TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Deprem göçü başladı

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölge halkı göç etmeye başladı. Göçün yönü ise Mersin başta olarak, Antalya, Konya, Niğde gibi bölgeye yakın ancak yıkımın yaşanmadığı illere oluyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2023 07:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Deprem göçü başladı

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler sonrası bölge halkı göç etmeye başladı. Depremin büyük bir bölgeyi etkilemesi ve yıkımın ağır olması nedeniyle deprem illerinde yeniden inşa sürecinin uzun süreceği öngörülüyor. Bölgede depremden sağ kurtulan ancak evleri kullanılacak durumda olmayan depremzedeler, barınma ihtiyaçlarını uzun süre karşılamayacakları için bölgeden ayrılmanın yollarını arıyor. Henüz resmî bir tahliye çalışması başlatılmamış olsa da depremzedelerin kendi imkânları ile şehirleri terk etmeye başlamasının büyük bir iç göçün öncüsü olacağı görülüyor. Resmî rakamlara yansıması zaman alacak bu göç dalgasının sonuçlarının önümüzdeki süreçte görülmesi bekleniyor.

DEPREMZEDE MÜLTECİLERE DE GÖÇ İZNİ ÇIKTI

Göç İdaresi Başkanlığı’ndan depremzede mültecilere geçiş izni verildi. Göç İdaresi Başkanlığı, mültecilere İstanbul hariç olmak üzere gittikleri kentlerde, il göç idaresi müdürlüklerince kendilerine 90 gün süreli yol izin belgesi düzenlenmesi hakkında genelge yayımladı. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı, yayımladığı ‘Deprem Mağduru Yabancıların Yol İzni Talepleri Hakkında’ konulu genelgeyle, kent dışına çıkmak isteyen mültecilere yol izin belgesine gerek olmadan çıkış izni verdiğini duyurdu.

İZMİR VALİLİĞİ DUYURMUŞTU

İzmir Valiliği, Kahramanmaraş’ın merkez üssü olduğu ve bölgedeki birçok ili etkilediği şiddetli depremlerin ardından evleri yıkılan depremzedeler için barınma çözümleri üretilmeye başlandığını duyurdu. Tüm Türkiye’yi üzüntüye boğan deprem sonrası evsiz kalan bölge halkının belirlenen illerde misafir edileceği belirtilen açıklamada, 2020 yılında deprem yaşayan ve sürece dair acı bir tecrübe atlatan İzmir’in konuğunun Gaziantepli depremzedelerin olacağı aktarıldı. Açıklamada, “İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 06.02.2023 tarihli emriyle 10 ilimizde meydana gelen deprem afeti nedeniyle afet bölgesinde bulunan ve tahliye talebinde bulunan vatandaşlarımızın afet bölgesinden tahliye edilmesine karar verildi. Bu kapsamda Gaziantep’teki deprem kriz merkezince İzmir’e yönlendirilecek olan vatandaşlar için kentte 4 bin kişilik kapasiteyle konaklama imkânı oluşturuldu. İzmir’deki kamu kurumlarının misafirhanelerinde, çeşitli otellerde ve konteyner kentte Gaziantep’ten kente gelen depremzedeler misafir edilecek” ifadelerine yer verdi. Asrın en büyük felaketlerinden biri olarak nitelendirilen deprem sonrası İzmir’de birlik ve beraberlik içinde hızlıca yol alındığının altını çizen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “Gaziantep Deprem Kriz Merkezi ile koordine halinde 4 bin depremzede vatandaşımızı ilk etapta İzmir’de misafir etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda devletimizin imkânlarını seferber ettik” dedi.

‘MİSAFİRİMOL’ KAMPANYASI

Sosyal medya platformlarında depremzedeleri ağırlayabileceklerini belirten birçok kişi evlerini açtı. Türkiye’nin dört bir yanından ev ve konaklama işletmesi sahipleri, depremzedelerin konaklaması için konutlarını tahsis etmeye gönüllü olduklarını bildirdi. Depremin ardından evini kaybetmiş vatandaşlar ile evinde misafir edecek ya da boş durumda olan evini kullanıma açmak isteyen vatandaşları buluşturmak için yapılan bir dayanışma kampanyası başlatıldı. MisafirimOl Kampanyası ile deprem bölgelerinden ailelerin kayıt yapılarak misafir edilmesi için bir sistem kuruldu. http://misafirimol.trair.com.tr sitesi üzerinden Türkiye genelinden kontenjanları ve iletişim bilgileriyle beraber eşleştirilme yapılıyor. Kampanyaların yanı sıra ev sahipleri tarafından oluşturulan bireysel ilanlar da sosyal medyadan paylaşılmaya devam ediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.