TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Almanya'da havalimanındaki grevden yolcular nasibini aldı

Almanya'da, 11 havalimanında çalışan güvenlik personelinin ücret artışı talebiyle gece yarısına kadar devam edecek olan uyarı grevi, uçak seferlerinin iptal edilmesi veya gecikmesi nedeniyle 200 binden fazla yolcuyu etkiledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 16:23
Kaynak: AA
Almanya'da havalimanındaki grevden yolcular nasibini aldı

Almanya'daki havalimanlarında görev yapan güvenlik personeli, Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) ile işverenler arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine Berlin-Brandenburg, Frankfurt, Hamburg, Köln/Bonn, Leipzig/Halle, Stuttgart, Bremen, Hannover, Düsseldorf, Erfurt ve Dresden havalimanlarında uyarı grevine başladı. Sendikanın, işverenler üzerindeki baskıyı artırmayı amaçladığı bu iş bırakma eylemi nedeniyle, söz konusu 11 havalimanında uçuşlar gerçekleştirilmedi. Alman Havalimanları Birliği tarafından yapılan açıklamada, grev sebebiyle bugün yaklaşık 1100 uçuşun iptal edildiği veya geciktiği, 200 binden fazla yolcunun etkilendiği belirtildi. Berlin/Brandenburg, Hamburg, Hannover ve Stuttgart gibi havalimanlarında hiçbir uçağın kalkmadığı, ancak Frankfurt Havalimanı'nda güvenlik kontrollerinden muaf olan transit yolcular için seferlerin düzenlendiği ifade edildi.

Personel gösteri düzenledi Berlin-Brandenburg Havalimanı'nın Willy-Brandt Meydanı'nda bir araya gelen güvenlik personeli, gösteri düzenledi ve daha sonra havalimanı içinde tur attı. Ver.di Berlin-Brandenburg Bölgesi Başkan Yardımcısı Benjamin Roscher, yaptığı açıklamada, işverenlerin sendikanın taleplerini kabul etmediğini belirterek, "Bu nedenle Almanya genelinde uyarı grevi yapıyoruz." dedi. Roscher, grevde haklı taleplerde bulunduklarını belirterek, "Grev maalesef yolcuları da etkiliyor. Anlayış bekliyoruz. Bu, son çare olarak kullanıyoruz. Her şeyi müzakere masalarında çözmeye ve uzlaşma sağlamaya çalışıyoruz, ancak suçlu olan işverenler, hiçbir şey önermek istemeyen onlardır." ifadelerini kullandı. Grev nedeniyle seyahat edemeyen ve İsviçre'de yaşayan Franz Wilmer, grev hakkında bilgi sahibi olmadığını belirterek, "Bu akşam uçacağımı söylediler. Buraya geldim, ancak (uçuşların) hepsi iptal edilmiş. Yarın akşam uçabileceğimiz söyleniyor gibi." şeklinde konuştu.

Trenle havalimanından ayrılacağını belirten Wilmer, "Ancak onlara da güvenmiyorum. Onlar da grev yapabilir. Bir otel tutup, geceyi orada geçireceğim ve yarın yoluma devam edeceğim." dedi. Berlin-Brandenburg Havalimanı Sözcüsü Sabine Deckwerth, ülkedeki birçok havalimanında güvenlik personelinin greve çıktığını belirterek, "Güvenlik kontrollerinden geçmeleri gereken yolcular, kontrollerin yapılmaması nedeniyle uçağa binemiyor. Bu durum, Berlin-Brandenburg Havalimanı'ndan kalkan tüm uçuşların bugün iptal edildiği anlamına geliyor. Bugün hiçbir yolcu hiçbir yere uçamaz." şeklinde konuştu. Deckwerth, havalimanında bugün 170 uçağın kalkmadığını bildirdi. Ver.di, havalimanlarında görev yapan 25 bin çalışanın saat ücretinin 2,80 avro artırılmasının yanı sıra görev ödeneğinin ve fazla çalışma ücretlerinin artırılmasını talep ediyor. İşverenler ise bu yıl için yüzde 4, gelecek yıl için yüzde 3 ücret artışı teklif ediyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde geride kalan 3 turun ardından taraflar, 6 ve 7 Şubat'ta tekrar bir araya gelecek. Ülkede daha önce Alman Demir Yolları'nda (Deutsche Bahn) çalışan makinistler, ücret artışı talebiyle 24-29 Ocak tarihleri arasında grev yapmıştı.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.