TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem sahasında alarm: “Uyuz ve bit vakaları artıyor”

Sağlık alanında hizmet sunan sivil toplum kuruluşları, Hatay’da yaşanan salgın riskine karşı ortak bir basın açıklaması yaptı

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2023 12:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Deprem sahasında alarm: “Uyuz ve bit vakaları artıyor”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Hatay Tabip Odası ve SES Hatay Şubesi; deprem bölgesinde sağlık hizmetlerine dair ortak açıklama yaptı.

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları, deprem sonrasında halk sağlığının tümüyle göz ardı edildiğini ifade ederken, SES Ankara Şube Eş Başkanı Nazan Karacabey de yaptıkları tüm çağrılara karşın kamusal faaliyetlerin hemen hemen hiçbir alanda örgütlenemediğini, koruyucu sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi için aile sağlığı merkezlerinin açılmasına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

1-315

İNSANLAR TOZA BOĞULDU

Basın açıklamasında kaydedilen şöyle: “Deprem sonrası 10 haftayı geride bıraktık. En kritik kamusal hizmetlerden olan sağlık hizmetlerinin hızla yeniden organize olması beklenirken; görmekteyiz ki hem birinci basamakta hem de ikinci ve üçüncü basamaklarda sağlık hizmetlerinde ciddi ihtiyaç devam ediyor. Salgın kontrolü için önemli olan sağlıklı barınma koşulları, temiz su ve yeterli atık su sistemleri gibi temel ihtiyaçların karşılanmasının yerine alelacele yapılan enkaz kaldırma işlemleriyle insanlar toza boğuldu. Temel ihtiyaçların yeterince karşılanmaması ve birinci basamak sağlık hizmeti verecek altyapının halen oluşturulmaması nedeniyle bugün Hatay’da mahallelerin çoğunda uyuz ve bit vakaları artarak devam ediyor. Bölgede KETEM’ler aktif çalışmadığı için kanser taraması da yapılamamakta. Pandemide meydana gelen tarama ve muayene açığının deprem sonrasında artarak devam edeceğini ve bölgedeki enkaz çalışmaları sırasındaki asbest maruziyeti riskini de birlikte düşündüğümüzde; deprem bölgesinde yaşayan insanlarda ileri evre kanser riskinin de gittikçe arttığını söyleyebiliriz.”

HERHANGİ BİR ADIM ATILMIYOR

Açıklamadan diğer satır başları şöyle: “Hatay’ın merkezinde ve birçok büyük ilçede anjiyo, ameliyatlar, doğum gibi birçok konuda hekimlerin/sağlık emekçilerinin dış merkezlere sevkten başka bir çaresi yok. Örneğin; burası ve daha güney ilçelerde, yani Antakya, Defne, Samandağ, Altınözü ve Yayladağı'da ücretsiz doğum yaptırabilecek bir sağlık kurumu mevcut değil. Şu anda dahi bölgede her türlü sağlık hizmeti; hekimlerin/sağlık emekçilerinin inisiyatifleriyle yürütülüyor. Sağlık emekçilerine yeterli barınma ve ulaşım koşulları sağlanmadığı gibi sağlık kurumunda konaklamaktan başka çaresi olmayan çalışanları da idareciler engelliyor. Bölgede halen tuvalet, banyo ihtiyaçlarını zor karşılayan; çocukları için kreş imkanı bulamayan, zorla ve aşırı yoğunlukta çalıştırılan, arabada konaklamak zorunda kalan birçok sağlık emekçisi var. Daha da kötüsü bu sorunların çözümü için de Sağlık Bakanlığı tarafından herhangi bir adım atılmıyor. Sağlık Bakanlığı Hatay’ın en merkezi alanlarından diyebileceğimiz bu alanda dahi sağlık hizmetlerinden çekilmiş durumda.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.