini hatırlatarak, iki ülke arasındaki ulaştırma sektöründeki ilişkilerin ve çalışmaların çeşitli boyutlarda devam ettiğini vurguladı.

Kalkınma Yolu Projesi'nin bu çerçevede önemli bir yer tuttuğunu belirten Uraloğlu, "Ülkemiz ile Irak yetkilileri, Kalkınma Yolu projesi üzerinde yakın ve etkili bir şekilde çalışıyor. Irak ile projenin teknik detayları üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Projenin finansmanı ve yönetimi konularında da görüşmeler sürdürülüyor. Kalkınma Yolu Projesi'nin izlenmesi için iki ülke arasında karşılıklı ofis açılması konusunda anlaşmaya varıldı. Bu konuda ilerleyen dönemde somut adımlar atılacaktır." şeklinde konuştu.

Bölgede örnek bir güzergah yönetim modeli oluşturma hedeflerine de değinen Uraloğlu, demiryollarında uluslararası koridorları tamamlama konusundaki çabalarının devam ettiğini ve Kalkınma Yolu'nun Türkiye'deki bölümünü tamamlayacaklarını belirtti.

Projenin bölgedeki ulaşımı daha da kolay hale getireceğine dikkat çeken Uraloğlu, "Bugün Ümit Burnu'ndan yaklaşık 45, Kızıldeniz'den yaklaşık 35 günde gerçekleştirilen nakliyeler, Kalkınma Yolu tamamlandığında sadece 25 gün gibi daha kısa bir sürede gerçekleştirilebilecek." dedi.

Uraloğlu, Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak'ın güneyinde inşa edilen Fav Limanı'na gelecek yüklerin Türkiye'ye ve ardından Avrupa'ya ulaştırılmasını sağlamak için 2022'nin başında başlatılan altyapı çalışmaları kapsamında, Fav Limanı'ndan ülkeye ulaşacak yaklaşık 1200 kilometrelik çift yönlü otoban ve demiryolu inşası planlandığını aktardı.

Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türk ve Irak hükümetlerinin devam eden çalışmaların yanı sıra 23,8 milyar dolarlık yatırım planladığı belirtiliyor. Türkiye'nin bu yatırımları demir ve kara yolları için gerçekleştireceği ifade ediliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde, ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat ve 1912 kilometrelik kara yolu koridoru için ise 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planlandığı aktarılıyor.

Mevcut durumda 439 kilometrelik demir yolunun bulunduğu belirtilirken, 1034 kilometrenin devam ettiği ve 615 kilometrelik bölümün ise planlandığı ifade ediliyor. Planlanan demir yolu ağlarının Gaziantep-Ovaköy arasında olacağı belirtilirken, bu demir yoluna 5,8 milyar dolarlık yatırım yapılacağı kaydediliyor.

Proje kapsamında ülkeden geçen 1912 kilometrelik kara yolunun 1592 kilometresinin mevcut olduğu ve 320 kilometrelik bölümü için planlama yapıldığı belirtiliyor. Planlanan kara yolunun Şanlıurfa-Ovaköy arasında olacağı ve yatırım tutarının 2 milyar dolar olarak öngörüldüğü ifade ediliyor.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.