TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Günü'nde iklim değişikliğine dikkat çekildi

İklim değişikliği tüm insanlığı, hayvanları ve bitkileri tehdit eden ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. 22 Nisan Dünya Günü'nde iklim değişikliği temasına dikkat çekilerek önlem alınmaya çalışılıyor

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2023 13:45
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünya Günü'nde iklim değişikliğine dikkat çekildi

KEMAL ÖZKURT

Son yıllarda hızla artan küresel ısınma sorunu geleceği tehdit ediyor. Tüm dünyanın ortak problemlerinden biri olan iklim değişikliği doğanın düzenini etkilerken su başta olmak üzere gıda ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturuyor. 50 yılı aşkın Dünya Günü olarak kutlanan 22 Nisan tarihi, bu yıl da İklim değişikliği temasına vurgu yaparak gelecek tehlikelerin önüne geçmeye çalışılıyor.  Peki, tam olarak iklim değişikliği nedir, nedenleri neler? Dünyanın geleceğini tehdit eden iklim değişikliği nasıl önlenir? İklim değişikliği sonuçları nelerdir?

 DÜNYA GÜNÜ NEDİR?

22 Nisan Dünya Günü, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi konulara dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerin düzenlendiği, uluslararası çapta kutlanan bir gündür. Bu fikir ilk olarak John McConnell tarafından San Francisco'da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında önerilmiştir.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR?

İklim değişikliği, küresel hava modellerindeki uzun vadeli değişimi ve bunun sonucunda Dünya'nın ekosistemleri ve insan toplumları üzerindeki etkileri ifade eder. Küresel ortalama sıcaklıktaki mevcut artış, önceki değişikliklerden daha hızlıdır ve esas olarak insanların fosil yakıtları yakmasından kaynaklanmaktadır. İklim değişikliği, yaşamı ve biyolojik çeşitliliği destekleyen ekosistemlerin dengesini ve sağlığı etkiliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDENLERİ NELERDİR?

İklim değişikliği, öncelikle atmosfere büyük miktarlarda sera gazı, özellikle de karbondioksit salan insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. İklim değişikliğinin çevre üzerinde önemli bir etkisi var, ekosistemlerde ve biyolojik çeşitlilikte değişikliklere yol açmanın yanı sıra insan sağlığı, altyapı ve gıda güvenliği için riskler oluşturur. Fosil yakıtların yakılması, tarım ve hayvancılık, ormansızlaşma, endüstriyel süreçler ve ulaşım gibi insanlar tarafından gerçekleşen eylemler sonucunda iklim krizi sorunu ortaya çıkıyor. Bu insan faaliyetleri, Sanayi Devrimi'nden bu yana atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunun yüzde 40'ın üzerinde artmasına neden olarak küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine yol açmıştır.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SONUÇLARI NELERDİR?

İklim değişikliği insanlık adına ciddi sonuçlar doğruyor. İklim değişikliği nedeniyle çöller genişlerken, orman yangınları daha yaygın hale gelmektedir. Buzulların erimesiyle donmuş toprakların erimesine, buzulların geri çekilmesine ve deniz buzu kaybına katkıda bulundu. Daha sıcak havalar ve yüksek fırtınalar sebebiyle kuraklıklara ve diğer aşırı hava koşullarına neden olan iklim değişikliği sonucunda hem insan ırkını hem de buralarda yaşayan canlı türlerinin yok olmasına sebep oluyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NASIL ÖNLENİR?

İklim değişikliğini önlemek ve geleceği kurtarmak herkesin şahsi meselesidir ve bireysel toplumsal, ulusal ve uluslararası düzeylerde önlemler alınmalıdır. Bireysel olarak enerji tasarruflu cihazlar kullanarak, daha az araba veya elektrikli araba kullanarak, daha az et yiyerek ve evlerinde enerji tüketimini azaltarak karbon ayak izlerini azaltabilirler. Ormansızlaşmayı azaltmak adına ormanlar korunabilir çöpler ormanlara bırakılmayarak yangınların ve çevre kirliliğinin önüne geçilebilir.  Ulusal düzeyde ise hükümetler, sera gazı emisyonlarını azaltmak için politikalar geliştirmek ve uygulamak, en iyi uygulamaları paylaşmak ve gelişmekte olan ülkelere mali ve teknik destek sağlamak için birlikte çalışabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.