TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dereler Buz Bağladı

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2023 05:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2023 05:14
Dereler Buz Bağladı

 dürüstlük, çalışkanlık, iyi niyetlilik, onurluluk gibi özellikler yükleyen köy romanı örneklerinden biri Dereler Buz Bağladı.

Bu gök kubbe altında elbette söylenmemiş söz yoktur. Yetkin yazarlarımız, özgün (Köy Romanı) örnekleri vermişlerdir. Tacim Çiçek’in Dereler Buz Bağladı romanı onlardan biri.
Yazar, eleştirmen ve şair Tacim Çiçek TYS, PEN, Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği ve Mesam üyesidir. 1995 Çankaya Belediyesi ve Damar Edebiyat Dergisi Çocuk Romanı Birincilik Ödülü (Şeftali Dede),1997 Mevlüt Kaplan Edebiyat Ödülü Çocuk Romanı Mansiyon Ödülü (Kurtkıran) 1997 Kırıkkale Eğitim-Sen Çocuk Öykü Yarışması Üçüncülük Ödülü (Elma Ağacı) 1999 yılında Damar Edebiyat Emek Ödülü, 2002’de “Esercan’la Sevcan’ın Hikayesi” öyküsüyle Beşparmak Dergisi, Ferzan Gürel Seçici Kurul Özel Ödülü’nü, aynı yıl Adana Edebiyatçılar Derneğinin düzenlemiş olduğu Turan Altuntaş Öykü Yarışması’nda “Kamalı Bekir” öyküsüyle Birincilik Ödülü aldı. 2003’te “Yaralı Coğrafyalar Kitabı” isimli şiir dosyasıyla Sanat ve Hayat Dergisi’nin yarışmasında ikincilik ödülü olan Tacim Çiçek yazının her alanında ürünler veren, üretken bir yazar. 
Şiir Kitapları: Ellerimiz Tırpandır Acıya, Süremez Daima Hükmü Acının, Gülyaşam. (Bazı şiirleri bestelendi.)
Öykü Kitapları: Yaşamın Özge Yorumu, Beyaz Kısa Pantolon. Kızıl Valizli Kadın.
Söyleşi, Deneme ve Romanları; Kekliğin Son Ötüşü, Aykırı Sevdalar Söylencesi, Bana Güvercinleri Anlat, Kitap Hırsızı, Ben/cil Metinler, Söyleşiler/im, Bir Hayal Satıcısı, Çocuk Edebiyatı Denilince, Geçmiş Ceyhan’da Çocukluktu, Hatıralar Manavkuyu, Reddediyorum, Geride Yazılan Kaldı.
Tacim Çiçek’in Dereler Buz Bağladı romanı daha önce Bozkırda Patlayan Tüfek adıyla yayımlandı. Romanda gerçek nerede, kurgu nerede, hangilerinin yaşanmışlık, hangilerinin kurgu olduğunu anlamak iyi bir okur için zor olmamalı.
Yazar, yaşadığı zamanın tanığıdır. Eylemi, zamanı, bellek süzgecinden geçirerek satır aralarındaki duygu ve düşüncesiyle okuyuculara sunar. Tacim Çiçek’in romanında, mesleğinin (öğretmen) gereği, görev yaptığı kırsaldaki yaşamların izlerini görmek olası.
Dereler Buz Bağladı, Alız köyünde çalışan Bora öğretmenin hayat hikayesi etrafında geçen ve gelişen olaylar silsilesidir. Romanda pancar üreticileri ile pancar işçilerinin çileli yaşamları sendikalaşma çabaları işlenir. Bora öğretmen emekçilerin, geçici tarım işçilerinin, Tarım İşçileri Sendikası etrafında insanca yaşamak ve haklarını alabilmek için örgütlenme mücadelesine öncülük eder. Köydeki emekçilere, sendikalı olması için sendikalaşmanın önemini anlatır; emeklerinin karşılığını alması için çaba gösterir. Dereler Buz Bağladı, aslında birçok yan hikayeler toplamıdır. 
Alız köyündeki, kan davası, gelenek görenekler, kız alıp kız vermede kadının yok sayılması, iç içe geçmiş hikayeler sarmalı içinde işlenir. Romanda hayat kavgası için düşünceler, gerçekle kurgu iç içedir.
Tacim Çiçek’in yarattığı sahicilik atmosferinde roman kahramanlarının acılarına, sevinçlerine, umutlarına aşklarına eşlik edecek, haklı kavgalarının tarafı olacaksınız. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.