TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD duyurdu: Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satacaklar

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye yaklaşık 23 milyar dolar değerinde 40 adet F-16 savaş uçağı ve mevcut F-16’lar için modernizasyon kitinin satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulunduğunu duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2024 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2024 11:17
Kaynak: İHA
ABD duyurdu: Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satacaklar

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından ABD yönetimi, F-16 satışı için adımlar attı. ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye 40 adet “F-16 Blok-70” savaş uçağı ile mevcut 79 F-16 savaş uçağı için modernizasyon kitinin satışına onay verdiği resmi olarak Kongre'ye bildirildiği belirtildi. Anlaşmanın yaklaşık 23 milyar dolar değerinde olduğu açıklandı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olan Demokrat Senatör Ben Cardin, Türkiye'ye F-16 satışına izin vereceğini belirterek, “Türkiye'nin F-16 uçağı satın alma talebini onaylamam, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasına bağlıydı” açıklamasında bulundu. Cardin, Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili endişelerini Biden yönetimine ilettiğini ve Türk yetkililerle verimli görüşmeler yapıldığını görmekten umutlu olduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi bildirimde bulunmasının ardından Kongre’nin satışa itiraz etme hakkı olduğunu belirterek, Kongre'nin bu sürede itirazda bulunmaması halinde satışın gerçekleşeceğini dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca Yunanistan'a da 8,6 milyar dolar değerinde 40 adet F-35 savaş uçağının satışına onay verdiğini duyurdu.

Türkiye, Ekim 2021'de ABD'den 40 adet Lockheed Martin yapımı F-16 savaş uçağı ve mevcut 79 adet F-16 savaş uçağı için modernizasyon kiti satın alma talebinde bulundu. Biden yönetimi satışı desteklediğini açıklarken, ABD Kongresi Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine onay vermesinin ardından satışın değerlendirilebileceğini belirtti. Bu süreçte İsveç yönetimi, terörle mücadele yasalarını sıkılaştırıp Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermeye yönelik somut adımlar atmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda geçtiğimiz Salı günü yapılan oylamada İsveç'in NATO'ya katılım protokolü onaylandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’deki komite liderlerine mektup yazarak Türkiye’ye F-16 satışının "gecikmeden" onaylanması çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: İHA

Son Girilen Haberler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.