TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem sonrası okullarda korkutan görüntü

Kentte meydana gelen deprem sonrası okullarda oluşan hasara dikkat çeken Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Çetin, devam eden eğitim faaliyetlerinin öğrenci, öğretmen ve velileri tedirgin ettiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2022 05:25
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Deprem sonrası okullarda korkutan görüntü

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, İzmir’de meydana gelen deprem sonrası okullarda oluşan hasara dikkat çekti. Başta Buca olmak üzere İzmir genelinde birçok okulda çatlakların oluştuğunu belirten Çetin, bu okullarda devam eden eğitim faaliyetlerinin öğrenci, öğretmen ve velileri tedirgin ettiğini söyledi. 2020 yılında meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremin ardından hasar gören binaların da henüz yapımının tamamlanmadığını dile getiren Çetin, gerekli adımların zaman geçirilmeden atılmasını için hükümete ‘bütçe’ çağrısında bulundu.

BİRÇOK OKULDA HASAR VAR

Yaşanan son depremin ardından başta Buca olmak üzere İzmir genelindeki birçok okul binasında hasar meydana geldiğini söyleyen Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Özcan Çetin, “İzmir’de 30 Ekim 2020’de yaşanan 6,6 şiddetindeki depremden bu yana geçen sürede yıkılıp yeniden yapılması planlanan okullardan büyük çoğunluğu yapılmadı. Birçok okul birleştirilerek eğitim-öğretime sıkıntı içinde devam ediliyor. Çocukların sağlıklı ve güvenli binalarda eğitim-öğretim görme hakları görmezden gelinmeye devam ederken, deprem bir kez daha kendini gösterdi. Aldığımız bilgilere göre; Buca ve İzmir genelinde birçok okul binasında çatlaklar oluşmuş durumda. Buca ilçesindeki okulları il milli eğitim müdürlüğü yetkilileri ve teknik ekibin incelediğini, eğitim-öğretimin sürdürülmesinde bir sakıncanın olmadığı yönünde karar verildiği bilgisini aldık. Bizim önerimiz Buca’da ve İzmir’deki tüm okulların bağımsız kurumlar tarafından –ki bu konuda İnşaat Mühendisleri Odası oldukça yetkindir- incelenmesi. Eğitim-öğretime devam edilemeyecek okullara çözüm bulunmasını bununla birlikte 2 yıldır yıkılıp yapılmayan okulların biran önce yapılıp bitilmesi ile ilgili gerekli bütçenin ayrılmasını bekliyoruz” dedi.

 

OKULLARIN GÜVENLİĞİ KAYGI YARATIYOR

Öte yandan depreme ilişkin bir açıklama da Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir İl Örgütü’nden geldi. Bazı okullarda kolon hasarı oluştuğu bilgisinin bulunduğu açıklamada, “2 yıl önce yaşadığımız depremin ardından şehrimizde birçok binaya yıkım kararı verildi. Bununla birlikte İzmir Valiliği’nin eğitim öğretim yılı açılışında yapmış olduğu açıklamalardan edindiğimiz bilgilere göre, toplam 122 okulda yıkım kararı var. Geçen iki yıla rağmen bu 122 okuldan sadece 17 okul tamamlandı. Deprem sonrası güçlendirme çalışması yapılması gereken 16 okuldan yalnızca 3 okulun güçlendirmesi tamamlandı. Diğer 13 okulun eylül ve aralık ayında güçlendirme çalışmalarının tamamlanacağı bilgisi verildi. Bütün bu ağırdan almaları düşününce, hali hazırda eğitim-öğretime devam eden okulların güvenliği de kaygı yaratıyor. Valiliğin, yıkım kararlı 122 binanın, 105 tanesinin neden tamamlanmadığı ve o okullardaki öğrencilerin nasıl öğretim gördüğü konusunda tatmin edici bir açıklaması bulunmamaktadır. Yaşanan 4.9’luk depremin ardından ilimizde bazı okullarda kolon hasarları oluştuğu bilgisi bulunmaktadır. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik bir an önce gerekli tedbirleri almalı. Eğitim öğretim koşullarını tüm öğrenciler için adil ve güvenli okul binalarında hizmet vermeye hazır hale getirmelidir” ifadelerine yer verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.