TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DİSK-AR’dan TÜİK’e tepki

DİSK-AR bir açıklama yaparak TÜİK’i eleştirdi: “Haziran 2023 enflasyonu beklenen ve yaşanandan düşük çıkacak.”

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2023 11:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
DİSK-AR’dan TÜİK’e tepki

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun Mayıs ayına ilişkin aylık enflasyonu yüzde 0,04, yıllık enflasyonu da yüzde 39,59 olarak duyurmasından sonra Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) bir açıklama yaptı.

Aylık enflasyonun yüzde 0,04 çıkmasının nedeni olarak TÜİK'in doğalgaz fiyatını ‘0’ kabul etmesi olarak gösteren DİSK-AR, yine doğalgazın enflasyon madde sepetindeki ağırlığının yüzde 2,9 olduğunu aktardı.

BÜYÜK KAYBA UĞRAYACAK 

TÜİK'in Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin giderek tartışmalı hale geldiğini belirten DİSK-AR açıklamasında, “Temmuz 2023'te açıklanacak enflasyon oranında da aylık 25 m3 doğalgaz fiyatı düşülerek hesaplama yapılacak. Yaz aylarında doğalgaz tüketiminin düşmesi nedeniyle bu durum da enflasyonda aşağı doğru bir baskı yaratacak ve muhtemelen Haziran 2023 enflasyonu da beklenen ve yaşanandan düşük çıkacak. Böylece Temmuz 2023'te altı aylık enflasyona göre zam alacak işçiler büyük kayba uğrayacak” dedi.

BU KABUL EDİLEMEZ 

TÜİK'in enflasyon ölçümünde doğalgaz fiyatını '0' olarak kabul etmesinin çalışanların ekmeğiyle oynamak olduğunu söyleyen DİSK-AR şu açıklamayı yaptı: “Doğalgaz bedelinin bir bölümünün veya tamamının Hazine tarafından karşılanması bir gelir desteği, sübvansiyondur. Bu tip desteklerin enflasyon hesabından düşülmesi bu desteklerin yarattığı ek gelirin enflasyon hesaplaması yoluyla geri alınması anlamını taşır ve gelir desteklerini anlamsız kılar. TÜİK enflasyonu hesaplarken benimsediği doğalgazda 0 fiyat uygulamasıyla gelir destekleri ve sübvansiyonların yaratacağı olumlu etkiyi de sıfırlamaktadır. Bu kabul edilemez.”

DİSK-AR ayrıca TÜİK’in 4 Haziran 2022’den bu yana madde sepetini listesini yayımlamadığını belirterek yargı kararını hatırlattı ve ‘veri kararttığını’ söyledi, “Milyonlarca emekçinin geliriyle oynamıştır” diye de ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.