TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD'de bir ilk: Nitrojen gazı ile idam edildi

Eugene Smith adlı bir mahkum, ABD'nin Alabama eyaletinde cinayet suçundan ölüm cezasına çarptırıldı ve nitrojen gazıyla idam edildi. Smith, bu yöntemle idam edilen ilk mahkum olarak kayıtlara geçerken, uygulama insan hakları tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2024 09:57
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2024 09:57
Kaynak: İHA
ABD'de bir ilk: Nitrojen gazı ile idam edildi

Alabama hapishane sözcüsü Kelly Betts, özel bir maske takılarak nitrojen gazıyla zehirlenerek öldürülen Smith'in yerel saatle 20.25'te yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bu "nitrojen hipoksisi" olarak bilinen yeni infaz uygulaması, ABD'nin yanı sıra dünyada da bir ilk olarak kaydedildi.

1989 yılında bir din adamının eşi olan Elizabeth Sennett'i kiralık katil olarak öldürmekten suçlu bulunan 58 yaşındaki Smith'e verilen idam cezası, 2022 yılında zehirli iğne ile infaz edilmeye çalışılmıştı ancak Smith’in damar yolunun bulunamaması nedeniyle infaz ertelenmişti. İnfazın durdurulması talebi reddedilmişti ve nitrojen gazının ölüm cezası infazında kullanılacak olması kamuoyunun farklı kesimlerinin tepkisini çekmişti.

İnsan hakları savunucuları, daha önce denenmemiş olan bu yönteme karşı çıkmıştı. Smith’in avukatının infazın durdurulması talebi Federal Mahkeme tarafından reddedilmişti. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ise daha önce kullanılmamış bir infaz yönteminin işkence ya da insanlık dışı uygulama anlamına gelebileceğini belirterek, nitrojen gazıyla infazın durdurulması çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.